Top tippek lakásbiztosításhoz, hogy ne érjen meglepetés!

Top tippek lakásbiztosításhoz, hogy ne érjen meglepetés!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-02-26
 

Lakásbiztosítási szerződéseddel meg tudod védeni lakásodat, házadat és a benne lévő vagyontárgyaidat. De ez valódi védelmet csak akkor jelent, ha a biztosítást úgy kötötted, hogy a biztosítási összeg fedezi az ingatlan újjáépítésének költségét, és az évek során folyamatosan ezen a szinten tartod. Ha ez nem történik meg, az otthonod alulbiztosítottá válik, ami egy kárkifizetésnél komoly meglepetést okozhat.

Mi fán terem az alulbiztosítottság?

Lakásbiztosítási szerződés megkötése esetén neked kell meghatároznod a biztosítási összeget. Ez a lakásod vagy házad újjáépítési értéke. A benne lévő vagyontárgyaid esetében a tárgyak újrabeszerzési értéke. Vagyis, ha teljesen megsemmisülne a ház, vagy a benne lévő ingóság, a biztosító ezt az összeget fogja kifizetni neked. Az alulbiztosítottság úgy is előállhat, hogy már a szerződéskötéskor alacsonyabb összegeket adtál meg, vagy úgy, hogy az évek során nem számolod újra a biztosítási összeget.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen esetekben kellene a biztosítási összeget is újraszámolnod?

Rengeteg ilyen van! Például egy lakásfelújítást követően. Vagy ha kicseréled a berendezési tárgyakat, bútort vagy a konyhai garnitúrát. Új tévét, hifit vagy hangszereket vásárolsz. A lányodnak vettél egy zongorát. Vagy kicseréltetted az ablakokat. Amit az otthonodra költöttél, az mind növelte az értékét, és ezzel párhuzamosan a biztosításodat is ehhez kellene igazítanod.

Nem fogsz örülni az alulbiztosítás következményének

Ha az ingatlanod alulbiztosított, és valamilyen káresemény következtében a lakásod vagy az értékeid megrongálódnak, tönkremennek, akkor a biztosítótól kapott kártérítés nem fogja fedezni a helyreállítás vagy az értéktárgyak pótlásának költségét, mivel csak az általad megadott alacsonyabb biztosítási összeg erejéig kaphatod meg a kártérítést.

Jó tudni
A „pro rata” kártérítés azt jelenti, hogy a biztosító az aktuális kárt arányosítottan téríti meg. Ez történik a legtöbb esetben, hiszen ritkán fordul elő, hogy egy ház porig ég, vagy elviszi a Duna. De az már sokkal valószínűbb, hogy egy csúnya beázás következtében az egyik szobádat újra kell festeni, és a berendezési tárgyakat is ki kell cserélni.

Ebben az esetben a biztosító által kifizetett összeg úgy aránylik a kár tényleges mértékéhez, mint ahogyan a szerződésben foglalt biztosítási összeg aránylik az ingóság vagy vagyontárgy tényleges újjáépítési vagy újrabeszerzési értékéhez. Ha a fent említett beázás 2 millió forint kárt okozott neked, de az ingatlanod alulbiztosított volt, pl. a 40 millió forintos valódi újjáépítési és újrabeszerzési értéke helyett csak a felét, vagyis 20 millió forint biztosítási összeget választottál, akkor a beázásra is csak a kár felét, vagyis 1 millió forintot fog fizetni a biztosító.

De miért akarnál alulbiztosítani?

Mert szeretnél spórolni a biztosítási díjon. Ha a biztosítási összeg alacsonyabb, akkor a biztosítás díja is kevesebb lesz. Viszont így a biztosításod nem adja meg neked azt a védelmet, amit elvárhatnál tőle. Kár esetén nagyon szomorú leszel, és a biztosítót fogod okolni. Szerződéskötéskor a biztosítók segítenek neked az optimális biztosítási összeg meghatározásában, és ezt ki is fogják fizetni neked.

Elkerülheted az alulbiztosítottságot értékkövetéssel!

A biztosítók minden évben felajánlják az értékkövetés vagy más néven indexálás lehetőségét, amivel növelheted a biztosítási összeget. Ez az infláció hatását ellensúlyozó szolgáltatás a biztosítók részéről, de ez nem biztos, hogy megoldja az alulbiztosítottság kérdését. Miért?

A tavalyi évi magas inflációs adatok ellenére sem lehet az alulbiztosítottságot az értékkövetéssel „behozni”, ha a biztosítási összeget az optimálisnál alacsonyabb értékre állítottad be a szerződéskötéskor. Hiszen a magasabb összeg és az alacsonyabb összeg azonos mértékben növekszik az értékkövetéssel.

Másrészt a biztosítás karbantartása nemcsak az infláció lekövetéséről szól, hanem az ingatlanodban és a vagyontárgyaidban történő változások követéséről is, amelyet a biztosítási szerződésednek is követnie kell a családod és a magad védelme érdekében.

Túlbiztosítás a megoldás? Nem fogsz jól járni!

Túlbiztosítás akkor jöhet létre, ha az ingatlanod újjáépítési költsége helyett az aktuális piaci értéket adod meg. Ez könnyen előfordulhat, amikor az ingatlanárak az égbe szöknek még a lerobbant házak esetében is. De ha azt tervezed, hogy a biztosítótól kapható magasabb kártérítés reményében túlbiztosítod a házadat, ezt inkább ne tedd, mivel a biztosítók tiltják a túlbiztosítást, így az ingatlan újjáépítési költségénél egy fillérrel sem fognak többet fizetni neked. Ez vonatkozik a vagyontárgyaid újrabeszerzési értékére is.

Miben segíthet a Bankmonitor?

A Bankmonitor a piac vezető biztosítótársaságainak lakásbiztosítási termékeit forgalmazza. Tanácsadónk segítenek bemutatni neked a termékek legfontosabb tulajdonságait, és ha szükséges, az alulbiztosítottság megoldásában is segítenek.

Regisztrálj az oldalunkon, így tanácsadóink kapcsolatba lépnek veled, és segítenek megoldást találni a biztosítási kérdésekben!

Lakásbiztosítás Bankmonitor Kedvezménnyel | Bankmonitor

Hirdetés
Hirdetés