Tovább folytatódik a lakáshitelek kamatemelése

Tovább folytatódik a lakáshitelek kamatemelése
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-12-16
 

Hétről hétre új hirdetmények jelennek meg: a bankok ugyanis folyamatosan emelik a lakáshiteleik kamatát. A nagybankok kétharmadánál jelenleg drágábban lehet lakáskölcsönt igényelni, mint december elején. A mostani emelés nem olyan jelentős, átlagosan 0,3-0,4 százalékponttal emelkedtek a kamatok. A helyzet azonban más, ha hosszabb időre tekintünk vissza: április óta 0,8-1,6 százalékponttal drágultak meg a hitelek.

A Bankmonitor szakértőinek vizsgálata alapján a hitelkamatok emelése tovább folytatódott hazánkban. A december eleji állapothoz képest 9 nagybank közül 6 ismét megemelte a kamatokat. Vagyis elmondhatjuk, hogy a kölcsönök drágulásának üteme felgyorsult: már akár hétről hétre is lényeges változások történnek a hitelpiacon.

A legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódusú lakáscélú jelzáloghitelek THM értéke december 7-e óta 0,2-0,7 százalékponttal emelkedett. Emiatt jelenleg egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű kölcsönt havi 2-6 ezer forinttal magasabb törlesztőrészlettel lehet igényelni, mint két héttel ezelőtt.

Egy 20 millió Ft összegű, 10 éves kamatperiódusú lakáshitel THM értékének alakulása

Mindezek miatt a teljes visszafizetendő összeg 20 év alatt 0,5-1,5 millió forinttal emelkedik meg. A változás még szembetűnőbb, ha hosszabb távra tekintünk vissza: a Bankmonitor szakértői megvizsgálták, hogyan változtak a lakáshitelek kondíciói április óta.

Hirdetés

Hirdetés

0,8-1,6 százalékponttal drágultak meg a lakáshitelek 2021 tavasza óta

A legnépszerűbb lakáshitelek mind jelentősen megdrágultak április óta, legalábbis ezt mutatja a 3 legolcsóbb ajánlat átlagos éves költségének alakulása.

Mennyit drágultak a lakáshitelek 2021. áprilisához képest?

A legnagyobb mértékben, 1,62 százalékponttal az 5 éves kamatperiódusú kölcsönök THM értéke emelkedett, de a 10 éves kamatperiódusú és a futamidő végéig fix kamatozású kölcsönöket is jóval drágábban, 0,83-1,37 százalékponttal magasabb átlagos éves költség mellett lehet igényelni. Vagyis jelenleg egy 20 millió forintot igénylő adósnak havonta 8-17 ezer forinttal kell többet fizetnie, mint ha tavasszal vett volna fel hasonló kölcsönt.

Ráadásul a kamatemeléseknek még korán sincs vége, legalábbis ezt támasztja alá az a tény, hogy az irányadó kamatok – jegybanki alapkamat, egyhetes betéti kamat – emelését a magas infláció miatt az MNB várhatóan 2022. év elején tovább fogja folytatni.

Talán meglepetésként szolgálhat, de a személyi hiteleknél még nem tapasztalható a kamatok emelkedése. Azonban senkinek se legyen kétsége afelől, hogy a pénzpiaci hozamok emelkedése idővel hatást fog gyakorolni a fedezetlen hitelek költségére is.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés