Újabb részletek derültek ki a 2021-től igényelhető Otthonfelújítási hitelről

Újabb részletek derültek ki a 2021-től igényelhető Otthonfelújítási hitelről
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-20
 

A családok meglévő otthonuk felújítására igen kedvező 3%-os kamatozású, legfeljebb 6 millió forint összegű lakáshitelt is felvehetnek. A hitel a korábban már bejelentett lakásfelújítási támogatáshoz szorosan kapcsolódhat, ugyanis a támogatás összegével a munkálatok befejeztét követően automatikusan csökkentenék a fennálló tartozást. Novák Katalin mai bejelentése alapján újabb részletek derültek ki a konstrukcióról.

2021. januárjától a gyermeket nevelő szülők otthonuk korszerűsítésére, átalakítására lakásfelújítási támogatást igényelhetnek. Az állam a munkálatok befejezését és a számlák kifizetését követően utólag téríti vissza a költségek felét, de legfeljebb 3 millió forintot. Vagyis mindenkinek meg kell finanszíroznia előre a teljes költségvetést, márpedig ez sokaknak komoly gondot jelenthet.

Számukra jelenthet segítséget az új, igen kedvező fix 3%-os kamatozású felújítási hitel. A kölcsön összege legfeljebb 6 millió forint lehet, az utólag kapott felújítási támogatás pedig automatikusan betörlesztenék a hitelbe. Ezzel csökkentve a fennálló tartozást és a havi törlesztőrészlet összegét. Novák Katalin mai bejelentése alapján számos újabb részlet derült ki a felújítási hitellel kapcsolatban.

Hirdetés

Hirdetés

Mikortól lehet igényelni az új „szuperolcsó” felújítási hitelt?

Novák Katalin bejelentése alapján 2021. február 1-től lesz elérhető az új támogatott hitelkonstrukció, vagyis egy hónapos késéssel indulna a felújítási támogatáshoz képest. Valószínűleg ki tudja várni az új hitel indulását minden család, amelyik önerőből nem tudná a felújítási munkálatokat megfinanszírozni.

A maximális 10 éves futamidő alatt jelentős lehet a pénzügyi előny 

Novák Katalin elmondása alapján a hitelt legfeljebb 10 éves futamidővel lehet igényelni. (Mi abból indulunk ki, hogy a kölcsön folyósításától kell számolni a 10 évet és nem a támogatás esetleges betörlesztésétől.)

Jelenleg a munkálatokat személyi kölcsönből és akár felújítási célú piaci lakáshitelből is megfinanszírozhatja a család. A legolcsóbb 6 millió forint összegű, 10 éves futamidejű lakáshitel kamata jelenleg 3,69%, míg személyi kölcsönt 7,49%-os kamaton – jövő évtől érvényes kondíciók alapján – lehetne igényelni ugyanilyen feltételek mellett. (Személyi kölcsönt rövidebb futamidőre akár 6,99%-os kamaton is fel lehet venni.)

6 millió Ft felújítás hitelből finanszírozásaA kedvezőbb kondíciók miatt az új támogatott felújítási hitel induló törlesztőrészlete 13 254 forinttal kevesebb, mint a legolcsóbb személyi kölcsönre fizetendő havi részlet. Míg a piaci kamatozású lakáshitelre 1 931 forinttal kellene többet fizetni havonta, mint az új konstrukcióra. A különbség természetesen csökkenne abban az esetben, ha a 3 millió forint támogatást a család a hitelbe törlesztené elő. (A számításnál azt feltételeztük, hogy egy év alatt fejezik be a felújítást, ezt követően kapná meg a család a támogatást.)

Emiatt összességében 120 ezer – 880 ezer forintot spórolhat, aki megvárja az új felújítási hitel bevezetését.

A maximális futamidő azonban erősen befolyásolhatja a konstrukció pénzügyi előnyét.

Jelenleg azonban jellemzően jóval hosszabb futamidőre szoktak lakáshitelt igényelni. Márpedig a hosszabb futamidő jóval kisebb törlesztőrészletet eredményezne. (Arról sem szabad azonban megfeledkezni, hogy a hosszabb futamidő miatt általában megemelkedik a teljes visszafizetendő összeg, hiszen tovább használja az adós a bank pénzét.)

Egy 20 éves futamidejű, 6 millió forint összegű, 10 éves kamatperiódusú lakáshitel 3,69%-os kamaton érhető el. Ezen kölcsön havi törlesztőrészlete csupán 35 386 Ft lenne, ez jóval kisebb, mint a támogatott felújítási hitelre fizetendő 57 936 forint. A teljes visszafizetendő összeg azonban – a magasabb kamat és a hosszabb futamidő miatt – 4,31 millió forint lenne, ami 780 ezer forinttal magasabb, mint a felújítási hitel esetében. (Jelen esetben is azzal kalkuláltunk, hogy a 3 millió forint támogatás az első évet követően előtörleszti a család a hitelébe.)

A bevállalható törlesztőrészlet pedig kiemelten fontos lehet minden család számára, márpedig 22 ezer forint különbség nagyon is lényeges lehet, különösen a jelenlegi nehéz időszakban.

Elképzelhető az is, hogy a bank szerint túl magas a család bevételéhez képest a rövidebb futamidőre fizetendő havi részlet, ebben az esetben kisebb hitelösszeget vehet fel a család, vagy hosszabb futamidőt kellene választani. Márpedig 10 évnél hosszabb időre csak piaci kamatozású lakáshitelt igényelhetne a család.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés