Túl az első milliókon: hogyan kaphatunk profi segítséget a befektetésekhez?

Túl az első milliókon: hogyan kaphatunk profi segítséget a befektetésekhez?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-11-29
 

Általános vélekedés, hogy gazdagnak lenni igazán könnyű: bármit megvehetünk, megtehetünk. Pedig nem egyszerű feladat menedzselni még egy kisebb vagyont sem. Főként, ha nem vagyunk pénzügyi szakemberek. Ha már egyedül nem birkózunk meg a feladattal, segítségünkre lehetnek a vagyonkezelők. Mit jelent az, hogy valaki „kezeli” a pénzem?

Rákeresve a vagyonkezelés szóra sok hirdetést, és jogszabályi változásról szóló cikket találunk az interneten. De mit jelenet ma a vagyonkezelés Magyarországon? Mekkora vagyont kezel a vagyonkezelő? Ki veheti ezt igénybe? Hogyan választható ki a legjobb szolgáltatás? Sok kérdést vet fel a téma, igyekszünk mindegyikre válaszolni!

Mi a vagyonkezelés?

A szolgáltatás lényege, hogy rábízzuk pénzügyi vagyonunkat egy szakértőre. Őt hívjuk vagyonkezelőnek. Általában a likvid pénzügyi vagyont kezelik: készpénzt, bankbetéteket, befektetési alapokat, részvényeket, kötvényeket, állampapírokat és egyéb pénzügyi eszközöket.Minden szerződéskötést követően kötelező elemként megjelenik egy kockázatfeltárás és jövőbeli céljaink ismertetése. Ennek az egyszerűsített változatával mindenki találkozott, aki az utóbbi időben befektetett.  Itt fontos őszintének lennünk pénzügyi helyzetünkről és terveinkről, továbbá számba kell vennünk, hogy milyen kockázatot tudunk elviselni, hiszen ez a kettő fogja meghatározni, hogy milyen hozamot várhatunk pénzügyi vagyonunktól. A kockázat valós természetének megismerésében már segít a jó vagyonkezelő, hiszen senki nem úgy születik, hogy választ tudjon adni a „mekkora pénzügyi kockázatot tud elviselni?” kérdésre.

A kockázatviselő képességünk és a megfogalmazott pénzügyi cél kijelölnek a vagyonkezelő számára egy keretrendszert, amin belül mozoghat. Válaszaink alapján kiderül, hogy milyen típusú ügyfelek vagyunk, mit tarthat a vagyonkezelő a portfóliónkban, továbbá hogyan oszthatja meg vagyonunk a különböző pénzügyi eszközök között. A kijelölt kereteket soha nem lépheti át a vagyonkezelő. 

Mit jelent a vagyonkezelés a gyakorlatban? Nézzünk egy példát: ha az USA egyszer csak úgy dönt, hogy véget vet a pénzügyi lazításnak, akkor nem keres meg minket a vagyonkezelőnk, hogy ezt, vagy azt kéne tennünk, hanem egyedül dönt a befektetésekről. Például eladhatja a meglévő kötvényeinket, részvényeinket, vagy befektetési alapjainkat anélkül, hogy erről nekünk személyesen döntenünk kéne. Ez igen kényelmes lehetőség, ami főként a bizalmon alapul. De kire bízzuk a pénzünket?

Ki lehet vagyonkezelő?

A félreértések elkerülése végett, ha biztosítási ügynökünk azt ígéri, hogy majd ő figyel a vagyonunkra, akkor az nem vagyonkezelés! Sem technikai, sem jogi lehetősége nincs erre. Ha brókerünk vagy bankárunk ajánlja fel ezt a szolgáltatást, az már lehet vagyonkezelés. De csak abban az esetben, ha nem a saját szakállára vállalja, hogy majd ő figyelemmel kíséri a vagyonunk alakulását. Vagyonkezelésről akkor lehet szó, ha brókert, bankárt foglalkoztató brókercég, bank, vagy pénzügyi szolgáltatónak erre külön jogosítványa van. Ez egy szigorúan szabályozott tevékenység, melyhez megfelelő tőkével, szakértői háttérrel és jogosítványokkal kell rendelkezni. Tehát érdemes körültekintően eljárni, mielőtt valakiben teljes mértékben megbízunk. Nézzük meg, hogy rendelkezik-e az adott cég a szükséges engedélyekkel!

Mennyibe kerül a vagyonkezelés?

Több fajta árazás létezik a piacon: fix díjas, sikerdíjas, és a kettő vegyesen. A fix díjas szolgáltatás esetén a vagyonkezelésbe vont vagyonunk egy fix, általában százalékban meghatározott részével (jellemzően 1%-kával) fizetünk a szolgáltatásért. Mindegy, hogy pénzünk növekedett, vagy csökkent, ezt a díjat mindenképp kifizetjük. A csak sikerdíjas szolgáltatás ezzel szemben arról szól, hogyha a vagyonkezelőnk a kockázatmentes kamatok (kb. lekötött betéti kamatok) feletti hozamot ér el, akkor a hozamból részesedik. Tehát csak akkor fizetünk (általában a kockázatmentes hozam feletti rész 20%-át), ha a vagyonkezelő jól dolgozott, és valóban gyarapította a vagyonunkat. Ráadásul ügyesebben, mintha csak lekötött betétben, vagy állampapírban állt volna a pénzünk. Az is egyfajta árazás, amikor mindkét fajta díjtételt alkalmazzák. Ilyenkor általában a fix díj egy alacsonyabb összeg, de a sikerdíj nem minden esetben. Nem kétséges, hogy ügyfélként a csak sikerdíjat felszámoló szolgáltatás a legkedvezőbb, hiszen a vagyonkezelő kellően motivált, hogy jól dolgozzon.  Jól példázza a fenti megközelítést az egyik legrégebbi piaci szereplő, a 
Concorde Alapkezelő szolgáltatása.

Vagyonkezelés egyéb formái

Ha nem szeretjük kiengedni a gyeplőt a kezeink közül, akkor létezik a vagyonkezelésnek egy olyan formája, amikor a vagyonkezelő semmit nem tehet nélkülünk. Szemben az eddig taglalt vagyonkezelési formával, ebben az esetben, ha az USA tényleg úgy dönt, hogy vége a pénzügyi lazításnak, akkor a vagyonkezelő kapcsolatba lép velünk. Elmagyarázza a helyzetet, és döntés elé állít: ezt, vagy azt kéne tennünk. Mindezt akár autóvezetés közben, telefonon keresztül. Ilyenkor domborodik ki a klasszikus vagyonkezelés előnye: nem nekünk, laikusnak kell eldönteni (jellemzően percek alatt), hogy mit kezdjünk egy adott piaci szituációval. Ha mégis olyan vagyonkezelésre szerződtünk, ahol nekünk kell dönteni, akkor érdemes az ajánlatokon egy picit gondolkodni, áttanulmányozni, megérteni. Azt is érdemes fejben tartani, hogy az ilyen típusú vagyonkezelést ugyanúgy fix díjért nyújthatják, de elterjedtebb a tranzakció alapú árazás. Azaz minél több ügyletet bonyolítunk, annál többet fizetünk.

Ki veheti igénybe?

Fontos tudni, hogy ha igénybe szeretnénk venni ezt a szolgáltatást, akkor jelentősebb vagyonnal kell rendelkeznünk. Általában minimum 50-60 millió forintnyi vagyon szükségeltetik, de a piaci szokvány inkább 100.000 dollár szokott lenni. Természetesen az említett limitek alatt és felett is vannak vagyonkezelési szolgáltatások. A limitek alatt általában, olyan vagyonkezelési szolgáltatást kínálnak, ahol nekünk kell dönteni, illetve sokszor a befektetési paletta is szűkebb, nem is beszélve a kiszolgálási különbségekről.

Gyakorlati tanácsok

Ha ilyen szolgáltatásra tartunk igényt, akkor mindenképpen érdemes körbenézni a piacon, ki mit kínál. Díjazását tekintve a sikerdíjas szolgáltatást érdemes választani, míg a kiszolgálást figyelembe véve azokat a vagyonkezelőket, akik régóta a piacon vannak, és hosszú referenciával rendelkeznek. Ha laikusak vagyunk a pénzügyekhez mindenképp egy olyan szolgáltatót válasszunk, amelyik nem állít döntési kényszer elé. Ha megfelelően nagy vagyonnal rendelkezünk, akkor ne legyünk restek akár több szolgáltatót is megbízni vagyonunk kezelésével. 

Persze, ha nem tudsz választani a sok ajánlat közül, akkor 
állunk rendelkezésedre saját személyes tanácsadási szolgáltatásunkkal!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés