Újabb információk a Sberbank ügyfelek kártalanításáról

Újabb információk a Sberbank ügyfelek kártalanításáról
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-02
 

A Magyar Nemzeti Bank mai sajtótájékoztatójából újabb információk derültek ki a végelszámolás alá került Sberbankról, valamint tájékoztatást kaphattak az érintett ügyfelek arról, hogy mikor és hogyan történik az OBA általi kártalanítás. Szakértőink összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat.

Az elmúlt napok történései tükrében már nem okozhatott nagy meglepetést az MNB intézkedése a Sberbank Europe AG magyarországi leányvállalata, a Sberbank Magyaroszág Zrt.-vel szemben. Az orosz-ukrán háború miatt fizetésképtelenné vált anyabank miatt – összes európai illetékessége mellett – a hazai pénzintézet helyzete is bizonytalanná vált, így a jegybanki felügyelet további érdemi stabilitási eszközök híján visszavonta a magyar hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását.

Hirdetés

Hirdetés

A kártalanítás menete

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint három útja lehet az érintett ügyfelek kártalanításának:

1. Azon ügyfelek, akik rendelkeznek más pénzintézetnél vezetett bankszámlával, az OBA weboldalán megtalálható számlaszámbejelentő formanyomtatvány letöltése után személyesen kell felkeresniük saját pénzintézetüket, ahova a szükséges igazolás után megérkezhet a betét kifizetése.

2. Ha az ügyfél nem rendelkezik másik pénzintézetnél bankszámlával, akkor a megfelelő igazolás után egy új kifizető banknál kell számlát nyitnia, ahova megérkezhet a betét átutalása.

3. Kisebb kifizetendő összeg esetén az OBA postai kézbesítés útján kártalanítja az érintetteket.

Az OBA és az MNB is részletes tájékoztatást kíván nyújtani honlapján az érintettek teendőiről.

Bankszámlanyitás gyorsan és egyszerűen

A Bankmonitor szakértőinél rengetegen érdeklődnek, hogyan lehet gyorsan, egyszerűen és a lehető legkisebb veszteséggel másik bankhoz átszerződni. Tekintve a Revolut és a Sberbank kapcsán kialakult helyzetet, nem meglepő a kérdésáradat. Korábbi cikkünkben ebben igyekszünk segíteni.

Mikor történhet meg a kifizetés?

Az Országos Betétbiztosítási Alap 10 munkanapon belül vállalja az érintett ügyfelek kártalanítását 100 ezer euró összeghatárig.

A Sberbank Magyarország Zrt. engedélyének visszavonása megtörtént, így a Pénzügyminisztérium általi jóváhagyást követően – amely Dr. Kandrács Csaba, az MNB felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnöke szerint már a mai napon megtörténhet – kezdetét veheti a kártalanítási folyamat. Innentől tehát 10 munkanapja van az OBA-nak a jogosult betétesek követeléseinek kifizetésére.

Sokan lehetnek ugyanakkor olyanok, akik a körülbelül 36 millió forintnak megfelelő visszatérítési összeghatárnál nagyobb betéttel rendelkeznek. Részükről teljesen jogos tehát a kérdés, mi lesz a kártalanítási összeg feletti betétek sorsa? Mikor kaphatják vissza pénzüket a legnagyobb károsultak?

Erről Dr. Kandrács Csaba az alábbiakat nyilatkozta:

Elindul egy felszámolási eljárás, amelynek keretében további értékesítése történik meg a bank különböző állományainak. Mivel alapvetően a Sberbank egy jól működő bank volt, a szankcióknak köszönhető helyzetből fakadóan került krízishelyzetbe, ezért azt gondolom, hogy az a portfólió, amellyel rendelkezik, viszonylag rövid időn belül gazdát fog tudni cserélni és innentől kezdve akiknek vannak betéteik, további térülésekre számíthatnak.

Hirdetés
Hirdetés