Újszerű vagy felújítandó lakást vegyünk? Mindkettő lehet jó megoldás, akár olcsóbb hitelből is (x)

Újszerű vagy felújítandó lakást vegyünk? Mindkettő lehet jó megoldás, akár olcsóbb hitelből is (x)
Hirdetés

2023-08-25
 

A lakáspiac hatalmas változásokon megy keresztül, egyre többen keresik az olcsóbb, felújítandó otthonokat. Ám az újfajta zöld hitelek révén akár a felújítás, akár egy modern, energiatakarékos otthon megvásárlása, felépítése is kedvezőbb lehet. Nézzük a trendeket, a lehetőségeket.

Mi történt a lakáspiacon a közelmúltban?

Idén, 2023. első negyedévében újra emelkedésnek indultak a fővárosi lakásárak. A növekedés egyelőre nem számottevő, mindössze 1,6 százalékos volt, ami jelentősen alatta marad az inflációnak – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss lakásárindexéből.

Az MNB indexe szerint a nominális éves lakásár-növekedés éppen 10 százalék feletti Budapesten, míg a vidéki városokban az éves áremelkedési ütem 9 százalékos. Az országos átlag, beleértve a községeket is, átlagosan 4,7 százalékos.

A KSH friss, augusztus elején közzétett adatai szerint a lakásépítések száma az első félévben kedvezőtlenül alakult: az átadott új lakások száma 19,5 százalékkal esett vissza. Ugyanakkor az árak – dacára az alacsonyabb keresletnek – változatlanul eléggé magasak, és építést, kivitelezést végző ágazati szakemberek megtalálása is nehéz.

Hirdetés

Mit várhatunk az ingatlanpiacon a közeljövőben?

Az energiatakarékos megoldások egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a lakáspiacon, így például az energiatakarékos otthonok kialakítása (korszerűsítéssel) vagy építésére a bankok a szokásos piaci kondíciókhoz képest sokkal kedvezőbb, úgynevezett zöld kamatokat tudnak biztosítani. 

Ezzel tehát azok előtt számos kedvező finanszírozási lehetőség nyílik meg, akik kellő önerővel rendelkeznek ma a modern, energiatakarékos lakások vásárlásához, illetve egy felújítandó ingatlan esetén a szigeteléshez, nyílászáró cseréhez, vagy éppen a fűtéskorszerűsítéshez, továbbá például napelemek megvalósításához.

Miért érné meg korszerű lakást választani?

Manapság – ahogyan a piaci folyamatokból láttuk – egyre népszerűbbek a felújítandó, akár jelentősen a piaci ár alatt kínált otthonok. Ezért, ha hitelképesek vagyunk, akkor sok esetben érdemesebb az adott környéken alaposan körbenézni, és akár egy picivel nagyobb hitelt vállalni, azért, hogy találjunk egy felújított lakást, ahol legfeljebb egy takarításra, vagy – egy kisebb költséggel megvalósítható – tisztasági festésre lesz csupán szükségünk.

Egy kicsit magasabb összegű lakáshitel bevállalásával, egy korszerűbb, jobb energetikai besorolású lakás vagy ház vásárlásakor immár számos bank kínál – már említett – úgynevezett zöld hitelt. Nem csupán a környezetvédelem, a fenntarthatóság miatt fontos ez az új hitelforma, hanem azért is, mert ennek kedvezőbb a kamata, így a havi törlesztőrészlete is!

A kedvezőbb kamatnak feltétele, hogy korszerűsítés esetén meghatározott mértékben javuljon a lakás vagy a ház energetikai besorolása. Illetve új vagy használt otthon vásárlása esetén bizonyos szintet elérjen az új otthonunk energetikai besorolása.

jó tudni
Amennyiben minőségi otthon vásárlásán gondolkodunk, mindenképpen érdemes akár személyesen, telefonon, vagy online módon szakértő banki ügyintéző segítségét kérni, hiszen számtalan zöld hitel konstrukció érhető el, amelyek említett árelőnyét mindenképpen érdemes kihasználni!

Ne felejtsük el továbbá azt sem, hogy amennyiben mégis a felújítás mellett döntünk, ha a lakás energiafogyasztása jelentősen csökken, az esetben ugyanúgy jogosultak vagyunk a kedvező kamatozású zöld lakáshitelek igénylésére!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.