Váratlan megoldás ment meg minket nyugdíjkáosztól?

Váratlan megoldás ment meg minket nyugdíjkáosztól?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-10-07 Frissítve: 2021-08-06
 

A világ egyes országaiban, köztünk hazánkra nézve is nagy fenyegetést jelent a társadalom rohamos ütemű öregedése. Márpedig a munkaképes korú népesség csökkenése alapjaiban rengeti meg a nyugdíjrendszert is. A kilátástalannak tűnő helyzetben azonban a technológiai fejlődés képében mégis megoldásra lelhetünk. Akármennyire is meglepőnek tűnik, lehet, hogy éppen a robotizáció lesz az, ami a következő évtizedekben megmenti a nyugdíjasok helyzetét. Az Alapblog egyik írásában pont ezt a témát vesézgeti.

Néhány évtized alatt hazánk demográfiai képe drasztikusan meg fog változni, míg ma nagyjából egy nyugdíjasra négy aktív korú lakos jut, addig 2050-re ez az arány kettő alá fog csökkenni. Vagyis egy nagy szakadékot kellene valahogy áthidalni, amire nem igazán mondhatnánk, hogy meg van a kellő munkaerőpiaci tartalék.

Itt jön szóba a robotizáció, ami manapság egy igen megosztó fogalom az emberek körében. Látván a technológiai fejlődés ütemét, nem elképzelhetetlen, hogy a teremtő rombolás folyományaként hamarosan számos munkahelyet robotokkal fognak kiváltani. Mondani sem kell, hogy ez merőben átformálná a munkaerőpiacot, többet közt berendezkedhetnénk a tartósan alacsony infláció és kamatok korszakára.

Másrészről látjuk azokat az irányokat is, amelyekben a segítségünkre lehet ez a változás. Például Japánban, amely köztudottan az egyik legelöregedőbb társadalom nem igazán félnek a robotok térnyerésétől, inkább üdvözlik a munkaerőt kiváltó hatásukat. Sok érdekes részlet is kiderül az Alapblog a „Majd a robotok megmentik a nyugdíjasokat” című írásából.

Hirdetés
Hirdetés