Van, ahol mindenkit lenyomnak a befektetési célú lakásvásárlók

Van, ahol mindenkit lenyomnak a befektetési célú lakásvásárlók
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-29
 

Minden második lakást befektetési céllal értékesítenek a fővárosban, azonban egyes népszerű projektek esetében akár a 70 százalékot is elérheti a befektetők aránya.

A befektetők körében legkeresettebbek az V., VI., VII., VIII., IX., XI. és XIII. kerületek: itt könnyen találunk olyan társasházat, ahol csupán 30 százalék a saját célra vásárlók aránya – derül ki az Otthon Centrum legújabb elemzéséből. A befektetési céllal vásárlók körében legnépszerűbbek a nappali plusz 1 vagy 2 hálószobás kiosztású, 38 és 60 négyzetméter közötti lakások. (A kertvárosi és peremkerületi projektek esetében azonban módosul a vásárlói összetétel: ezeken a területeken a végfelhasználók vannak többségben, akik a tranzakciók 65-70 százalékáért felelnek.)

Ezeket a kerületeket szeretik az ingatlanbefektetők

A népszerű kerületeken belül is kiemelt lokációnak számítanak a metróvonalhoz, a Nagykörúthoz, valamint az egyetemekhez és a belvároshoz közel eső területek. A belvárosi V., VI. és VII. kerületekben az Airbnb a legelterjedtebb kiadási forma, az itt vásárlók 60 százaléka választja a kiadásnak ezt a formáját.

A hagyományosnak számító hosszú távú kiadási formát választók esetében a VIII., IX., XI. és XIII. kerületek számítanak népszerűnek, ahol a belvárossal ellentétben már számos újépítésű lakás közül is válogathat az érdeklődő. Sokat bukhat azonban, aki nem veszi figyelembe a közlekedési viszonyokat, legfőképp a metró vonalakhoz viszonyított távolságot, az ingatlanközvetítő hálózat tapasztalatai alapján például egy, a Nyugati Pályaudvar közelében található lakás akár 15-20 százalékkal magasabb áron adható ki, mint egy Angyalföld távolabb eső részén fekvő ingatlan.

Hirdetés

Hirdetés

A bérbeadás fedezheti a hiteltörlesztőket

Ha Budapesten a befektetők körében népszerű XIII. kerületben valaki 38 millió Ft-ért megvásárol egy újépítésű, 1,5 szobás lakást, akkor, akkor ehhez minimum 20%-os önerővel, vagyis 7,6 millió Ft-tal kell rendelkeznie. (Ugyanis a bankok a forgalmi érték legfeljebb 80%-áig hiteleznek.)  Eszerint az adott ingatlan esetében a vásárlás 30,4 millió Ft lakáshitel felvételével finanszírozható.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerint ennek a hitelösszegnek 10 éves kamatperiódus és 20 éves futamidő mellett a legjobb esetben 187 000 Ft lehet a havi törlesztője.  (Az egyes hitelek árai között óriási különbségek lehetnek, ezért érdemes választás előtt összehasonlítani a költségeket.)

Mivel a XIII. kerület frekventált részein egy újépítésű, 1,5-2 szobás lakás akár havi 180-190 ezer Ft-ért is kiadható, jelen piaci helyzetben a bérleti díj akár a hitel költségeit is fedezheti. Ha ehhez hozzá vesszük, hogy az MNB 2019-re országosan 20% körüli lakásár emelkedést vár, akkor jól látszik, hogy ez a vásárlásba betett önerőt is gyorsan kitermeli.

A hitelből történő ingatlanbefektetésnek természetesen mindig vannak kockázatai, hiszen az ingatlanok ára évtizedek alatt akár csökkenhet is, a felvett hitel kamata pedig a kamatperiódusok között emelkedhet, így előfordulhat, hogy a havi törlesztőt saját forrásból kell kiegészíteni.

A jó hitel kiválasztása azonban nagyon fontos, hiszen havi törlesztésben több tízezer forint is lehet a különbség havi törlesztésben, teljes visszafizetésben pedig milliós eltérések lehetnek két termék között. 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés