Válás után újra igényelhető a Babaváró hitel. Mutatjuk, mikor van erre lehetőség!

Válás után újra igényelhető a Babaváró hitel. Mutatjuk, mikor van erre lehetőség!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-12
 

A Babaváró hitelnél komolyan szankcionálják a válást, ám a következmény súlyossága nagyban függ attól, hogy mikor történik a válás, illetve született-e addigra már közös gyerek. Sokan nem tudják, de van olyan konstelláció, amikor a válást követően az újraházosodó fél ismét igényelhet Babavárót, sőt még arra is van lehetőség, hogy az új házasságban született gyerek után járó támogatást a volt feleséggel korábban felvett hitelnél érvényesítsék. Mutatjuk ezt a nem éppen egyszerű, ám annál trükkösebb megoldást.

A Babaváró kölcsön alapvető feltétele, hogy az igénylők házasok legyenek, hiszen az állam célja a gyermeknevelés és gyermekvállalás támogatása. Ha valami miatt a házasság végérvényesen megromlik és az igénylők elválnak, akkor az alábbi szankciókra számíthatnak.

1. Amennyiben a pár a folyósítást követő 5 éven belül válik el, és nem született közös gyermekük, akkor a hitelt a továbbiakban piaci kamattal kell tovább fizetniük, valamint az addig igénybe vett kamattámogatást 120 napon belül, egy összegben, büntetőkamattal növelten kell visszafizetniük. A „büntetés” jelenleg 13,75%-os kamatot jelent (az aktuális jegybanki alapkamat + 3%), ami viszont az alapkamat folyamatos csökkenésével együtt a jövőben mérséklődhet. Ez alapján egy most váló párnak 10 millió forint hitelösszegre évi 1 375 000 forintot kell kamatként utólag visszafizetnie, ami 5 évre vetítve 6 875 000 forint kiadást jelent.

2. Ha a párnak váláskor már van olyan közös gyermeke, akire érvényesítették a kamatmentességet, akkor a kamattámogatást nem kell visszafizetniük, ám a hitel a továbbiakban piaci kamattal fut tovább.

Hirdetés

Hirdetés

Mi lesz a Babaváró hitellel, ha a pár egyik vagy mindkét tagja ismét megházasodik?

Ha a pár bármelyik tagja az eredeti folyósítást követő 5 éven belül újraházasodik, a korábban felvett Babaváró hitel után igénybe vett kamattámogatást pedig teljes egészében visszafizették, akkor a pár dönthet úgy, hogy újra megigénylik a Babavárót.

A kamattámogatás visszafizetésének elvárása azt jelenti, hogy csak abban az esetben igényelhető ismét a Babaváró hitel, ha az új házasság az eredeti folyósítást követő 5 évben történt, az előző házasságból pedig NEM született baba. Hiszen, ha van gyerek a korábbi házasságból, akkor a kamattámogatást nem kell visszafizetni, „mindössze” annyi a szankció, hogy a hitelt piaci kamattal kell a hátralévő időben törleszteni.

Ebben az esetben az adott fél két Babaváró hitelben lesz érdekelt: egy már piaci kamatozású kölcsönben, valamint egy újban, ami az első 5 évben még mindenképpen kamatmentes.

Amennyiben az „új” párnak gyereke születik, akkor két lehetőség közül választhatnak:

1. Az új Babaváró hitelük kamatmentességét biztosítják be a futamidő végéig.

2. Dönthetnek azonban úgy is, hogy a születendő gyermek után a korábbi, eredetileg a volt feleséggel közösen igényelt Babaváró hitelre kérik a kamatmentességet, vagy akár a fennálló tartozás részbeni vagy teljes elengedését. (Az első gyereknél a hitel kamatmentes lesz a futamidő végéig, míg a második babánál elengedik az adósság 30%-át, a harmadiknál pedig az egészét.) Ebben az esetben a régi Babaváró szerződésbe bekerül az új feleség is, így meglehetősen jó együttműködést feltételez a dolog. Hogy miért lehet ez jó megoldás? Például azért, mert ha az ex férj és feleség együttesen fizetik a régi közös adósságukat, akkor ezáltal csökkenthetik ezt a terhet.

Ha pedig több gyerek is születik az új házasságban, akkor dönthetnek úgy, hogy az egyik gyereket az egyik, míg a másikat a másik hitelnél „jelentik” le aszerint, hogy mi jelenti a nagyobb pénzügyi előnyt. Természetesen a volt pár mindkét tagja újraházasodhat, ami tovább bonyolíthatja a helyzetet.

Milyen lehetőségek vannak akkor, a Babaváró folyósítását követő 5 év letelte után válik el, illetve házasodik újra a pár?

A Babaváró csak az első 5 évben kamatmentes automatikusan, ha ezen idő alatt nem születik baba, akkor a kamattámogatást a már részletezett büntetéssel növelten kell visszafizetni, a hitel pedig piaci kamatozásra áll rá. Ha ezután válik el a pár, akkor ez már nem ront viszont a helyzeten. Ugyanakkor, ha a pár bármelyik tagja újraházasodik, akkor nem lesz lehetősége ismét megigényelni a Babavárót.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Hirdetés
Hirdetés