Újépítésű lakást vennél hitelre? Mutatjuk, hogy mire számíthatsz!

Újépítésű lakást vennél hitelre? Mutatjuk, hogy mire számíthatsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-01-23 Frissítve: 2019-01-22
 

Átlagosan 15%-kal voltak drágábbak az újépítésű lakások 2018. harmadik negyedévében, mint egy évvel korábban. Legnagyobb mértékben a kisebb alapterületű ingatlanok drágultak, ám a legmagasabb négyzetméterárak ennek ellenére a 80 nm-nél nagyobb lakásoknál vannak. De mekkora minimális önrészre van szükséged egy átlagos újépítésű lakás megvásárlásához, ha hitelt vennél fel? És milyen havi törlesztőkre számíthatsz?   

A 15%-os drágulás meglehetősen masszív az újépítésű lakások piacán, ám a drágulás mértéke a lakások méretétől is nagyban függ. Ha kicsi, 50 nm-nél kisebb alapterületű lakást keresel, akkor a 2018. harmadik negyedévi statisztika szerint átlagosan 765 500 Ft-os négyzetméterárral számolhatsz, vagyis egy 50 nm-es ingatlanért 38,3 millió Ft-ot kell fizetned.

Az 50-80 nm-es ingatlanok átlagos négyzetméterárai alacsonyabbak (732 000 Ft/nm), egy 80 nm-es lakást átlagosan 58,6 millió Ft-ból vásárolhatsz meg. 80 nm felett kell legtöbbet fizetned egy négyzetméterért (797 600 Ft/nm), így egy 100 nm alapterületű ingatlan esetében 79,8 millió Ft körüli átlagárral számolhatsz.

Bár a nagy alapterületű ingatlanok négyzetméterára a legmagasabb, 2017 és 2018 harmadik negyedéve között az 50 nm-nél kisebb lakások drágultak legjobban (+18%), míg az 50-80 nm-esek (+14%) és a 80 nm-nél nagyobbak (+14,5%) valamivel átlag alatt teljesítettek.

Ilyen árak mellett egyre nehezebb a lakások vételárát saját forrásból megfinanszírozni, hiszen már a minimális 20%-os önrész előteremtése is jelentős terhet jelent. Egy 50 nm-es újépítésű lakás esetében a minimálisan szükséges önrész kicsivel 7,6 millió Ft felett van, de egy 100 nm-es ingatlannál ugyanez már csaknem 16 millió Ft.   

Az elvárt legkisebb önrész mellett a szükséges hitelösszeg is nagy: egy 100 nm-es újépítésű lakás megvásárlásához például csaknem 64 millió Ft hitelre van szükség, aminek 10 éves kamatfixálás esetén 403 ezer Ft felett van a havi törlesztője. (Ez a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor által kiadott legkedvezőbb kondíció, ugyanis a havi hiteltörlesztők között akár 14 ezer Ft is lehet a különbség.)

Ehhez azonban megfelelő jövedelem szükséges, hiszen az adósságfék szabály miatt 10 éves kamatperiódus esetén – 400 ezer Ft-os vagy ennél nagyobb jövedelem mellett – a havi törlesztők összege nem haladhatja meg a jövedelem 60%-át. Rövidebb kamatperiódusnál a jövedelem esetén ez az arány még alacsonyabb, amiről itt olvashatsz részletesen. 

A bankok hitelajánlatait a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával hasonlíthatod össze, amivel visszafizetésben akár több millió forintot is spórolhatsz. 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés