Vendéglátásban dolgozol, és hitelt vennél fel? Nem biztos, hogy sikerülni fog!

Vendéglátásban dolgozol, és hitelt vennél fel? Nem biztos, hogy sikerülni fog!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-12-13
 

A vendéglátásban dolgozók jelentős része úgynevezett felszolgálási díjként kapja jövedelme egy részét, ami a bérük szerves része. Igen ám, de egy hiteligénylésnél a bankok nagyon különbözőképpen kezelik az ilyen típusú jövedelmet, így könnyen előfordulhat, hogy nem adnak hitelt. Szerencsére ebből a helyzetből is lehet kiút!

A vendéglátóhelyeknek lehetőségük van úgynevezett felszolgálási díjat – vagy szervizdíjat – felszámolniuk, amit a megvásárolt étel és ital árán felül kell megfizetnie a vendégnek. Ahol van ilyen, ott általában a számla 10%-át jelenti ez a tétel, amit a számlán külön is megjelenítenek.

A felszolgálási díjat még egy 2005-ös GKM rendelet szabályozza, eszerint a „közreműködők” részére az ilyen címen befolyó összeget havonta kell kifizetni, vagyis ez a jövedelmük szerves, sokszor jelentős részét adja. A felszolgálási díj mértékéről, felosztásának mikéntjéről – például mennyit kap belőle a pincér, a pultos vagy éppen a konyhai dolgozó – a vendéglátóhely üzemeltetőjének írásban kell megállapodnia az érintett dolgozókkal.

Mivel a felszolgálási díj a számla szerves része, itt legális jövedelemről van szó, amit a munkáltató rendezhet utalással, de akár készpénzes kifizetéssel is. Adózási szempontból nagy előnye a felszolgálási díjnak, hogy a magánszemély számára adómentes, ugyanakkor a foglalkoztatónak – a foglalkoztatott helyett – 15% nyugdíjjárulékot kell utána megfizetnie.

Igen ám, de hiába rendszeres, kiszámítható és akár jelentős összegű jövedelem, a bankok jelentős része mégsem fogadja el igazolt jövedelemként, vagy ha el is fogadja, egyedileg bírálja el az ilyen eseteket. Ez azért probléma, mert e nélkül egyáltalán nem biztos, hogy egy felszolgáló jövedelme elbírja a szükséges lakáshitelhez vagy személyi kölcsönhöz elvárt havi törlesztőt. De akár a Babaváró hitel igénylését is meghiúsíthatja az, ha a felszolgálási díjat nem számítják a jövedelemhez.

Ugyanis az igazolt jövedelem nagysága alapvetően meghatározza, hogy mekkora lehet maximálisan a havi törlesztő: általában elmondható, hogy a havi törlesztők összege nem haladhatja meg a nettó jövedelem 50%-át! (Ez az úgynevezett JTM – jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató – korlát).

Mit lehet ilyen esetben tenni? Egyáltalán nem reménytelen a helyzet, ám okosan kell bankot választani, azaz nem szerencsés például egyszerűen besétálni a számlavezető bankunkhoz. A Bankmonitor hitelszakértői például ismerik a hazai bankok elvárásait, hogy kiknek hiteleznek, illetve kiket utasítanak el. Így megkereshetik számodra azokat a hitelintézeteket, amelyeknél zöld lámpát kaphatsz, közülük pedig majd kiválasztják a legkedvezőbb ajánlatot nyújtót.

Az alábbi Lakáshitel Kalkulátorral megnézheted, hogy vajon megkaphatod-e a lakáscélodhoz szükséges hitelösszeget, és ha igen, milyen havi törlesztővel. Illetve, ha szakértő segítségét kérnéd a hiteligénylés intézéséhez, akkor a kalkulációt követően megadhatod az elérhetőséged, hogy 24 órán belül felvehesse veled a kapcsolatot a Bankmonitor hitelszakértője.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés