Váratlan húzás: sokkal olcsóbbak lehetnek majd a fapados bankszámlák!

Váratlan húzás: sokkal olcsóbbak lehetnek majd a fapados bankszámlák!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-01-27
 

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium rendelettervezete szerint radikálisan csökkentenék az úgynevezett alapszámlák maximális havi díját. Az alapszámlák havi költsége jelenleg nem haladhatja meg az előző évi bruttó minimálbér összegének 1,5 százalékát, amit 0,5 százalékra módosítanának. Ez alapján 3000 forint helyett 1000 forintban maximálnák az idei évben fizetendő összeget. Ám még így is drágábbak lehetnek a jelenleg elérhető ingyenes ajánlatoknál.

A Magyar Nemzeti Bank évek óta kritizálja a magyarországi bankokat, mert szerintük azok drágán kínálnak számlavezetési szolgáltatást ügyfeleiknek. Az olcsóbb számlák felé tett első lépésként még 2016-ban arra kötelezték a pénzinézeteket, hogy úgynevezett alapszámlákat kínáljanak, amelyek kedvezményes díjon teszik elérhetővé az alapvető banki szolgáltatásokat (készpénz felvétele és befizetése, eseti utalás, állandó átutalási és csoportos beszedési megbízás, bankkártya).

A „fapados” számlák maximális díját a mindenkori bruttó minimálbér összegéhez kötötték, eszerint annak díja nem haladhatja meg az előző évi bruttó minimálbér 1,5 százalékát. Mivel a 2016-os induláskor az előző évi bruttó minimálbér 105 ezer forint volt, az alapszámlák díjának maximumát kezdetben 1575 forintban határozták meg. Fontos ugyanakkor, hogy ez nem pusztán havi díj, az összeg tartalmaz havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forint készpénzfelvételt bármelyik hazai forint ATM-ből, egy alkalommal (maximum 50 ezer forint összegű) díjmentes készpénzfelvételt bankfiókban, valamint havi négy darab rendszeres átutalási megbízást összesen legfeljebb 100 ezer forint értékben.

A fapados számla esetében azonban megkötések is vannak: a számlának egyetlen tulajdonosa lehet, ez a személy pedig nem rendelkezhet másik folyószámlával, valamint a számlához hitelkeret sem kapcsolódhat.

Hirdetés

Hirdetés

Kezdetben még megérte

A 2016-os induláskor meghatározott 1575 forintos maximális havi díj még kifejezetten kedvezőnek számított, hiszen bár az Erste Banknak volt abban az időben ingyenes számlája, itt feltételként szabták, hogy minden hónapban legalább 150 ezer forint érkezzen külső forrásból, ha pedig ez nem teljesült, a havi díjat utólag beterhelték.

A fapados számlával elérhető pénzügyi előny azonban akkoriban sem volt számottevő, legalábbis a hazai bankszámlákat összehasonlító kalkulátor szerint átlagos használatot feltételezve 2016. január végén 1625 forint volt a vizsgált bankszámlák átlagos havi költsége.

Az alapszámlák idei árplafonja szempontjából érdekes 2022-es minimálbér bruttó összege kereken 200 ezer forint volt, ez alapján pedig a bankok akár 3000 forintig is emelhetik alapszámláik díját. Ennél azonban a Bankmonitor elemzése szerint – átlagos használatot és havonta 250 ezer forint érkeztetését feltételezve – hét olcsóbb számla is elérhető jelenleg, amelyek közül ráadásul kettő (Bankmonitoron keresztüli igénylés esetén a CIB ECO számla és az UniCredit Partnet Aktív Zéró Csomag) akár ingyenes is lehet, de a vizsgált számlák átlagos havi költsége is mindössze 2500 forint jelenleg. (A szórás azonban nagy, a legdrágább számla havonta 17 800 forint kiadást jelent a tulajdonosának.)

Jó tudni
Az ingyenes bankszámlék esetében nem feledkezhetünk meg arról, hogy ezeknél a bankok minden esetben elvárják, hogy meghatározott összeg érkezzen a számlára külső forrásból, vagyis befizetéssel vagy más számláról történő utalással. A CIB ECO számlánál a mindenkori minimálbér összege (2023-ban ez 154 280 forint) az elvárás, míg az UniCredit Partner Aktív Zéró Csomagnál 75 ezer forint, a Raiffeisen Prémium Gold 2.0 számlánál pedig 400 ezer forint az elvárás. Az alapszámlák kedvező díja ugyanakkor nincs ilyen feltételhez kötve!

Nagy változás jöhet!

Amennyiben elfogadják az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló 262/2016. (VIII. 31.) Korm. rendelet módosítástervezetét, akkor az alapszámla havi díjának maximális összege a jelenlegi harmadára, 1000 forintra csökkenne. A tervezet szerint ugyanis az eddigi 1,5 százalék helyett a jövőben a minimálbér 0,5 százalékában határoznák meg a költségplafont. Az 1000 forintos fapados számla pedig már valóban versenyképes volna, hiszen ez kevesebb mint fele a jelenlegi átlagos havi számlaköltségnek, ám még így is találni négy olyan számlát, aminél az első évben alacsonyabb havi kiadással lehetne bankolni.

(A cikk eredetileg a hvg.hu részére készült szakmai tartalom.)

 

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés