Újépítésű lakást vennél hitelre? Mutatjuk, hogy mire számíthatsz!

Újépítésű lakást vennél hitelre? Mutatjuk, hogy mire számíthatsz!

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-01-23 Frissítve: 2019-01-22
 

Átlagosan 15%-kal voltak drágábbak az újépítésű lakások 2018. harmadik negyedévében, mint egy évvel korábban. Legnagyobb mértékben a kisebb alapterületű ingatlanok drágultak, ám a legmagasabb négyzetméterárak ennek ellenére a 80 nm-nél nagyobb lakásoknál vannak. De mekkora minimális önrészre van szükséged egy átlagos újépítésű lakás megvásárlásához, ha hitelt vennél fel? És milyen havi törlesztőkre számíthatsz?   

A 15%-os drágulás meglehetősen masszív az újépítésű lakások piacán, ám a drágulás mértéke a lakások méretétől is nagyban függ. Ha kicsi, 50 nm-nél kisebb alapterületű lakást keresel, akkor a 2018. harmadik negyedévi statisztika szerint átlagosan 765 500 Ft-os négyzetméterárral számolhatsz, vagyis egy 50 nm-es ingatlanért 38,3 millió Ft-ot kell fizetned.

Az 50-80 nm-es ingatlanok átlagos négyzetméterárai alacsonyabbak (732 000 Ft/nm), egy 80 nm-es lakást átlagosan 58,6 millió Ft-ból vásárolhatsz meg. 80 nm felett kell legtöbbet fizetned egy négyzetméterért (797 600 Ft/nm), így egy 100 nm alapterületű ingatlan esetében 79,8 millió Ft körüli átlagárral számolhatsz.

Bár a nagy alapterületű ingatlanok négyzetméterára a legmagasabb, 2017 és 2018 harmadik negyedéve között az 50 nm-nél kisebb lakások drágultak legjobban (+18%), míg az 50-80 nm-esek (+14%) és a 80 nm-nél nagyobbak (+14,5%) valamivel átlag alatt teljesítettek.

Ilyen árak mellett egyre nehezebb a lakások vételárát saját forrásból megfinanszírozni, hiszen már a minimális 20%-os önrész előteremtése is jelentős terhet jelent. Egy 50 nm-es újépítésű lakás esetében a minimálisan szükséges önrész kicsivel 7,6 millió Ft felett van, de egy 100 nm-es ingatlannál ugyanez már csaknem 16 millió Ft.   

Az elvárt legkisebb önrész mellett a szükséges hitelösszeg is nagy: egy 100 nm-es újépítésű lakás megvásárlásához például csaknem 64 millió Ft hitelre van szükség, aminek 10 éves kamatfixálás esetén 403 ezer Ft felett van a havi törlesztője. (Ez a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor által kiadott legkedvezőbb kondíció, ugyanis a havi hiteltörlesztők között akár 14 ezer Ft is lehet a különbség.)

Ehhez azonban megfelelő jövedelem szükséges, hiszen az adósságfék szabály miatt 10 éves kamatperiódus esetén – 400 ezer Ft-os vagy ennél nagyobb jövedelem mellett – a havi törlesztők összege nem haladhatja meg a jövedelem 60%-át. Rövidebb kamatperiódusnál a jövedelem esetén ez az arány még alacsonyabb, amiről itt olvashatsz részletesen. 

A bankok hitelajánlatait a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával hasonlíthatod össze, amivel visszafizetésben akár több millió forintot is spórolhatsz. 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés