Túl nagy a csend – Lecsaphat a vihar a részvényekre

Túl nagy a csend – Lecsaphat a vihar a részvényekre
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-20 Frissítve: 2021-07-01
 

A befektetők nem érezhetik magukat biztonságban, hiszen egy interjúban a Saxo Bank stratégája úgy nyilatkozott, hogy Amerika akár hamarosan recesszióba süllyedhet. A túlságosan is magasra emelkedő részvénypiacok számára ez nagyon rossz hír lenne, különösen, ha az amerikai elnök nem tud megfelelő válaszokkal előrukkolni. További érdekességek derülnek ki az Alapblogon megjelent interjúból.

Újabb szakember osztja azt a véleményt, hogy a részvénypiacok felett egyre nagyobb fellegek gyülekeznek. A Saxo Bank vezető stratégája egy interjúban arról beszélt, hogy a tapasztalatok szerint rossz ómen, ha a fejlődés irányát illetően a piaci szereplők között nagy egyetértés alakul ki. Ezért is nagyon aggasztó, hogy mennyire pozitív Kína gazdasági-technológiai megítélése.

Mindeközben nagyon érdekes, hogy bizonyos régiók között mennyire eltérő jövőkép alakulhat ki. tipikusan ilyen Európa is, ahol Kelet és Nyugat között egyre nagyobb szakadék kezd tátongani. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a végkimenetele ennek a csatának, de nem túl egészséges, ha Európán belül ennyire ellentétesen gondolkoznak a jövőről. Ez a megosztottság pedig a részvénypiacok teljesítményét is vissza tudja húzni.

A vezető stratéga szerint hamarosan az amerikai gazdaság is ismét recesszióba süllyedhet. Ennek egyik oka az, hogy a vállalatok jelentős adósságot halmoztak fel, de a kamatszint is nagyon alacsony, ahogy a munkaerőpiac is elérte azt a szintet, ahonnan már nem nagyon lehet továbbbővülni. Az Alapblog „Vihar előtt: optimizmus és a csend” című írásából bővebben is olvashatunk erről a témáról.

Hirdetés
Hirdetés