Visszapillantó: 2016-év elején itt álltak a kamatok

Visszapillantó: 2016-év elején itt álltak a kamatok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-12-26 Frissítve: 2021-08-06
 

Az év vége mindig a jövő év tervezgetésével, és az idei év történéseinek áttekintésével telik. Ha már elfogyott a karácsonyi menü (vagy csak eleged van belőle), nézzük meg együtt, hogy a befektetésekre és a hitelekre milyen kamat vonatkozott, illetve mivel szembesülhetünk most. Valószínűleg mindenki jól tippelné meg a végeredményt, valóban, mind a két esetben eséssel szembesültünk, ami miatt egyik szemünk sír, de a másik nevet.

Mindegy is, hogy befektetnél, vagy hitelfelvétel előtt állsz, a most tapasztalt kamatok alacsonyabbak, mint amit az év elején láthattál. Ez a megtakarítóknak rossz hír, de a hitelfelvétel előtt állóknak áldás. Nézzük milyen kamatokat tapasztalhattunk az év elején!

Lakáshitelek kamatai

Míg ma egy lakáshitel átlagos THM-je 4,8% körüli, addig az év elején 5,4% volt ez az érték. A különbséget teljes egészében magyarázza a kamatbázis (a bankközi forint hitelkamatláb, a BUBOR) csökkenése.  Sőt a referenciakamat még nagyobb mértékben is esett, vagyis a bankok csak nagyjából követték le a piaci eseményeket, és régiós viszonylatban magasan tartották a feláraikat.

Egyáltalán nem mindegy számunkra, hogy mi történik, ugyanis a lakáshitelek kamata lehet fix, vagy futamidő során változó. Ez utóbbi esetben általában meghatároznak egy kamatbázist (például a BUBOR-t, vagy az állampapírok kamatát), és az e felett fizetendő kamatfelárat. Ez utóbbi kamatösszetevő tartalmazza többek között a bank hasznát is.

Természetesen a lakáshitelek árazását számtalan tényező befolyásolja. Az ingatlan értékének és a hitelösszegnek a hányadosa, a család jövedelme, a meglévő hiteltörlesztések, a kamatperiódus hossza mind-mind módosít a THM-en. Attól függően, hogy mennyire volt számunkra fontos a biztonság, változhatott a hitelünk kamatozása. 2016 év elején közel 2% ponttal voltak olcsóbbak a rövid kamatperiódusú hitelek átlagos THM-ei a biztonságos, hosszú (legalább 3 éves) társainál.

Persze nem csak a THM szintje számít, hanem ami igazán érdekel minket, hogy mennyit kell havonta törlesztőként kifizetni. A bemutatott THM-ek alapján azt lehet mondani, hogy az év elején átlagosan 68 ezer forintot kellett fizetni egy lakáshitelért. Ebben is lehetett eltérés attól függően, hogy rövid vagy hosszú kamatperiódusú hitelt választottunk, hiszen a hosszan fixált esetében 75 ezret kellett bevállalni havonta, ami 10 ezerrel több a röviden fixált hitel törlesztőjétől.

Ezzel szemben ma már jóval kedvezőbbek a feltételek a csökkenő lakáshitel kamatoknak köszönhetően. Jelenleg egy átlagos lakáshitelért 65 ezres havi törlesztővel hozzájuthatunk, vagyis ha most veszünk fel hitelt, legalább havi 3 ezer forintot spórolunk a törlesztőn az év elejéhez képest. Természetesen a bankok ajánlatai között is nagy az eltérés, például a legolcsóbb rövid kamatperiódusú hitel már 3,4 százalékos THM-el és havi 58 ezres törlesztő mellett a miénk lehet.

Milyen kamatokkal szembesülsz, ha most veszel fel hitelt? Használd kalkulátorunkat, és kiderül!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Kockázatmentes befektetések kamatai

Aki az év elején lekötötte a pénzét, az 1% körüli átlagos kamattal találhatta szembe magát (de a legjobb feltételekhez kötött kamatláb sem nagyon távolodott el a 3%-tól). Ezzel szemben az inflációs környezet 0% körül volt abban az időben. Tehát még átlagos lekötött betéti kamatok mellett is megérhette lekötni, nem? Sajnos nem.

A megoldás ugyanis abban rejlik, hogy a december végére várható infláció, vagyis pénzromlási ütem 1,15 százalékra tehető. Mivel legalább annyit elvárnánk a megtakarításunktól, hogy az inflációt visszahozza, így az 1 százalékos lekötéssel igen rosszul járhattunk. Ergo a betétünk vásárlóértéke az éves lekötés után még csökkent is, ráadásul még azt sem vettük tekintetbe, hogy adózni is kell az összeg után.

Hogy egy példával szemléltessük, 1 millió forintunk 10 ezer forintot hozott volna nekünk. Igen ám, de ebből mi a 15 százalékos kamatadó és 6 százalékos EHO miatt mindösszesen 7900 forintot látunk az év végén. Persze a számlánk vezetése sincsen ingyen, ami biztosan elvitt még jó pár ezer forintot a kapott kamatból.

Ilyen feltételek mellett teljesen logikus, miért is választotta a legtöbb ember a lakossági állampapírokat. A legnépszerűbbnek számító Kamatozó Kincstárjegy az év elején egy évre 2,75 százalékot ígért, amivel bő másfél százalékkal az infláció fölött tudott hozni. A kamatadó ebben az esetben is bejött a képbe, viszont az állampapír befektetésen már az EHO-val nem kellett számolnunk, így az 1 millió forintunkra 23 ezer forint kamatot kaptunk.

Az is hozzátartozik a képhez, hogy manapság a betét már 1 százalékot sem hoz, ennek mindösszesen a felével lehet kalkulálni. A legjobb ajánlatok sem igazán mennek 2 százalék fölé, pedig itt már jócskán be kell vállalni plusz feltételeket is. Ugyanakkor a Kamatozó Kincstárjegynél is csökkent az elérhető hozamunk, jelenleg ez a papír 2,25 százalékot ígér számunkra.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés