Végre többet érhet a lakásvásárlók önereje?!

Végre többet érhet a lakásvásárlók önereje?!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-01-20
 

Az elmúlt években jelentősen emelkedtek az ingatlanárak, ez odavezetett, hogy a vásárlásra szánt megtakarítás, az önerő elértéktelenedett. Az elkövetkező időszakban ez a trend megfordulhat. Azokat viszont kellemetlen meglepetés érheti, akik hatalmas fordulatra számítanak.

Ha 2015-höz viszonyítjuk, akkor a hazai ingatlanárak 2021-re több, mint a duplájára nőttek. (A KSH adatai alapján a 2015-ös árhoz képest 6 év alatt 208 százalékra emelkedtek.) Ez azt jelenti, hogy egy 40 millió forint értékű ingatlan ára 83,2 millió forintra növekedett.

Ez sajnos azt is jelenti, hogy a lakásvásárlás előtt állók saját megtakarítása is elértéktelenedett: 20 millió forint a korábban említett ingatlan értékének a felét tette ki 2015-ben, míg hat évvel később már csak a lakásár negyedét tette ki.

Joggal merülhet fel, hogy miért nem számolunk a megtakarítások befektetésével. Sajnos figyelembe kell venni, hogy az elmúlt években a kockázatmentes befektetések hozama igen alacsony volt. (A betétek, állampapírok kamata sem ütötte meg sok ember ingerküszöbét.) Három százalékos éves kamat már jónak számított ebben az időszakban, ilyen éves hozam mellett a 20 millió forint 23,8 millió forintot érne. Ez az emelkedés azonban messze elmaradna az ingatlanárak változásától.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Úgy tűnik fordulóponthoz érkeztünk, a megtakarításunk lakásra számított vásárlóereje, ugyanis emelkedő pályára kerülhet.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy az ingatlanárak előreláthatóan érdemben csökkenni fognak. Inkább a lakásárak stagnálására lehet számítani az elkövetkező időszakban. (Egyes túlárazott területeken az ingatlanok ára még csökkenhet is, de más alulértékelt régiókban még minimálisan emelkedhetnek is az árak.) Ettől függetlenül a ingatlanok drasztikus felértékelődésének időszaka – bizonytalan időre – véget ért.

Ugyanakkor a saját megtakarításunk értéke számottevően emelkedhet. Már az alacsony kockázatú befektetések között is találhatunk érdemi hozamajánlatokat. A hosszabb futamidejű inflációkövető Prémium Magyar Állampapír induló éves kamata 16 százalék. Ha pedig az MNB inflációs várakozásai helytállóak, akkor a második időszakban az éves kamata 18,8 százalékra növekedhet. 20 millió forint befektetésével két év alatt – 2025 február 20-ra – 27,6 millió forintunk lehet. (A számolás során az első éves hozam újrabefektetésével kalkuláltunk.)

Egy 40 millió forint értékű lakás esetében a 20 millió forint a vételár felét, míg a 27,6 millió forint a 69 százalékát teszi ki. A jelenlegi nagy bizonytalanság mellett két év ingatlanár stagnálására fogadni bátor dolog. Éppen ezért érdemes megnézni, hogy a megtakarításunk hozamának „elnyeléséhez” mekkora ingatlanáremelkedésre lenne szükség:

  • 2024. februárjára a 20 millió forint befektetésünk 23,2 millió forintot érne. A 40 millió forintos lakás esetében ez évi 8 százalékos áremelkedést jelentene.
  • 2025. februárjában érné el a 27,6 millió forintot a befektetésünk. Ez az ingatlan oldalon újabb 10,1 százalékos áremelkedésnek felelne meg.

Azért ilyen ingatlanáremelkedéseket láthattunk az elmúlt években: a 2020-as COVID évet leszámítva 2015 óta minden évben meghaladta az ingatlanok drágulása ezt a szintet. Ugyanakkor a jelenlegi gazdasági helyzet nagyon más, mint amit a korábbi időszakban láttunk.

Fontos
Azt azonban ki kell hangsúlyozni, hogy 8-10 százalékos áremelkedés tudná a megtakarítások hozamát kompenzálni. Ezek az értékek pedig még békeidőben is szépek, nemhogy egy bizonytalan, nehéz gazdasági helyzetben.

Vagyis a meglévő megtakarítások okos befektetésével előreláthatóan tényleg emelkedhet a lakásvásárlás előtt állók önerejenék értéke. Ez azonban nem jár feltétlenül együtt az ingatlanok árcsökkenésével. Illetve ez a hatás nem fogja érdemben megváltoztatni a közeljövőben az ingatlanpiacot.

Jó tudni
Természetesen a hatás nagy mértékben függ attól, hogy mekkora megtakarításunk van és milyen értékű lakást szeretnénk vásárolni. (Minél nagyobb az önerőnk aránya annál kedvezőbb lehet számunkra az elkövetkező időszak.)
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés