Váratlant húzott a miniszterelnök – A családosok nagyon jól járnak vele!

Váratlant húzott a miniszterelnök – A családosok nagyon jól járnak vele!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-05-25 Frissítve: 2021-08-06
 

A családok támogatásában tett intézkedések újabb pontjára jutottunk, ami Orbán Viktor egy konferencián elhangzott bejelentéséből derült ki. Az látszik, hogy a kormány komoly erőfeszítéseket tervez a hazai demográfiai helyzet, a gyermekvállalási kedv javítás érdekében. A kormányfő többek között a jelzáloghiteleseket és diákhitellel rendelkezőket érintő tartozáscsökkentésről is beszámolt. Több olyan javaslat is van, amiről korábban egyáltalán nem lehetett hallani.

Már hónapok óta tisztán látszik, hogy a kormány olyan intézkedéseket tervez bevezetni, amellyel a családok helyzetén igyekszik javítani. Korábbi cikkünkben már mi is beszámoltunk az egyes intézkedésekről, azonban Orbán Viktor friss bejelentéséből újabb részletek is kiderültek a családtámogatási rendszer bővítéséről. A kormány célja az az intézkedésekkel, hogy a kedvezőtlen demográfiai folyamatokat megállítsák, sőt a következő évtizedekben a születési ráta értékét is magasabbra emeljék.

Ugyan a részletek a legtöbb esetben még homályosak, a következőkben röviden összefoglaljuk, hogy mire is számíthatnak a családosok a kormányfő bejelentésének fényében.

1) A bejelentés legfontosabb pontja szerint az állam a gyermekszám függvényében támogatásban fogja részesíteni a jelzáloghitellel rendelkező családokat. Vagyis a harmadik és további gyermekek esetén egy-egy millió forintot leírhatnak a tartozásukból, azt pedig az állam át fogja tőlük vállalni.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a tartozás részleges elengedése milyen formában történik meg, viszont a hatásait minden további nélkül be lehet mutatni. A Bankmonitor számításai alapján amennyiben egy nagycsaládosnak jelenleg 5 millió Ft 5%-os kamatozású hiteltartozása van, amelynek hátralévő futamideje 10 év, annak jelenlegi törlesztőrészlete 53 ezer Ft. A támogatással a harmadik gyermek után járó 1 millió Ft-os kedvezménnyel a törlesztőrészlet esetükben 20%-kal csökken, azaz 42 ezer Ft-ra mérséklődik. A havi törlesztési teher mérséklődése annál jelentősebb, minél kisebb összegű a család aktuális tartozása.

A kedvezmény feltételei azonban még nem ismertek, így azt sem tudni, hogy mindenki igénybe veheti-e majd, akinek bármilyen jelzáloghitel tartozása és legalább három gyermeke van.

2) A program részeként a diákhitel-tartozással rendelkező fiatal nőknek két gyermek esetén a tartozás felét, három vagy több gyermek esetén a teljes adósságot elengedik.

Nincsenek arra vonatkozóan hivatalos becslések, hogy mekkora lehet azoknak a tábora, akik kettő vagy több gyermekkel rendelkeznek és még diákhitel tartozásuk is van. Nagy valószínűséggel a diákhitelesek egy kisebb tábora tud majd élni a lehetőséggel. Továbbá azzal is szűkül a kör, hogy a támogatás valószínűleg azokat fogja érinteni, akik a tandíj finanszírozására vették fel a hitelt és nem szabad felhasználásra.

3) A programcsomag további része az adórendszeren belüli kedvezményekre és a gyermekvállalással kapcsolatos egyéb támogatásra vonatkozik, amit már a kormány korábbi bejelentéséből is megismerhettünk.

Azt már korábban ismertették, hogy 2018-tól a két gyermekkel rendelkező családok esetében havonta a kedvezmény mértéke 35 ezer forintra nő (2*17 500 Ft), vagyis éves szinten 420 ezer forintnyi adókedvezményt tudnak érvényesíteni a családok.

Új elemként azt is megemlítette a kormányfő, hogy a diplomás gyed időtartamát kitolják egy évvel, így a gyermek kétéves koráig meghosszabbodik az egyetemisták esetében a támogatási időszak. A jelenlegi szabályozás értelmében a diplomásoknak GYED a gyermek születésétől 1 éves korig jár, és bruttó 89 250 – 112 700 forintig terjed a támogatás összege havonta.

4) A külföldön tartózkodó vagy ott élő magyarok előtt is „óvatosan” megnyitják a családtámogatási rendszert. 2018-tól már ők is kaphatnak a gyermek születése után anyasági támogatást.

Az anyasági támogatást jelenleg olyan feltételhez kötik, hogy az anyának a várandóssága alatt legalább 4 alkalommal várandósgondozáson kell részt vennie. Praktikusan azoknak járt a támogatás alanyi jogon eddig, akik itthon vállaltak gyermeket, hogy ezzel is segítsék őket.

Valószínűleg úgy dolgozzák át a jogosultsági feltételeket, hogy abba beleférjen a külföldön élő magyarok esetében is a támogatás folyósítása. Az igényléshez egy formanyomtatványt kell beadni a lakóhely szerint illetékes járási hivatalhoz, vagy a családtámogatási kifizetőhelyhez. Nyilván itt is változásokat kell majd életbe léptetni.

Az anyasági támogatás összege 64 125 forint, ikergyermekek esetében 85 500 forint. A bejelentés alapján azok is számíthatnak majd az egyösszegű támogatásra, akik kint élnek és éppen új gyermekáldás előtt vannak. Vélhetően a külföldi ország is valamilyen formában támogatja a gyermekvállalást, ettől függetlenül jól jön a 65-85 ezer forint közötti összeg a gyermek születése után.

5) Az egész Kárpát-medencében jegyezhetnek babakötvényt.

Azt sokan tudhatják, hogy az állam a 2005. december 31-e után Magyarországon született gyermekek számára 42 500 forint életkezdési támogatást ad. Ahhoz, hogy ezt gyarapítani lehessen és például babakötvényt vásárolhassanak, ahhoz Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárnál. Ehhez szükségeltetik a gyermek lakcímkártyája és a számlát nyitó személyigazolványa, lakcímkártyája és adóazonosítója.

A mostani javaslat azt jelenti, hogy külföldiek is jegyezhetnének babakötvényt. A Kárpát-medencében jelenleg Magyarországon kívül az alábbi országok vannak: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna. Az nem került pontosításra, hogy ki a pontos célközönség, valószínűsíthető viszont, hogy a környező országokban élő magyarok.

Egyelőre problémát jelent, hogy a gyermeknek magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie (így lehet csak pénzt befizetni) és Start-számlájának is kell lennie. A következő időszakban olyan jogszabályváltozásra lehet számítani, ami megnyitja a lehetőségét a külföldön élő magyarok gyermekeinek a támogatásához. Ugyanis a babakötvény jelenleg 3 százalékos reálhozamot fizet a hazai infláció felett, ami nagyon jó befektetésnek számít.

6) Végül, de nem utolsó sorban nagyszabású bölcsődefejlesztésről és egy családpolitikai kutatóintézet felállításáról is szó esett.

A következő kalkulátor segítségével rákereshetsz a legjobb lakáshitelekre!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés