Utánajártunk, hogy mikor feleződhet le az állampapírok kamata!

Utánajártunk, hogy mikor feleződhet le az állampapírok kamata!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-04-16 Frissítve: 2021-08-06
 

A lakossági állampapírok egyértelműen a lakosság kedvencének számítanak, ami nem is véletlen, hiszen a kockázatmentes befektetések között vonzó alternatívát jelentenek. Ugyanakkor a múltban már többször tapasztalhattunk csökkenést a lakossági állampapírok kamatában is, sőt van, aki szerint az is elképzelhető, hogy még idén 1%-ra csökkenhet a kamatozó kincstárjegy kamata. Cikkünkben megnéztük, hogy ez mennyire lehet valószerű.

Az elmúlt években a lakossági állampapír igazi sikertörténetnek mondható a hazai megtakarítások között, hiszen viszonylag rövid idő alatt tudott hihetetlen népszerűségre szert tenni. Természetesen ez nem is véletlen, mert miközben a betéti kamatok igen alacsony tartományba csúsztak, más játékos nem is maradt a pályán, amelyik fel tudta volna venni a versenyt az állampapírral.

Könnyen érzékelhető az előny: míg ma egy átlagos bankbetéttel már csak fél százalékos az elérhető hozam, addig a lakossági állampapírokkal akár 1,5-4,05% közötti hozamot is bezsebelhetünk.

Ugyanakkor egyre többet hallani arról, hogy a lakosság által kedvelt rövid futamidejű állampapírok hozamának csökkenése már a közeljövőben is drámai mértékű lehet. Például egy közelmúltban tartott konferencia résztvevőinek egy része szerint már akár idén, vagy jövőre bekövetkezhet, hogy a lakosság kedvencének tartott Kamatozó Kincstárjegy (KKJ) kamata csupán 1%-os legyen.

Durvának tűnhet ez a csökkenés figyelembe véve, hogy jelenleg 2%-os a Kamatozó Kincstárjegy kamata, míg a Féléves Kincstárjegy is 1,5%-ot fizet. Ennek ellenére egyáltalán nem kizárt, hogy az elkövetkező időszakban komoly csökkenés menjen végbe, amit több tényező is támogat.

Hirdetés

Hirdetés

Mik a realitások, miről árulkodik a múlt?

A lakossági állampapírok esetében első ránézésre is feltűnő, hogy még a mindenki számára elérhető állampapírokhoz képest is jóval nagyobb kamatot kínálnak. A különbség a fél éves futamidőnél 1,43%-os, míg az egy éves lejáratnál 1,92%-os, de a hosszabb lejáratoknál akár 2,49%-kal is többet fizet a lakossági papír. Itt jogosan tehetnénk fel a kérdést, hogy vajon miért éri meg az államnak ez a plusz kiadás?

Azonban az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK) jó oka volt arra, hogy úgy alakította ki a lakossági állampapírokat, hogy azok jelentős előnyt biztosítsanak. 2014-ben indult az Önfinanszírozási program hazánkban, ami azt tűzte ki célul, hogy hazánk devizaadósságát lefaragja, és forintkötvények révén a hazai szereplők váljanak hangsúlyossá az állam finanszírozásában. Ebben kapóra jöttek a lakossági állampapírok is, hiszen a vonzó feltételek miatt az emberek őrült tempóban kezdték el vásárolni őket, úgy hogy már a teljes adósság belül már a 23%-ot is elérte a lakossági papírok aránya.

Már csak az a kérdés, hogy vajon meddig akarnak és tudnak elmenni a lakossági arány növelésében, úgy, hogy, ennek fenntartása szemmel látható módon drága. Afelől biztosak lehetünk, hogy az ÁKK azon van, hogy a lakosságnál lévő állampapírok futamideje emelkedjen, és a rövid futamidejű (Féléves és Kamatozó Kincstárjegy) helyett is a hosszabb állampapírokba érkezzen a megtakarítás. Egyébként a folyamat már el is indult az elmúlt hónapokban, ami tükröződik a 3 és 5 éves időtávon elérhető Prémium Államkötvény utáni érdeklődés emelkedésében.

Így fontos adalék, hogy már februárban azzal szembesülhettünk, hogy a rövid lakossági állampapírok kamata csökkent, és ezt a lépést pontosan az élénk érdeklődéssel magyarázta az Államadósság Kezelő Központ. Ekkor a Kamatozó Kincstárjegy kamatát 2,25%-ról 2%-ra, míg a Féléves Kincstárjegy kamatát 2%-ról 1,5%-ra mérsékelték.

Emellett fontos változás volt az egyre népszerűbbé váló Prémium Magyar Államkötvénynél is. A régi sorozat kifutásával új prémium állampapír sorozattal rukkoltak elő, ahol a kamatprémiumot 1%-ponttal csökkentették (1,75 és 2,25 % lett, 2,75 és 3,25% helyett). Ebben fontos tényezőt az infláció emelkedése jelenthetett, hiszen az idei évre már 3% közelébe teszik az inflációt. Könnyű belátni, hogy ez még a kisebb kamatprémiummal is hatalmas kiadást jelenthet a jövőben az adósságkezelőnek.

Ugyanakkor újdonsággal is szolgáltak a befektetők számára, amit a hónap elején debütáló Kétéves Állampapír jelentett. Ez a 2,5%-os kamatozású állampapír hamar elnyerte a befektetők szimpátiáját, amit jól mutat, hogy már az indulás napján 2,3 milliárdot sikerült belőle értékesíteni. Az ÁKK nem is rejtette véka alá, hogy az új kétéves állampapírral is az a célja, hogy a hosszabb lejáratok felé nyissanak a lakossági befektetők.

A sok változás alapján jól látszik az irány. Az nem valószínű, hogy idén megvalósul az 1%-os Kamatozó Kincstárjegy kamat, mindenesetre a folyamatok alapján van tér a csökkenésre. Tehát egy-két éven belül reális esély van arra, hogy a mostaninál alacsonyabb hozamokat lássunk a lakossági állampapíroknál, hacsak nem fordul addig nagyot a világ. Éppen ezért, ha van még parlagon heverő pénzünk, és megfelelő befektetés számunkra az állampapír, jobban járunk, ha minél előbb lecsapunk a lehetőségre.

Hirdetés
Hirdetés