Több mint a vételár felét kitehetik egy új lakásnál a támogatások

Több mint a vételár felét kitehetik egy új lakásnál a támogatások
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-20
 

Az elmúlt években a lakástámogatások és az ingatlanárak emelkedése kéz a kézben járt. Sokszor úgy tűnt a lakásárak teljes egészében elviszik a támogatások összegét. Az ingatlanpiac tavalyi megtorpanása és az idén bevezetett új támogatások azonban egyenlőre a vásárlókat hozza jobb helyzetbe.

Az otthonteremtési támogatásokat nem szabad önmagukban megítélni. Mindenképpen szem előtt kell tartani az igénylés feltételeit is: ki, milyen feltételekkel lehet jogosult az adott támogatási formára?

Emellett nagyon lényeges a lakásárak alakulása is, a vételárak emelkedése akár teljes egészében elviheti az új támogatások által elérhető plusz összeget.

Milyen lakástámogatások érhetőek el új lakás vásárlására 2021-ben?

A csok (családi otthonteremtési kedvezmény) keretében a meglévő és vállalt gyermekek után kaphatnak a családok lakáscéljuk megvalósításához vissza nem térítendő támogatást. Az elérhető támogatás 600 ezer forint és 10 millió forint között lehet, a konkrét összeg a gyermekek számától és a lakáscéltól is függ. A támogatás már 2015. év vége óta elérhető a magyar családok számára.

Ráadásul a csok támogatást igénylők áfa-visszatérítési támogatásban és illetékmentességben is részesülhetnek. (Előbbi természetesen csak új lakás vásárlása, illetve építkezés esetén értelmezhető.) Ennek keretében a vételár adótartalmát – 5 százalékot -, illetve a vagyonátruházási illetéket is megkaphatják a családok. Ezeket a speciális támogatásokat 2021. januárjától igényelhetik a vevők.

A Babaváró hitel egy legfeljebb 10 millió forint összegű támogatott kölcsön. Az igénylők a futamidő alatt született gyermekek után kamatmentességet és tartozáselengedést kaphatnak. (Ha három baba születik, akkor akár teljes egészében átalakulhat a Babaváró vissza nem térítendő támogatássá.) A kölcsön szabad felhasználású, de sok család lakáscélja megvalósításához használja fel, éppen ezért érdemes a lakástámogatások között számon tartani a lehetőséget. A konstrukciót 2019. júliusában vezették be.

A csok-hitel pedig a családi otthonteremtési kedvezmény mellé igényelhető kedvezményes, fix 3 százalék kamatozású kölcsön. A maximális összeg függ a gyermekek számától: kettő gyermek esetén 10 millió forint, míg három babánál 15 millió forint a kölcsönösszeg felső határa. Eredetileg csak három gyermek után volt elérhető a kölcsön, maximális összege pedig 10 millió forint volt. 2018. év végétől érhető el a kölcsön szélesebb körben és a maximális hitelösszeget is megemelték.)

Egy 75 négyzetméter alapterületű új lakás vételárának és az elérhető támogatások összegének alakulása

Egy 72,9 millió forintértékű új lakás megvásárlásához jelenleg egy háromgyermekes család akár 41,3 millió forint támogatást is kaphat.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan alakultak a lakásárak az elmúlt években?

Nem érdemes azonban önmagában a támogatások összegét nézni, a lakásárak, építési költségek alakulása is nagyon fontos. Az MNB lakáspiaci jelentése szerint az újépítésű pesti házak négyzetméterára jelentősen megemelkedett az elmúlt években.

Emiatt egy 75 négyzetméter alapterületű új lakásért 32 millió forinttal többet kell fizetni ma egy vásárlónak, mint 2016-ban: 40,9 millió forintról 72,9 millió forintra emelkedtek az árak az MNB adatai alapján.

A vételár hány százalékát teszik ki a lakástámogatások egy 75 négyzetméter alapterületű új lakás esetében?

A támogatások vételárhoz viszonyított aránya meghaladta az 50 százalékot idén év elejére. (Ez köszönhető az új támogatásoknak és annak, hogy tavaly a budapesti új lakások ára nem emelkedett jelentősen.)

Ha a vissza nem térítendő támogatásokat nézzük, akkor a helyzet kicsit más. 2016 év elején a vételárnak a 24 százalékát tették ki ezek a konstrukciók, jelenleg ez az arány 22 százalék.

Fontos kérdés persze, hogy a Babaváró hitelt hova soroljuk. Tekinthető vissza nem térítendő támogatásnak is:  mivel a második baba után a tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek érkezésekor pedig a teljes tartozást elengedik. A Bankmonitor szakértői jelen helyzetben hitelként tekintettek a konstrukcióra.

Még a lakásárak emelkedése mellett is arányaiban növekedett az elmúlt években az elérhető otthonteremtési támogatások mértéke.

Nem mindegy ki kaphatja meg a támogatásokat!

Természetesen van számos egyéb tényező, ami jelentősen befolyásolhatja azt, hogy egy vevő ténylegesen milyen helyzetben van az ingatlanvásárlás során:

  • A vásárláshoz szükséges önerő összege is jelentősen emelkedett. Ha a vételár 20-30 százalékát szükséges saját megtakarításból előteremteni, akkor 2016-ban elég volt a korábbi példában szereplő lakás megvásárlásához 8-12 millió forint önerő, jelenleg legalább 14-21 millió forint saját megtakarításra lenne szükség hozzá. Márpedig az alacsony kockázatú befektetéseken ennyit nem lehetett nyerni az elmúlt időszakban.
  • A kedvező hitelkamatok és az emelkedő bérek miatt jelenleg több lakáshitelt lehetne igényelni, mint 5 évvel ezelőtt. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek THM értéke 6,60 százalékról lecsökkent 3,45 százalékra. Emiatt egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű kölcsön törlesztőrészlete 34 ezer forinttal kisebb jelenleg, mint 5 évvel ezelőtt.
  • A lakástámogatásokat nem érheti el mindenki: a konstrukciók jó részéhez meglévő, vállalt gyermekre lenne szükség. (De az is előfordulhat, hogy valaki nem teljesíti a támogatás igénylésének feltételeit.) Éppen ezért a vevők egy része úgy szembesül a lakásárak emelkedésével, hogy nem részesülhet a támogatásokból. Nagy eséllyel nálunk a hitelek kamatcsökkenése és a bérek emelkedése nem tudja kompenzálni a lakásáremelkedést.
Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés