Változik szeptembertől az idősek hitelezhetősége

Változik szeptembertől az idősek hitelezhetősége
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-07-28
 

Szeptember 1-től a bankok már nem utasíthatják el automatikusan az idősek hitelkérelmét, arra hivatkozva, hogy már elérték az általuk meghatározott maximálisan életkort – derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss fogyasztóvédelmi ajánlásából. Ez persze nem azt jelenti, hogy ősztől minden idős ember hitelhez juthat, a bankok ugyanis feltételekhez köthetik a hitelezést, csökkentve ezzel a kockázatukat.

Jelenleg a bankok mindegyike meghatároz egy maximális életkort, ameddig hajlandó hitelezni valakit. Ez bankonként eltérő, hiszen van pénzintézet, ahol a lakáshitel lejáratakor nem lehet 70 éves a legidősebb adós vagy adóstárs, vagyis egy 60 éves igénylő legfeljebb 9 éves futamidővel juthat lakáshitelhez. Másnál az igényléskori életkort is nézik, például nem lehet az adós 65 évesnél több, emiatt például egy 66 éves ügyfél már nem is számít hitelképesnek. Egyes pénzintézeteknél az sem mindegy azonban, hogy egy idős ember milyen típusú hitelt venne fel, mert a minősített fogyasztóbarát lakáshitel legfeljebb 70 évesen igényelhető, míg egy piaci hitelnél 75 év a felső korhatár.

A személyi kölcsönöknél annyiban más a helyzet, hogy itt kizárólag az igényléskori életkort nézik, ami az egyes bankoknál 65 és 71 éves kor között változik.

Szeptembertől a helyzet annyiban változik, hogy az MNB ajánlása szerint a bankok kizárólag az élekor miatt nem utasíthatnak el egy igénylést, ám szabhatnak plusz feltételeket. A Bankmonitor szakértői szerint ilyen lehet a fiatalabb adóstárs bevonása, de a hitelfedezeti biztosítás is megfelelő biztonságot nyújthat a bank számára. A hitelfedezeti biztosítás lényege, hogy a biztosítótársaság részben vagy egészben kifizeti a hitelfelvevő terheit, amennyiben ő a lakáshitel vagy személyi kölcsön futamideje alatt elhunyna.

A biztosító kockázatvállalásának természetesen megvan az ára: a biztosítási díj általában a hitel havi törlesztőrészletének vagy a teljes felvett hitelösszegnek (néha az aktuálisan fennálló tartozásnak) egy bizonyos százaléka, melynek mértéke az igénybe vett szolgáltatási csomagtól függ. Általánosságban elmondható, hogy néhány ezer forinttól akár 15-20 000 forintig is terjedhet a havonta fizetendő biztosítási díj. Előfordulhat, hogy a kölcsön felvételével egyidejűleg megkötött hitelfedezeti biztosításnak köszönhetően jár némi kamatkedvezmény a hitelre – erről részletesebb információkat tud nyújtani a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora is.

JTM

Az öregségi nyugdíj egyébként kifejezetten jól hitelezhető, hiszen kiszámítható és fix bevételről van szó. Bonyolíthat azonban a helyzeten az, ha az igénylő bár még dolgozik, a lakáshitel lejáratakor átlépi a nyugdíjkorhatárt. A bankok egy része ilyenkor ugyanis nem az aktuális jövedelem alapján határozza meg a bevállalható maximális hiteltörlesztő nagyságát, hanem egy saját képlet alapján csökkentik azt. Például, ha egy 58 éves hiteligénylő havi 300 ezer forint igazolt nettó jövedelemmel rendelkezik, és erre szeretne 10 éves futamidővel lakáskölcsönt felvenni, akkor a bank csökkentheti az elfogadott nettó jövedelmét. Emiatt előfordulhat, hogy valaki nem kapja meg a szükséges hitelösszeget, hiszen 500 ezer Ft nettó jövedelem alatt a törlesztő nem haladhatja meg a bevétel 50%-át. (Ez akkor igaz, ha a lakáshitel kamatperiódusa legalább 10 év, illetve személyi kölcsönnél a kamat a futamidő végéig fix.)

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés