Ugyanakkora jövedelem több hitelre elegendő a csökkenő kamatoknak köszönhetően

Ugyanakkora jövedelem több hitelre elegendő a csökkenő kamatoknak köszönhetően
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-11-06 Frissítve: 2019-11-05
 

Az elmúlt időszakban a lakáshitel kamata jelentősen csökkent – különösen igaz ez a hosszú kamatperiódusú konstrukciókra -, emiatt egyre kevesebbet kell fizetnünk ugyanakkora hitelösszegre. A csökkenő törlesztőrészlet már önmagában jelentős előny, ugyanakkor sokak számára ez jelentheti a megoldást arra, hogy megkaphassák az ingatlanvásárláshoz szükséges hitelt. Az elmúlt közel 3 év kamatváltozásai miatt ugyanis akár 2,5 millió forinttal több hitelre lehetünk jogosultak ugyanazzal a jövedelemmel.

Rengeteget hallani arról, hogy milyen kedvező feltételekkel tudunk jelenleg lakáshitelt igényelni. Talán ezt az állítást legjobban az tükrözi, ha megnézzük, hogyan alakultak a kamatok – és ezáltal a törlesztőrészletek – 2017 januárja óta.

A hosszú kamatperiódusú konstrukcióknál havi 7-11 ezer forinttal csökkent az induló törlesztőrészlete egy 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű kölcsönnek. (A kamatperiódus az az időszak, amely alatt a bank nem módosíthatja egyoldalúan hitelünk kamatát.) Ez a teljes futamidő alatt 1,6-2,6 millió forint megtakarítást jelentene.

Hirdetés

Hirdetés

Akár 2,5 millió forinttal több lakáshitelre lehetünk jogosultak

A kamatcsökkenés sokak számára azt jelenti, hogy így megkaphatják a lakáscéljuk megvalósításához szükséges nagyságú hitelt. A hiteltörlesztő ugyanis nem haladhatja meg a jövedelem meghatározott százalékát. Az egyes bankok által alkalmazott JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szabály eltérő lehet, ugyanakkor van egy MNB rendeletben rögzített felső maximum, melyet egyik bank sem léphet át. Ez jelenleg lakáshitelnél függ az igazolt jövedelem nagyságától és a választott kamatperiódustól.

A csökkenő törlesztőrészlet azt jelenti, hogy kevesebb jövedelem is elég lehet a hitelfelvételhez, hiszen a kisebb havi kötelezettséget alacsonyabb bérből is fizetni tudjuk. A korábbi törlesztőrészlet-csökkenés miatt 18-22 ezer forinttal kevesebb nettó jövedelem is elég lehet egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitel igényléséhez – a jogszabályi JTM korlát alkalmazása esetén. A legkevesebb jövedelem – 118 ezer forint – a 10 éves kamatperiódusú kölcsönhöz szükséges a kedvező kamat és az 50%-os JTM korlát miatt.

Úgy is megközelíthetjük a dolgot, hogy a kamatcsökkenés miatt több hitelre lehetünk jogosultak. A jövedelmünknek ugyanis ugyanakkora részét fordíthatjuk havi kötelezettségeinkre, viszont a kamat változása miatt nagyobb összegű kölcsönnek lesz ugyanakkora a törlesztőrészlete, mint korábban.

Példaként vegyünk egy a 2017-es átlagbért – melynek mértéke a KSH adatai alapján 192 631 forint -kereső hiteligénylőt. Ő a JTM számítás alapján legkedvezőbb 10 éves kamatperiódusú kölcsönre havonta 96 300 forintot törleszthet. 2017 januárjában a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint ezzel a bérrel a legkedvezőbb 10 éves kamatperiódusú hitel kamata 5,69% volt, jelenleg hasonló feltételekkel kölcsönt ennél 2,07 százalékkal alacsonyabb kamattal lehet igényelni.

A csökkenő törlesztőrészletek miatt összesen 2,6 millió forinttal több 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú lakáshitel igényelhető. Az ingatlanárak és a jövedelmek is változtak az elmúlt 3 év során, melyek befolyásolhatják, hogy milyen ingatlant tudunk megvásárolni. Ha lakásvásárlás előtt állsz, akkor érdemes a Bankmonitor szakértőjéhez fordulni, aki segíthet megtalálni a megfelelő megoldást.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés