Van az úgy néha, hogy az utak különválnak

Van az úgy néha, hogy az utak különválnak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-07
 

Ifjonti hév, közös élet, közös lakás és persze közös hitel. Ez a rövid forgatókönyv! Általában mindenki egy életre tervez, amikor megházasodik. A sors pedig sokszor máshogy osztja a lapokat. Mit lehet tenni, ha a házaspár közösen vett fel hitelt, de most nem csak egymástól, de a hiteltől is szabadulnának?

Kézenfekvő megoldás, ha az egyik fél megveszi a házastárs tulajdonrészét és ezzel párhuzamosan átvállalja a hitelt is.

Mi lesz a jelzáloghitellel válás után?

A házasság felbontásakor az egyik nagyon fontos dolog a közös vagyon megosztása, a közös lakás használatával/tulajdonjogával kapcsolatos kérdések rendezése. A házastársak közös tulajdonába tartozik mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs különvagyona.

Gyakran előfordul, hogy a közös tulajdonban lévő lakás hitellel terhelt. Ilyenkor a vagyonközösség megszüntetésére vonatkozó megállapodásban erről is rendelkezni kell. Ne feledkezzünk meg róla, hogy mindaddig, amíg a banknál nem rendeztük a helyzetet (pl. szerződésmódosítás, adóskiengedés, végtörlesztés) a házaspár mindkét tagja egyetemlegesen felel a hitelért és annak időben történő törlesztéséért.

Két lehetőség van:

  • marad az eredeti hitel az eredeti banknál
  • hitelkiváltás is történik

Az első esetben meg kell keresni a bankot és kérni az adóstárs kiengedését a hitelügyletből. Persze ez sem megy automatikusan, hiszen a bank egy új ügyfélminősítést fog végezni. Ez azt jelenti, hogy a kötelemben maradó félnek be kell nyújtania egy friss munkáltatói igazolást és bankszámlakivonatokat is. Amennyiben a bank úgy ítéli meg, hogy az ő jövedelme önállóan is elbírja a hiteltörlesztést, akkor jöhet a szerződésmódosítás, amit közjegyzői okiratba is kell foglalni. Mivel az ingatlan tulajdonosi köre is változni fog, adásvételi szerződésre is szükség van, és elengedhetetlen, hogy a felek – bármilyen rossz viszony is legyen közöttük – együttműködjenek az ügyintézés során.

Attól függően, hogyan állapodnak meg a váló felek, a megváltott tulajdonrész ára lehet 

  • csak a fennálló hitel átvállalása az ingatlant megszerző fél részéről, vagy 
  • az átvállaláson felül még fizetendő X összeg.

A második eset annyival összetettebb, hogy az adásvételi szerződésben ketté kell bontani a vételárat, valamint azt is meg kell határozni, hogy a hitelátvállaláson felüli részt készpénzben, vagy esetleg hitelből kapja meg az eladó. Ha hitel is szükséges a lebonyolításhoz, akkor a folyamat szempontjából megoldást jelenthet az is, ha komplett hitelkiváltás történik (azaz, az eredeti közös hitel is kiváltásra kerül). Ilyen esetben nem szükséges az eredeti szerződés módosítása, mindössze egy végtörlesztés történik, amely nem jár közös közjegyzői procedúrával.

Kalkulátorunk segítségével megnézheted hogyan alakulna  a törlesztőd egy esetleges hitelkiváltás esetén!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Ennél a variációnál azt is mérlegelni kell, hogy az eredeti hitelnél kedvezőbb konstrukcióval tudjuk-e kiváltani a közös hitelt! Arra viszont számítsunk, hogy ha a közös hitel szabadfelhasználású hitel volt, akkor csak szabadfelhasználású hitellel tudjuk kiváltani, hiába lakás megszerzéséhez kötődik, és hiába képezi a vételár részét. Ha ezen felül további összeg fizetendő még a kilépő félnek, az már lakáscélú hitellel működhet.Minden esetben csak az egyik fél maradhat az ingatlan tulajdonosa, neki viszont 100%-os tulajdoni hányadot kell szereznie.

Olyan egyszerűen hangzik! Mégis van buktató!

Nem elegendő, ha a házaspár váló félben van, rendelkezni kell a jogerős válási határozattal is. Abban az esetben, ha a felek között már létezik vagyonközösség megszüntető megállapodás csak annyit jelent, hogy feltehetőleg egyszerűbben zajlik majd le a válási procedúra. A bankok azért ragaszkodnak a válási határozathoz, mert az megmásíthatatlan, míg egy egyszerű megállapodást bármikor semmissé lehet tenni. 

Ezt az élethelyzetet tehát egy közös banki hitel esetén sem egyszerű megoldani. Sajnos van olyan eset, hogy a válást követően is adóstársak maradnak a felek.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés