Több tízezer forint különbség lehet két személyi kölcsön induló költségei között

Több tízezer forint különbség lehet két személyi kölcsön induló költségei között

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-11
 

Amikor személyi kölcsönre van szüksége valakinek, akkor hajlamos megfeledkezni arról, hogy a hitelfelvételnek bizony egyszeri költsége is lehet, amit ráadásul előre kell megfizetni. Az összeg függ az igényelt kölcsön nagyságától, de például 10 millió forint hitelösszegnél elérheti akár a 100 ezer forintot is. Szerencsére vannak azonban bankok, amelyek egyszeri költségek nélkül hiteleznek.

A személyi kölcsönök előnye, hogy ennél a hiteltípusnál nincs szükség ingatlanfedezetre, a felvett összeg általában bármire fordítható – autóvásárlásra, ingatlan felújítására, utazásra, váratlan egészségügyi beavatkozásra stb. –, pozitív banki bírálat esetén pedig akár az igényléstől számított 5-6 munkanapon belül számlán lehet az összeg.

Mivel több mint egy tucat bank és pénzintézet kínál személyi kölcsönt – ráadásul közülük sok nem is egy terméket –, nem könnyű közöttük a választás. Célszerű természetesen a kamatokat összehasonlítani, hiszen ez jelenti a hitel „árát”, de legtöbben egyszerűen az adott összegre és futamidőre vonatkozó havi törlesztőket hasonlítják össze. Ezt jól is teszik, hiszen a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor szerint egy 3 millió forint összegű, 5 évre felvett személyi hitelnek a törlesztője 59 500 Ft és 77 000 Ft egyaránt lehet attól függően, hogy melyik banktól vesszük fel. Ez pedig 5 év alatt kicsivel több mint 1 millió forint különbséget jelent!

Személyi kölcsönök egyszeri költségei

Fontos szempont lehet az is, hogy a kamat változhat-e vajon a futamidő alatt, mert ha igen, akkor ez egy esetleges kamatemelkedés esetén megemelheti a havi törlesztőket. Szerencsére ma már a személyi kölcsönök végig fix kamatúak, ami egyszerűbbé teszi az összehasonlítást.

Amennyire egyértelmű választási szempont a havi törlesztők nagysága, annyira nem azok a hitelfelvételhez kapcsolódó egyszeri költségek. Ilyenből pedig akad bőven, hiszen a bankok felszámolhatnak díjat a szerződéskötésért, a folyósításért és a hitelbírálatért egyaránt. Jó hír ugyanakkor, hogy a Bankmonitor.hu által vizsgált 12 hazai bank egyike sem kér pénzt a szerződéskötésért, és mindössze egy olyat találtunk (Raiffeisen Bank) ahol a hitelbírálatért pénzt kérnek (a hitelösszeg 1%-át), ám a folyósítási jutalék – amit a hitelként felvett összeget csökkenti – már több helyen felbukkan.

Egy 5 millió forintos személyi kölcsönnek jelenleg 0 és 50 ezer Ft között lehet a folyósítási díja, míg 10 millió forintnál 100 ezer forintot is lecsíphet a bank a kiutalt összegből. Ez azt jelenti, hogy ha éppen annyi hitelt vennénk fel, mint amennyi pénzre szükségünk van, akkor emiatt némileg növelni kellhet a kölcsön összegét. Éppen ezért személyi kölcsön igénylésekor ezzel a díjjal is érdemes számolni, illetve ha van rá mód, akkor olyan bankot választani, amelyik induló költség nélkül hitelez.

Bankmonitor TIPP: az egyszeri induló költségek mellett sokan hajlamosak megfeledkezni az előtörlesztés és a végtörlesztés költségeiről is, vagyis arról, hogy mekkora kiadással jár jelent idő előtt visszafizetni a hitel egy részét vagy egészét. Az előtörlesztési díj 0-1% lehet, ez utóbbi azt jelenti, hogy 3 millió Ft előtörlesztése setén akár 30 ezer Ft-ot is fizethetünk.

Hirdetés

Hirdetés

Mit tud a személyi kölcsön kalkulátor?

A Bankmonitor hitelkalkulátorával beállíthatod, hogy mekkora összeget, milyen futamidőre szeretnél felvenni, majd az igazolt jövedelmed alapján a program kilistázza a szóba jöhető hiteleket, mégpedig THM (teljes hiteldíj-mutató) szerinti sorrendben. Ha pedig szeretnél segítséget igénybe venni a hiteligényléshez, akkor az adataid megadását követően felveszi veled a kapcsolatot a Bankmonitor hitelszakértője, aki egészen a folyósításig melletted lesz. A szakértői támogatás számodra nem jelent költséget, ugyanis a bankok a sikeres hitelkihelyezések után jutalékot fizetnek a közvetítőknek, hiszen a szakemberek jelentősen tehermentesítik a bankfiókokat.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés