Tudatos elköteleződés: ezeket érdemes átgondolni hitelfelvétel előtt (x)

Tudatos elköteleződés: ezeket érdemes átgondolni hitelfelvétel előtt (x)
Hirdetés

Cikk2021-04-12 Frissítve: 2021-07-01
 

Hosszú távú pénzügyi biztonságunk érdekében rendkívül fontos a tudatos pénzügyi gondolkodás, különösen az olyan, kockázatot is hordozó döntési helyzetekben, mint a hitelfelvétel. Jó hír, hogy számos lehetőségünk van, hogy a megfelelőt válasszuk, ebben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is segít. Összeszedtük, hogy mire érdemes figyelni hitelfelvétel előtt, és hogy mi garantálja a kiszámítható finanszírozást.

Tanulható tudatosság

Napjainkban a pénzügyi tudatosság már egy heti bevásárlás megtervezésénél is fontos. A nagyobb jelentőségű döntéshelyzetekben, mint például a hitelfelvétel pedig már nélkülözhetetlen. A szükséges, már gyerekkortól elsajátítható és fejleszthető pénzügyi ismeretek mélyítését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számos programmal segíti, legyen szó fiatalokról, a fenntarthatóságot szem előtt tartó családokról, vagy a mindennapi pénzügyi kérdések iránt érdeklődőkről.

 Az anyagi megfontolások közül talán az egyik legnehezebb, és legnagyobb körültekintést igénylő kérdés a hitelfelvétel. Hiszen ez egy olyan, akár több évre, évtizedre szóló kötelezettség, amelyet a felmerülő kockázatok miatt mai napig jelentős fenntartásokkal kezel a lakosság. Az MNB a hitelfelvételhez kapcsolódó döntési helyzeteket is részletes útmutatóval segíti.

Hirdetés

A legfontosabb kérdések hitelek esetén

A legfontosabb kérdések, hogy céljaink megvalósításához mekkora összegre van szükségünk, rendelkezésünkre áll–e saját vagy bevonható forrás céljaink megvalósításához? Hitelfelvétel esetén elengedhetetlen a széleskörű tájékozódás, hiszen manapság megannyi ajánlat közül választhatunk a legkülönfélébb kondíciók mentén a kereskedelmi bankok kínálatából.

Fontos, hogy a lehetőségekről több intézménynél is érdeklődjünk, használhatunk összehasonlító oldalakat, de kérdezhetünk személyesen, valamint online is az ügyintézőktől, akik minden esetben naprakész információval látnak el bennünket. Gyűjtsünk információt a kamat mértékéről, a futamidőről, az előtörlesztésről és a hitelfelvétellel járó költségekről! Az ügyintézőtől elérhető törlesztési táblázatot akár otthonunkban is tanulmányozhatjuk. Érdeklődjünk arról is, hogy mi történik, ha a folyósítás után bármilyen oknál fogva nem tudjuk fizetni a törlesztőrészleteket.

Ne feledjük, hogy soha nem kell azonnal döntenünk! Kérhetünk időt a dokumentumok alapos áttekintésére, a tervezésre és mérlegelésre. Fontos, hogy végiggondoljuk, mekkora kockázattal és kötelezettséggel jár számunkra az adott ajánlat és tudjuk-e azt a meghatározott időszakra vállalni.

A kiszámíthatóság védjegye: a Minősített Fogyasztóbarát Termékek

Az MNB a tudatos pénzügyi döntést a fogyasztóbarát minősítéssel is segíti. A jegybank által minősített fogyasztóbarát hiteltermékek kiszámítható és biztonságos megoldást jelenthetnek, ha pénzre van szükségünk. Kiemelkedő előnyük a hosszabb kamatperiódusok vagy akár a teljes futamidő alatt fix törlesztőrészletek, melynek köszönhetően a hitelezéssel járó kockázatok jelentősen csökkenthetők és a jövő is könnyebben tervezhető.

A jegybank minősítését immár a lakáshitelek mellett, személyi kölcsönök és otthonbiztosítások is elnyerhetik. A tudatos tájékozódás érdekében az MNB e termékekhez kapcsolódó összehasonlító oldalakat is működtet. A lakáshitelek és a személyi hitelek, valamint az otthonbiztosítások kalkulátoraival mindenki egyszerűen megtalálhatja a számára legkedvezőbb ajánlatot. Használja bátran ezeket a lehetőségeket, hogy igazán tudatos döntést hozzon pénzügyeiben!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék