Végleg bezárult egy kiskapu – Nem lehet pótolni az önerőt személyi kölcsönből!

Végleg bezárult egy kiskapu – Nem lehet pótolni az önerőt személyi kölcsönből!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-08-23 Frissítve: 2020-02-19
 

A magyar lakásárrobbanás miatt sokak saját megtakarítása már nem elégséges ahhoz, hogy egy lakáshitellel együtt megvásárolják a kiszemelt ingatlanukat, ha a család jövedelme elbírta többen személyi kölcsönből egészítették ki saját forrásaikat. Ezt a megoldást eddig sem pártolta az MNB, most viszont kiadott egy iránymutatást, melyben kifejezetten megtiltják ezt a finanszírozási módot.

Jelen ingatlanárak mellett korábbi megtakarításaink értéke jelentősen csökkent. Sokan szembesültek azzal egy lakásvásárlás során, hogy még a szükséges minimális önerőre sem elég a pénzük. Számos család számára jelentett egyfajta megoldást erre a helyzetre egy személyi kölcsön igénylése. Ha a háztartás jövedelme elbírta, akkor így már elő lehetett teremteni az elvárt önerőt.

Miért nem nézi ezt jó szemmel az MNB?

A JTM rendelet, mely jövedelmünk és a fedezetként felajánlott ingatlanunk maximális terhelhetőségéről szól nem véletlenül született. Az elmúlt gazdasági válság megmutatta, hogy a túlzott hitelfelvétel milyen problémákhoz vezethet. Ezek a szabályok azt hivatottak meggátolni, hogy hasonló eladósodási spirálba kerüljenek újra az emberek.

A Magyar Nemzeti Bank pedig úgy érezheti – lássuk be, jogosan -, hogy a fenti gyakorlat a szabályok kijátszása. Egy esetleges gazdasági probléma pedig komoly nehézséget okozhat azoknak, akik a fenti „megoldással” éltek. Eljött a pillanat amikortól már hivatalosan is tiltva van személyi kölcsönből az önerő kiegészítése.

Hirdetés

Hirdetés

Mire érdemes figyelnünk, ha személyi kölcsönt és lakáshitelt igényelnénk közel egy időben?

Elképzelhető, hogy valóban szükségünk van személyi kölcsönre egy lakáshitel mellett, de nem az önerő kiegészítésére. Például az ingatlan felújítására, vagy esetleg bizonyos jelentősebb költségek rendezésére – tipikusan ilyen lehet az illeték megfizetése-, ebben az esetben figyelnünk kell a szabályok betartására.

Az iránymutatás alapján a lakáshitellel párhuzamosan, vagy az azt megelőző 3 hónapon belül igényelt személyi kölcsönök, fedezetlen hitelek felhasználásáról meg kell győződnie a bankoknak. Legalábbis arról, hogy ezen összegek nem képezik-e a lakásvásárlás önerejének részét. Amennyiben a vásárlásra szánt saját megtakarítás kiegészítésére használná az igénylő a személyi hitelt, akkor meghiúsulhat a szerződéskötés.

Fontos kiemelni, hogy a Babaváró támogatás ugyan ingatlanfedezet nélküli kölcsön, de rá eltérő szabályok érvényesek. A Babaváró hitel 75%-a támogatásnak, míg 25%-a hitelnek tekinthető. Ez alapján a felvett támogatás 75%-a elfogadható az önerő kiegészítéseként egy lakásvásárlás során.

Nem tudjuk azt, hogyan fog ez a vizsgálat a bankok gyakorlatába beépülni. Elképzelhető külön nyilatkozat, ugyanakkor az is, hogy párhuzamos lakáshitel és személyi kölcsön igényléskor a fedezetlen hitel automatikusan elutasításra fog kerülni. A legbiztosabb megoldásnak az tűnik, ha a lakásvásárlás lezárultát követően igénylünk más hitelt.

Ha ez valami miatt problémás  lenne, akkor érdemes lehet előzetesen Szakértőnkhöz fordulni, aki segíteni tud a helyzet megoldásában és a bank kiválasztásában is. Amennyiben lakásvásárlás előtt állsz és hitelre is szükséged lenne használd a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát, amely néhány adat megadása esetén megmutatja melyik banki ajánlat lehet a legjobb számodra.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés