Autót vennél, de nincs elegendő pénzed? Mutatjuk a szóba jöhető lehetőségeket!

Autót vennél, de nincs elegendő pénzed? Mutatjuk a szóba jöhető lehetőségeket!

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-26
 

Autót vennél, de megdöbbentenek az egekbe szökő magas árak. Szükséged van autóra, ám nem áll rendelkezésedre elegendő saját forrás? Megmutatjuk a lehetőségeidet, az egyes megoldások előnyeivel és hátrányaival együtt.

Aki autóvásárlást tervez, az készítse fel magát lelkileg és anyagilag egyaránt arra, hogy bizony alaposan felmentek az árak az elmúlt 1-2 évben. Hiszen már az 1 literes benzinmotorral szerelt Kia Picanto árcéduláján is minimum 3,8 millió forint szerepel, de egy Fiat 500-asért, egy Fiat Pandáért, egy Opel Corsáért vagy éppen egy Suzuki Ignis-ért is simán elkérnek 4,5 millió forintot. Az új autókkal együtt a használt modellek is drágultak, ezért, aki kifejezetten jó állapotú és keveset (60-100 ezer km-t) futott autót szeretne, ám az új autók felárát nem fizetné meg, az bizony 5-8 millió forintos árakkal fog találkozni az alsó-középkategóriában. A kérdés az, hogy mit tehet az, akinek nem áll rendelkezésre teljes egészében a vásárlásoz szükséges összeg?

Hirdetés

Hirdetés

Autólízing

Új és használt autóknál egyaránt megoldást jelenthet a lízingfinanszírozás, ami fix kamattal kicsivel 8% feletti THM-től (teljes hiteldíj-mutató, ami a kamaton túl a hitelhez szervesen kapcsolódó költségeket is tartalmazza) érhető el jelenleg. Lízingnél minimálisan 20% önerőt kell a vásárlónak biztosítania, ami azt jelenti, hogy például egy 4,55 millió forintos autó megvásárlásához legalább 910 ezer forint saját forrással kell rendelkeznünk, a havi törlesztő pedig – 8,25%-os fix kamattal és 7 éves futamidővel számolva – a 56 535 Ft lesz. Némileg lefaragható a THM és a havi fizetnivaló azzal, ha változó kamatú lízinget választunk, ám a havi pár ezer forintos megtakarítás miatt nem biztos, hogy érdemes bevállalni egy esetleges kamatemelkedés kockázatát most, amikor minden a kamatok felfelé mozdulását jelzi előre.

A lízing konstrukció sajátossága, hogy itt egészen a futamidő végéig az autó a finanszírozó tulajdonában marad, így azt a vevő nem adhatja el, sőt, sok esetben a külföldi utazáshoz is engedélyre van szüksége.

Gépjárműlízingnél a felvehető hitelösszeg maximuma kizárólag az igazolt nettó jövedelemtől függ: 500 ezer forint alatt a kereset legfeljebb 50%-a fordítható hiteltörlesztésre, míg 500 ezer forinttól 60% a felső határ.

Autóhitel – személyi kölcsön

Elegendő saját forrás híján a vásárláshoz akár igényelhetünk személyi kölcsönt, amelyet egyes bankok kifejezetten autóvásárláshoz is kínálnak. A Bankmonitor hitelkalkulátor számításai szerint azonban nem érdemes megkötnünk a kezünket a kölcsön igénylésekor, ugyanis szabad felhasználásra is ugyanolyan kedvező feltételek érhetőek el, ekkor pedig az autó vételárán felül akár a kezdeti szervizköltségeket is fizethetjük belőle, hiszen nem kell elszámolnunk a bank felé.

Fontos előny a lízinghez képest az is, hogy itt nincs szükség önerőre, vagyis akár a teljes vételár megfinanszírozható, valamint az autó a vásárlást követően a tulajdonunkba kerül, így azt később bármikor eladhatjuk. Mivel a hitel és a megvásárolt autó nincs közvetlen kapcsolatban, casco biztosítást sem kell feltétlenül kötnünk rá, ám ez nem jelenti azt, hogy nincs előnye a biztosításnak, hiszen ha az autót ellopják, vagy esetleg összetörjük, a hitelt akkor is fizetnünk kell utána a futamidő végéig.

Előny az is, hogy személyi kölcsönnel akár egy külföldi autóvásárlás is megfinanszírozható, ám arra figyelni kell, hogy a hitelt forintban folyósítják, így egy például euróra történő átváltás költségekkel fog járni.

Ha valaki személyi kölcsönből vásárolná meg a fenti példában szereplő 4,55 millió forintba kerülő autót, akkor a Bankmonitor hitelkalkulátor alapján a három legjobb ajánlat THM-e 7,28 és 7,87% között van (végig fix kamattal, 7 éves futamidővel és 300 ezer Ft nettó jövedelemmel), ami 68 800 – 70 252 Ft havi törlesztőt jelent. (Ez természetesen a teljes autó árának megfinanszírozását jelenti!)

Itt a felvehető hitelösszeg maximuma kizárólag az igazolt nettó jövedelemtől függ: 500 ezer forint alatt a kereset legfeljebb 50%-a fordítható hiteltörlesztésre, míg 500 ezer forinttól 60% a plafon.

Szabad felhasználású jelzáloghitel

Talán első hallásra furcsának tűnhet, de akár jelzáloghitelből is megfinanszírozható egy autóvásárlás, ami azt jelenti, hogy ingatlanfedezetet vonnunk be a kölcsönügyletbe. A megoldás előnye természetesen a konstrukcióval elérhető pénzügyi előny, hiszen itt a példánkban szereplő 4,55 millió Ft hitel THM-e 5,44 és 7,88% között van a három legjobb ajánlatot kínáló bank esetében, ami 64 700 – 68 579 Ft havi törlesztőt jelenthet.

A szabad célú jelzáloghitelek hátránya ugyanakkor a hosszabb, átlagosan 1,5-2 hónapos átfutási idő (egy személyi kölcsönt akár 5-7 munkanap alatt is meg lehet kapni), valamint a magas egyszeri költségek (pl. értékbecslés díja, földhivatali ügyintézés díja), ami a példánkban szereplő hitelösszegnél akár 150 ezer Ft-ra is rúghat. Mivel azonban a THM-be ezek is beleszámítanak, látható, hogy még így is olcsóbban juthatunk szabad felhasználású jelzáloghitelhez, mint lízinghez vagy személyi kölcsönhöz.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében sincs szükség önerőre, vagyis akár az autó teljes vételára megfinanszírozható ezzel is, illetve itt sincs a kölcsön és a megvásárolt jármű között közvetlen kapcsolat, így az bármikor eladható.

A felvenni kívánt hitel nagyságát ebben az esetben a fedezetként bevont ingatlan becsült forgalmi értéke (ennek max. 80%-a lehet a hitelösszeg), valamint az igazolt nettó jövedelem határozza meg. Az úgynevezett JTM-szabály – jövedelemarányos törlesztőrészlet- mutató – szerint 500 ezer forint jövedelem alatt legfeljebb a kereset 50%-a fordítható hiteltörlesztésre, míg félmilliós jövedelemtől 60%-nál ránt be az adósságfék.

Ha megnéznéd, hogy a kiszemelt autó vételárára milyen feltételekkel kapnál személyi kölcsönt, akkor a Bankmonitor hitelkalkulátorával pillanatok alatt ellenőrizheted a lehetőségeidet: 

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

 

Hirdetés
Hirdetés