Tovább emelte az egyhetes betéti kamatot az MNB

Tovább emelte az egyhetes betéti kamatot az MNB
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-12-09
 

A jegybank a december 9-én meghirdetett betéti tenderen tovább emelte az egyhetes betéti kamatot. Az új kamatszint 3,3 százalék, ami 0,2 százalékponttal magasabb, mint a múlt héten meghirdetett kamatszint.

Az MNB ezen a héten tovább folytatta az irányadó kamatok emelését: az egyhetes betéti kamatokat ugyanis 3,3 százalékra emelte. Ez gyakorlatilag újabb 0,2 százalékpontos kamatemelésnek felel meg. Ezt a változást pedig igen gyorsan le fogják követni a pénzpiaci hozamok is.

A BUBOR értéke – azt mutatja meg, hogy a bankok milyen kamat mellett adnának kölcsönt egymásnak rövid futamidőre – már a mai napon érdemben 0,07-0,4 százalékponttal emelkedett.

Hogyan reagált a BUBOR mutató értéke a december 9-ei kamatemelésre?

A hosszú futamidejű hozamokat leíró BIRS mutató esetében nem látható egységesen emelkedés, legalábbis egyelőre. Ez érthető is, hiszen az irányadó kamatok is rövidebb futamidejűek, ezért a rövid futamidejű pénzpiaci hozamokra tudnak gyorsabban hatni.

Ezek a mutatók pedig komoly hatással vannak a hitelkamatokra, hiszen a banki hitelköltségek alakulását erősen befolyásolhatják: új hitelek esetében a pénzintézetek megemelhetik a meghirdetett kamatokat, míg meglévő kölcsönöknél „csak” kamatfordulókor épülhetnek be a piaci változások a hitelköltségekbe.

Ez a folyamat már meg is kezdődött:

Az irányadó kamatok további emelkedése pedig azt mutatja, hogy a hitelek drágulásának még nincs vége, éppen ezért érdemes minden hitelfelvétel előtt állónak felgyorsítani a folyamatot, ezzel megelőzve a jövőbeni kamatemeléseket.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés