Tovább nőtt az átlagbér: könnyebb lett a hitelfelvevők helyzete?

Tovább nőtt az átlagbér: könnyebb lett a hitelfelvevők helyzete?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-28
 

A legfrissebb kereseti adatok alapján idén áprilisban a kedvezmények nélküli nettó átlagkereset 429 100 forint volt a KSH szerint. A bruttó és nettó átlagjövedelem is nőtt 13,4-13,5%-kal, a reálkereset pedig 9,5%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Könnyebb helyzetben vannak, akik szabad felhasználású személyi kölcsönt szeretnének igényelni?

A KSH legfrissebb kereseti adatai alapján 2024 áprilisában a kedvezmények nélküli átlagkereset 429 100 forint volt, ami az ezt megelőző hónaphoz képest 8 700 forint csökkenést mutat. Az idei első negyedévben a nettó, kedvezmények nélküli átlagbér 418 000 Ft, amely az előző év azonos időszakához képest már 14%-kal magasabb.

Nem csak 2023-hoz képest, de a korábbi évek első negyedéves adatait összehasonlítva is jelentős a béremelkedés a KSH adatai szerint, a 2021-es adathoz viszonyítva, 3 esztendő alatt már több mint 50%-os a növekedés.

Hirdetés

Hirdetés

Mitől függ, hogy mennyi személyi kölcsönt kaphatsz?

Elsődlegesen az igénylők jövedelme határozza meg a felvehető személyi hitel maximumát, ugyanakkor az adósságfék-szabály is kardinális tényező, amellyel a bankoknak kötelező számolniuk. Mit jelent ez?

Az adósságfék szabály, vagy JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) jogszabályilag meghatározza, hogy a keresetéhez képest mekkora törlesztést vállalhat be valaki. 2024-ben azok, akik 600 ezer forint nettó jövedelemszint alatt keresnek, a bérük legfeljebb 50%-át költhetik hiteltörlesztésre. Akik legalább ennyit, vagy többet kapnak, a keresetük 60%-áig nyújtózkodhatnak.

Ez ugyanakkor inkább csak elméleti határ, a bankok ennél szigorúbban is eljárhatnak és a számításnál a háztartás megélhetési költségeivel, illetve minden fennálló hitel törlesztőrészével is számolnak (például a folyószámla hitelkeret, vagy a hitelkártya keret is számít).

Jó tudni
Ha az igénylő jövedelme nem elég a felvenni kívánt összeghez, akkor a futamidő meghosszabbítása, esetleg egy adóstárs bevonása jelenthet megoldást.
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Mekkora hitelre elég az átlagbér?

A Bankmonitor kalkulátorának adatai alapján a futamidő szerint foglaltuk össze a felvehető hitel elméleti maximumát:

A kedvezmények nélkül számolt átlagjövedelemmel legfeljebb

  • 7 éves futamidő esetén 12 300 000 Ft,
  • 5 évre 9 800 000 Ft,
  • 3 évre 6 500 000 Ft,
  • 1 évre 2 400 000 Ft vehető fel.

Ezek alapján a törlesztőrészletek az alábbiak szerint alakulnak:

  • 12,3 millió forint személyi kölcsön esetén a havi törlesztőrészlet 213 507 Ft, a hitelre a 7 év alatt összesen 17 934 538 Ft-ot kell visszafizetni.
  • 9,8 millió forint esetén a havi törlesztőrészlet 214 519 Ft, a hitelre a 5 év alatt összesen 12 871 134 Ft-ot kell visszafizetni.
  • 6,5 millió forint igénylése esetén a havi törlesztőrészlet 213 710 Ft, a hitelre a 3 év alatt összesen 7 693 563 Ft-ot kell visszafizetni.
  • 2,4 millió forint személyi hitel felvétele esetén a havi törlesztőrészlet 213 755 Ft, a hitelre a 1 év alatt összesen 2 565 057 Ft-ot kell visszafizetni.

Látható, hogy minél tovább használjuk a bank pénzét (minél hosszabb a futamidő), annál több lesz a teljes visszafizetendő összeg. A szükséges hitelösszeg kiválasztása után a vállalható futamidő megválasztása is fontos szempont. Ráadásul a bankok között igen nagy a szórás abban is, hogy milyen típusú jövedelmeket vesznek figyelembe, illetve hogy milyen más elvárásokat támasztanak az igénylők felé. Ezért érdemes egy tapasztalt pénzügyi szakértővel elindulni, aki oda tud irányítani, ahol a legvalószínűbb, hogy a kért hitelre zöld utat kapunk.

Egyes bankoknál probléma lehet például azzal, ha valaki készpénzben kapja a fizetését, vagy ha külföldi munkaviszonyból származik a bevétele. Az viszont, aki negatívan, vagyis fennálló tartozással szerepel a KHR-ben, vagy olyan tartozással, amit már visszafizetett, de még nem telt el azóta 1 év sajnos nem kaphat a kereskedelmi bankoktól kölcsönt.

Jó tudni
A negatív KHR (BAR) lista a rossz adósok listája. Az kerül fel ide, akinek hiteltörlesztésénél 90 napot meghaladó, a minimálbérnél nagyobb összegű elmaradása van. Az elmaradás rendezését követően még egy évig a negatív listán szerepel, úgynevezett passzív státuszban.

Egy évvel ezelőtt, 2023. júniusi igényléssel az akkori, kedvezmények nélküli átlagjövedelem legfeljebb 10,9 millió forint személyi kölcsön felvételére volt elegendő, vagyis az idei évben 1,4 millió forinttal magasabb hitelösszegre lehet elegendő azok jövedelme, akik átlagbért visznek haza.

Derítsd ki, mennyi személyi kölcsönt vehetsz fel a jövedelmeddel!

Használd a Bankmonitor kalkulátorát és derítsd ki pár kattintással, hogy mennyi személyi hitelt igényelhetsz a jövedelmeddel!

A legjobb ajánlatok felkutatására használd hitelkalkulátorunkat! Az összehasonítás után sem hagyunk magadra, oldalunkon keresztül rögtön el is indíthatod az igénylést, szakértőink segítségét díjmentesen veheted igénybe!

Ha lakásvásárlás, lakáshitel igénylése előtt állsz, jelzáloghitel kalkulátorunk is hasznos lesz a számodra: Mennyi lakáshitelt igényelhetek?

Hirdetés
Hirdetés