Új hitel felvételénél átlagosan 1,2 millió forintot bukunk ma

Új hitel felvételénél átlagosan 1,2 millió forintot bukunk ma
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-18
 

Az idei év elején az alacsony lakásárak és történelmi mélyponton lévő forint kamatok hatására érzékelhető élénkülés indult a lakáshitelek felvételében. Ma már nem szükséges extrém magas fizetés ahhoz, hogy a válságot megelőző svájci frank hitel kamatánál kedvezőbb kamattal kapjunk forinthitelt. A statisztikákat elemezve azonban az látható, hogy az átlag magyar rosszul dönt a hitelfelvételnél és összességében kb. 1,2 millió forintot veszít egy átlagos 7 millió forintos hitelen. A válság növelte a pénzügyi tudatosságot bizonyos mértékben, de döntéseink még mindig nem tökéletesek.

Az átlag magyar állampolgár 150 ezer forintos nettó fizetéssel rendelkezik. Ha lakáshitelt veszünk fel, akkor jellemzően 7 millió forint körüli a hitelösszeg és ehhez jellemzően 6 millió forint önerővel rendelkezünk. Azt vizsgálta a Bankmonitor.hu, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiban szereplő (aláírt hitelszerződésekben szerepeltetett) átlagos lakáshitel kamat és a megfelelő körültekintés esetén elérhető átlagos kamat hogyan viszonyul egymáshoz. A számításoknál nem az extrém magas jövedelemmel rendelkező adósoknak rendelkezésre álló 5% alatti kamattal (THM-mel) számoltunk, hanem az átlag jövedelmű emberek számára elérhető 5 legjobb banki ajánlat átlagával. 

Az eredmény meglepő: 

  • az MNB statisztikái szerint átlagosan 7,3%-on helyeztek ki hitelt a bankok májusban, míg ebben a hónapban az 5 legjobb bank ajánlatának átlagos kamatszintje 6,1% volt
  • a kamatkülönbség havi szinten 4856 Ft, éves szinten közel 60000 Ft különbséget jelent
  • a 20 éves teljes futamidő alatt pedig 1,2 millió Ft veszteség a hitelfelvevő számára, ami a hitelösszeg közel 20%-a!

Atlag_lakashitel20140718.jpg

Figyelem! Ezt a veszteséget már senki nem írhatja a bankok számlájára. Az itt keletkező 1,2 millió forint veszteség kizárólag abból származik, hogy nem fordítunk két-három focimeccsnyi időt sem a hitelünk optimális kiválasztására. 

Mekkora kamattal kaphatsz hitelt? 

A hitelképesség elsődleges feltétele, hogy rendelkezzünk igazolt jövedelemmel és ne szerepeljünk a KHR listán, azaz ne legyen lejárt, ki nem fizetett tartozásunk bankkal szemben. A hitelminősítésünket, mely a kamat nagyságát befolyásolja elsősorban – de nem kizárólagosan – két tényező határozza meg: egyrészt az igazolt jövedelmünk nagysága, másrészt a hitel nagysága az ingatlan értékéhez viszonyítva. Minél nagyobb a jövedelmünk, illetve minél kisebb a hitelaránya, annál jobb hitelkamatot tudunk elérni. 

Ma a legjobb forint lakáshitel kamatok (pontosabban fogalmazva THM) már 5% alatt elérhetők. Átlagos jövedelemmel és átlagos hitelaránnyal nagyságrendileg 6,1%-os kamatszinttel számolhatunk. Ha alacsony a jövedelmünk és magas a hitelarány, akkor 7-7,5% közötti kamattal kell kalkulálnunk. 

Amennyiben kíváncsi vagy rá, hogy milyen kamatszinten elérhető ma a lakáshitel számodra, használd az alábbi kalkulátort: 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Néhány jó tanács hitelfelvétel előtt:

  • ne higgyük el az első banknak ahol jártunk, hogy az ő ajánlatuknál nincs kedvezőbb, mindig szánjunk időt legalább 3-4 ajánlat áttekintésére
  • ne ragaszkodjunk a számlavezető bankunkhoz, a hitel hosszú távú elkötelezettséget jelent, a havi bankszámlaköltségünknél jelentősen magasabb terhet ró ránk
  • ne csak a kezdeti törlesztő részletre, vagy a hitelfelvételhez kapcsolódó költségekre koncentráljunk: a hiteleket a THM mutató teszi összehasonlíthatóvá
  • érdemes megnézni, hogy milyen költségek kapcsolódnak előtörlesztéshez

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés