Tudj meg mindent az ingatlantulajdon fennállásáról szóló igazolásról

Tudj meg mindent az ingatlantulajdon fennállásáról szóló igazolásról
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-09-04
 

Az ingatlantulajdon fennállásáról szóló hatósági bizonyítványra számos esetben lehet szükségünk, elég ha csak a kedvező, 10 százalékos önerő lehetőségére gondolunk lakáshitellel történő ingatlanvásárláskor. Mutatjuk, mit kell tudni erről a dokumentumról, kinek és hol kell beszerezni és mennyit kell fizetni érte. 

Mikor lehet hasznos az ingatlantulajdon fennállásáról szóló hatósági bizonyítvány?

A bizonyítvány igazolja, hogy egy adott ingatlan a tulajdonodban van, vagy korábban az volt. Ez a dokumentum számos esetben nélkülözhetetlen, például amikor banki hitelt igényelsz, állami vagy önkormányzati támogatásokra pályázol, vagy ingatlanokkal kapcsolatos ügyeket intézel. Ha például hitelfelvétel előtt állsz, a bank kérheti, hogy igazold ingatlantulajdonodat, mivel ez befolyásolhatja a hitel feltételeit. Továbbá, ha valamilyen pályázaton vagy állami támogatáson szeretnél részt venni, szintén szükséged lehet rá a jogosultság igazolásához.

Például azoknak a lakásvásárlás előtt állóknak is szükségük lesz az igazolásra, akik lakáshitellel, önerő kedvezménnyel szeretnék megvásárolni új otthonukat.

Mindezek mellett azoknak is hasznos ez a bizonyítvány, akik eladásra szánt ingatlanuk tulajdonjogát szeretnék tisztázni egy vásárló számára, vagy akik ingatlanügyletekkel kapcsolatos jogvitákban, vagy öröklési ügyekben, vagyonmegosztás során kívánják bizonyítani tulajdonjogukat.

Hirdetés

Hirdetés

A magyarországi ingatlantulajdon fennállásáról szóló hatósági bizonyítvány igénylése

Ha banki szolgáltatások, állami vagy önkormányzati támogatások igénybevételére készülsz, esetleg pályázatokon szeretnél részt venni, szükséged lehet a meglévő vagy korábbi ingatlantulajdonod igazolására. Az igazolásra az ingatlan-nyilvántartás adatai szolgálnak, az Ingatlantulajdon fennállásról szóló hatósági bizonyítványt a Lechner Tudásközpont állítja ki.

Az igénylés két módon is elindítható:

  • E-papír szolgáltatással, meglévő Ügyfélkapu vagy KAÜ (Központi Azonosítási Ügynök) fiókkal
  • Papír alapon, a hivatalos formanyomtatvány kitöltésével és személyes ügyintézéssel, vagy postai beküldéssel.

Az elektronikus ügyintézés menete

Az igénylés legegyszerűbb módja az e-papír szolgáltatás, amelyet Ügyfélkapu vagy KAÜ fiókkal vehetünk igénybe. Az e-papír szolgáltatás a https://epapir.gov.hu oldalon érhető el, a következő menüpontok kitöltésével:

  1. Témacsoport: Ingatlantulajdonnal kapcsolatos ügyek
  2. Ügytípus: Ingatlantulajdon fennállásáról szóló hatósági bizonyítvány
  3. Címzett: Lechner Tudásközpont Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
  4. Felhasználás célja: Itt pontosan meg kell adni a felhasználási célt (pl. hitelügyintézés).

Gyorsabb ügyintézés

Kérhetsz sürgősségi ügyintézést is, ez esetben az erre vonatkozó mezőt is töltsd ki. Ügyelj arra, hogy a kérelem kitöltése során minden adatot a személyazonosító igazolványod és lakcímkártyád alapján adj meg.

A személyes, vagy postai ügyintézés menete

Ha nem rendelkezel Ügyfélkapuval vagy KAÜ bejelentkezéssel, a kérelmet papír alapon is benyújthatod. A formanyomtatványt itt találod.

A kitöltött kérelmet személyesen is leadhatod a Lechner Tudásközpont Bosnyák téri Ügyfélszolgálati Irodájában vagy postai úton is elküldheted a kérelmet az alábbi címre: Lechner Nonprofit Kft., 1114 Budapest, Pf. 566.

Mennyibe kerül a tulajdonjog igazolása?

A hatósági bizonyítvány kiállításának költsége 2024. július 29-től emelkedett, a korábbi 3 000 Ft helyett most 4.800 Ft-ot kell érte fizetni. Ha sürgősségi eljárást kérsz, a díj további 16.000 Ft, összesen 20.800 Ft-ba kerül.

Ötlet
Kíváncsi vagy hol állnak most a lakáshitel kamatok, mely bankok kínálják a legkedvezőbb kölcsönöket? Ellenőrizd a Bankmonitor hitelkalkulátorával!
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés