Trükkök, melyekkel a nyaraláson is ezreket spórolhatsz!

Trükkök, melyekkel a nyaraláson is ezreket spórolhatsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-05 Frissítve: 2021-07-01
 

Akik külföldön töltik a nyaralásukat, azok szerencsésnek mondhatják magukat, de ha nem figyelnek a cikkünkben felsorolt származékos költségekkel, akkor könnyedén tízezrek csúszhatnak ki a kezükből. Most különösen érzékeny a téma, hiszen az év elejéhez képest egy euróért nem 310 forintot, hanem majdnem 330 forintot kell adni. De ez egy adottság, amivel együtt kell élni, viszont sok helyen mi is megfoghatjuk a forintokat. 

Ma már nem vagyunk rászorulva arra, hogy egy utazási iroda komplett csomagját megvásárolva utazzunk el külföldre, egy kis nyelvtudással már megoldható saját szervezéssel is az utazás. A legtöbb esetben az ilyenkor felmerülő pénzügyi kérdéseket vesszük át a cikkben, de persze lesznek olyan részek is, melyeket bárki haszonnal kamatoztathat.

Repülőjegy

Logikusan, ez a tétel csak akkor merül fel, hogy külföldre megyünk. Számtalan oldalon tudunk böngészni, amíg a legjobb ajánlatot nem találjuk meg. A repülőjegy foglalás sajátja, hogy a teljes árat ki kell érte fizetni már a foglaláskor (így devizakockázatot nem futunk), azonban a fapados légitársaságok elterjedésével együtt néhány tízezer forintból már megúszhatók ezek a tételek.

A netes foglalási rendszerekben előfordul, hogy az árat nem forintban, hanem más devizában (euróban például) kell kifizetni. Érdemes tájékozódni arról, hogy a saját bankkártyánkkal vagy hitelkártyánkkal fizetve milyen egyéb költségekkel számolhatunk. Van olyan légitársaság, ami meghatározza, hogy például a saját partneri kártyával olcsóbban lehet fizetni, mint más kártyákkal.

Az összegnél legyünk annak tudatában, hogy a főbb devizáknál, mint amilyen az euró vagy a dollár, a kártyatársaság által jegyzett árfolyam a mérvadó. A MasterCard és a Visa jegyez árfolyamot és ez alapján fogják átváltani az összeget forintra. Per pillanat 1-1,5%-kal a devizaközép felett váltanak, ami jobb, mint a bankok által meghatározott hivatalos váltási árfolyam. Ellenben, ha más devizában fizetnénk, akkor először euróra vagy dollárra fogják átváltani az összeget, majd utána forintra, ami értelemszerűen a költségeket is emeli.

Hirdetés

Hirdetés

Szállásfoglalás

A leggyakoribb az az eset, amikor a szállásadó a foglaláshoz elvárja, hogy a kártyánk fontosabb adatait megadjuk. Erre azért van szükség, mert egyrészt egy kisebb összeg átmeneti beterhelésével megállapíthatja, hogy a foglalási szándékaink komolyak. Másrészt, bebiztosíthatja magát arra az esetre, ha későn akarnánk lemondani a foglalást, hiszen ekkor bizonyos összeget levonhatnak tőlünk. Ez utóbbira azért is van szüksége, mert az ingyenes lemondási opció ma már elvárás az emberek részéről.

A kártyás fizetésnél gyakorlatilag ugyanaz érvényes, mint amit az előző részben leírtunk. De persze adódhat úgy is, hogy a szállásért valamilyen okból mi utalnánk el a foglaló mértékét. Ettől azért intenénk óva mindenkit, mert egyfelől a bank a saját árfolyamán forintosítja az utalni kívánt összeget, másfelől a külföldi utalásnak magasabb a költsége, mint a hazainak. A kettő díj eredőjeként a költség az utalt összeg 1-3 százalékra is rúghat. 150 ezer forint utalása esetén ez 1500-4500 forintot is jelenthet.

Azt ne feledjük, hogy ellentétben a repülőjegy azonnali kifizetésével, a szállásfoglalásnál az időben elhalasztott fizetés miatt devizakockázatot futunk, ha a szállást devizában foglaltuk le. Saját tapasztalat, hogy az a szállás, amit euróban még februárban lefoglaltunk, az mára forintosítva többe kerül. A februári átlagárfolyam 311,7 forint volt, míg a júniusi 322,7 forint, vagyis bő 10 forinttal (3,5%-kal) kerül többe egy euró. Magyarul eurónként 10 forintot buktunk jelen állás szerint a gyengébb árfolyam miatt.

Valutaváltás

Bármennyire is bízzunk a kártyánkban, ajánlatos azért némi készpénzt váltani a nyaraláshoz. Számoljuk ki először, hogy körülbelül mekkora összegre van szükségünk, mert ha túl sokat váltunk, akkor teljesen feleslegesen a nyakunkon maradhat sok valuta. Mindenkinek az egyedi igényeire van bízva a váltás, de ügyeljünk arra, hogy ha sok készpénzt viszünk magunkkal, akkor annak biztonságos elhelyezéséről is gondoskodni kell.

Mai fejjel nézve az járt a legjobban, aki a mostani nyaralás előtt már hónapokkal előtte váltott valutát, de persze ezt nem lehetett előre kiszámítani. Az euró és a dollár is jelentősen gyengült a forinthoz képest, de most mintha megnyugvás következne. Bár, amennyire bizonytalan a nemzetközi befektetői hangulat, nem lennénk meglepve, ha tartósan gyengébb árfolyamra kellene berendezkedni.

A tapasztalat az, hogy a legjobb valutaváltók is 0,5-1%-ot rátesznek a devizaközépre, amihez még alsó hangon 0,3%-os tranzakciós díj is társul. A közelmúltban egyik munkatársunknak is szüksége volt némi valutára és azt találta, hogy a váltáson kívüli egyéb költség elérte a 0,5%-ot. Összességében 1-1,5% is lehet az extra kiadás, ami 150 ezer forint váltásakor 1500-2250 forintot is jelenthet.

Kártyahasználat

Ahogy az már az eggyel korábbi pontból kiderül, szerintünk a legjobb stratégia, ha vegyesen készpénzt és kártyát is viszünk az utazásra magunkkal. A kártya nagyfokú biztonságot ad, hiszen ma már a legtöbb helyen fizethetünk vele. Az utazás előtt azért érdemes a bankunk ügyfélszolgálatával beszélni, nehogy azt gondolják, hogy visszaélnek a kártyánkkal, miközben csak mi megyünk váratlanul egy külföldi desztinációra.

A kártyás vásárlásnak belföldön és külföldön sincs költsége, de persze a fizetéskor itt is történik devizaváltás, a váltási költségek tehát minket terhelnek. Korábban már elhangzott, hogy ez kártyatársaságtól függően 1-1,5% is lehet. A fizetéshez viszont az i szükséges, hogy a kártyánk érvényes legyen és a napi fizetési limitet se haladjuk meg.

Készpénzt azért is javasolt váltani, mert ha a kártyánkat használnánk készpénzfelvételre, akkor annak horribilis költségei lehetnek. Tagadhatatlan, hogy vannak olyan helyzetek, amikor ezt nem lehet megkerülni, de emlékezzünk, hogy külföldi ATM használata legyen a legvégső forgatókönyv. Csak azért, hogy lássuk a nagyságrendeket, 100 euró felvétele is könnyedén együtt járhat 1500 forintos költséggel. Arányosítva ez 4,5-5%-nak felel meg.

Hirdetés
Hirdetés