Vajon megállítható a bérleti díjak meredek emelkedése?

Vajon megállítható a bérleti díjak meredek emelkedése?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-01-08 Frissítve: 2021-08-06
 

Nem kevesen választják alternatív befektetésként a lakásvásárlást. Viszont sokan nem tudnak, vagy nem akarnak saját ingatlant, és lakást bérlenek az előző csoporttól. Bármelyik helyzetbe is vagy, biztosan érdekel, hogyan alakulhatnak a bérleti díjak!

Lakásárak

Az elmúlt időszakban a lakásárak hihetetlen robbanáson mentek keresztül. A lakáspiac 2013-ban magára talált és a lakásárak felfelé vették az irányt.

Ezzel párhuzamosan természetesen a bérleti díjak is megugrottak, és közel annyit emelkedtek, mint a lakásárak maguk. De hol lehet ennek a vége?

Nemzetközi kitekintés

 

Bár Magyarországon egyelőre még elég alacsony azoknak a száma, akik saját (vagy családtag által tulajdonolt) ingatlan helyett bérleményben élnek, valószínűleg ez a szám lassan, de biztosan emelkedni fog:

  • egyre több a kiadási céllal megvásárolt ingatlan, ami növeli az eddigi szűkös kínálatot,
  • a mobilitás növekedésével sokan választják a saját ingatlan helyett bérleményt,
  • a magas ingatlanárak és a hitelhez szükséges magas elvárt önerő miatt későbbre tolódhatnak a saját lakás vásárlások, és addig is kell valahol élni.

Az árak tekintetében körbenéztünk az ingatlanpiacon. A régiós országok fővárosai mellett egyes nyugat-európai fővárosok helyzetét is górcső alá vettük. Összehasonlításunk középpontjában egy városközpontban lévő egy hálószobás lakás állt, bérleti díjával, rezsijével, internettel. Ezt hasonlítottuk az adott ország átlagbéréhez, hogy kiderüljön, hogy az átlagos fizetésből mennyit kell költeni egy átlagos városközpontban lévő bérlemény fenntartására. Biztos lesz, akit meglep a következő ábra:

Az ár-összehasonlításhoz a Numbeo adatait használtuk. Ebből kiderült, hogy egy átlagbérből élő magyar nem igazán engedhet meg magának egyedül egy albérletet a belvárosban. Nem sokkal vannak jobb helyzetben a régiós országok (és a magas bérleti díjak miatt a londoniak) sem. Viszont a többi vizsgált országban akár szingliként sem okozna problémát egy lakás fenntartása. Így a bérleti árak további emelkedésének egyik gátja maguk a bérek lehetnek. Amennyiben bérekben is dinamikus emelkedés következik majd be (erre például a munkaerőhiány miatt elég nagy esély mutatkozik), akkor a bérleti díjak további emelkedése szinte borítékolható. Azaz a béremelés hatását többek között a lakásbérleti árak emelkedésén keresztül semlegesíteni fogja az infláció.

Mivel sok bérleti szerződésben megjelenik az inflációval való kiigazítás lehetősége, így a várhatóan megjelenő infláció csak tovább fogja növelni a bérleti hozamokat. Amennyiben kiadási célú ingatlannal használnád ki a helyzetet, olvasd el legutóbbi cikkünket a kockázatokról. Amennyiben bérlőként szeretnéd ez elkerülni, itt az ideje saját tulajdonú ingatlan után nézned!

A kalkulátorunk segítségével azt is megtudhatod, hogy melyik számodra a legjobb lakáshitel!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés