Több tízezer forint különbség lehet két személyi kölcsön induló költségei között

Több tízezer forint különbség lehet két személyi kölcsön induló költségei között
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-11
 

Amikor személyi kölcsönre van szüksége valakinek, akkor hajlamos megfeledkezni arról, hogy a hitelfelvételnek bizony egyszeri költsége is lehet, amit ráadásul előre kell megfizetni. Az összeg függ az igényelt kölcsön nagyságától, de például 10 millió forint hitelösszegnél elérheti akár a 100 ezer forintot is. Szerencsére vannak azonban bankok, amelyek egyszeri költségek nélkül hiteleznek.

A személyi kölcsönök előnye, hogy ennél a hiteltípusnál nincs szükség ingatlanfedezetre, a felvett összeg általában bármire fordítható – autóvásárlásra, ingatlan felújítására, utazásra, váratlan egészségügyi beavatkozásra stb. –, pozitív banki bírálat esetén pedig akár az igényléstől számított 5-6 munkanapon belül számlán lehet az összeg.

Mivel több mint egy tucat bank és pénzintézet kínál személyi kölcsönt – ráadásul közülük sok nem is egy terméket –, nem könnyű közöttük a választás. Célszerű természetesen a kamatokat összehasonlítani, hiszen ez jelenti a hitel „árát”, de legtöbben egyszerűen az adott összegre és futamidőre vonatkozó havi törlesztőket hasonlítják össze. Ezt jól is teszik, hiszen a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor szerint egy 3 millió forint összegű, 5 évre felvett személyi hitelnek a törlesztője 59 500 Ft és 77 000 Ft egyaránt lehet attól függően, hogy melyik banktól vesszük fel. Ez pedig 5 év alatt kicsivel több mint 1 millió forint különbséget jelent!

Személyi kölcsönök egyszeri költségei

Fontos szempont lehet az is, hogy a kamat változhat-e vajon a futamidő alatt, mert ha igen, akkor ez egy esetleges kamatemelkedés esetén megemelheti a havi törlesztőket. Szerencsére ma már a személyi kölcsönök végig fix kamatúak, ami egyszerűbbé teszi az összehasonlítást.

Amennyire egyértelmű választási szempont a havi törlesztők nagysága, annyira nem azok a hitelfelvételhez kapcsolódó egyszeri költségek. Ilyenből pedig akad bőven, hiszen a bankok felszámolhatnak díjat a szerződéskötésért, a folyósításért és a hitelbírálatért egyaránt. Jó hír ugyanakkor, hogy a Bankmonitor.hu által vizsgált 12 hazai bank egyike sem kér pénzt a szerződéskötésért, és mindössze egy olyat találtunk (Raiffeisen Bank) ahol a hitelbírálatért pénzt kérnek (a hitelösszeg 1%-át), ám a folyósítási jutalék – amit a hitelként felvett összeget csökkenti – már több helyen felbukkan.

Egy 5 millió forintos személyi kölcsönnek jelenleg 0 és 50 ezer Ft között lehet a folyósítási díja, míg 10 millió forintnál 100 ezer forintot is lecsíphet a bank a kiutalt összegből. Ez azt jelenti, hogy ha éppen annyi hitelt vennénk fel, mint amennyi pénzre szükségünk van, akkor emiatt némileg növelni kellhet a kölcsön összegét. Éppen ezért személyi kölcsön igénylésekor ezzel a díjjal is érdemes számolni, illetve ha van rá mód, akkor olyan bankot választani, amelyik induló költség nélkül hitelez.

Bankmonitor TIPP: az egyszeri induló költségek mellett sokan hajlamosak megfeledkezni az előtörlesztés és a végtörlesztés költségeiről is, vagyis arról, hogy mekkora kiadással jár jelent idő előtt visszafizetni a hitel egy részét vagy egészét. Az előtörlesztési díj 0-1% lehet, ez utóbbi azt jelenti, hogy 3 millió Ft előtörlesztése setén akár 30 ezer Ft-ot is fizethetünk.

Hirdetés

Hirdetés

Mit tud a személyi kölcsön kalkulátor?

A Bankmonitor hitelkalkulátorával beállíthatod, hogy mekkora összeget, milyen futamidőre szeretnél felvenni, majd az igazolt jövedelmed alapján a program kilistázza a szóba jöhető hiteleket, mégpedig THM (teljes hiteldíj-mutató) szerinti sorrendben. Ha pedig szeretnél segítséget igénybe venni a hiteligényléshez, akkor az adataid megadását követően felveszi veled a kapcsolatot a Bankmonitor hitelszakértője, aki egészen a folyósításig melletted lesz. A szakértői támogatás számodra nem jelent költséget, ugyanis a bankok a sikeres hitelkihelyezések után jutalékot fizetnek a közvetítőknek, hiszen a szakemberek jelentősen tehermentesítik a bankfiókokat.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés