Viszlát készpénz, a pesti éjszakát beveszi az új fizetési megoldás!

Viszlát készpénz, a pesti éjszakát beveszi az új fizetési megoldás!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-24 Frissítve: 2021-10-08
 

Gombamód szaporodnak az új fizetési megoldások, a legutóbb amivel összefutottunk, az a Hello Pay névre hallgat. Aki a fesztiválokra vagy egyéb nagyobb hétvégi rendezvényekre jár, annak ismerős lehet a használata. Amire nagyon figyeljünk, hogy a borravaló értéke alapesetben 10%, amiről nem is mindig tájékoztatnak minket. A jó hír az, hogy mi még a fizetés előtt ezt meg tudjuk változtatni. Nézzük a részleteket, amit érdemes még tudni.

Egyre kevésbé szeretünk készpénzzel fizetni, ezzel mi is így vagyunk, és ha lehet, akkor a kártyánkat használjuk. Érhetnek azonban olyan meglepetések, amelyekre nem számítunk, de a mi tapasztalatunkból legalább ti tanulhattok. A kártyás vásárlás legnagyobb előnye, hogy annak számunkra ingyenesnek kellene lennie, bár adódnak olyan helyzetek, amikor ez nincs így.

Velünk a következő történet esett meg. Úgy adódott, hogy egyik este a nyakunkba vettük a fővárost, és az egyik szórakozóhely bárpultjánál a kártyánkat szerettük volna használni. Hagyományos POS-terminált nem találtunk, hanem egy új megoldásra lettünk figyelmesek, mégpedig a Hello Payre.

Nagyjából egy olyan fizetési terminált kell elképzelni, mintha egy fényképtartó állvány lenne, fekete színből, amin van egy kisebb kijelző. Sokat nem vesződtünk a design áttekintésével, egyszerűen kifizettük egy érintéssel az italunkat. Vagyis csak akartuk, mert a kártyánkat kétszer kellett odaérinteni. Az első alkalommal regisztrálta a kártyát, majd a második alkalommal vonta le az összeget.

A másik meglepetés, ami ért minket, hogy a pultos csak ezt követően szólt, hogy 10% borravalót is levon a rendszer. Mivel semmi extra információ nem volt feltüntetve, gondoltuk ez a szabály és a rendszer így működik, tehát maradtunk ennyiben. És rendre, amikor fizettünk ugyanerre került sor.

Nem hagyott bennünket nyugodni a dolog, és másnap leellenőriztük a Hello Pay oldalát. És láss csodát, ott fel volt tüntetve, hogy valóban kér a rendszer borravalót, viszont ennek értékét lefelé és felfelé is módosíthatjuk. Egy csúszka segítségével  bármire megváltoztatható a borravaló 0-20% között, de az alapbeállítás 10%.

Azt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy ha használja ezt az egyérintéses (illetve kétérintéses) megoldást, akkor azért mekkora borravalót ad. Csak az a kár, hogy erről a helyen semmilyen információt nem kaptunk. A meglepetések elkerülése véget, mindig nézzük meg, hogy mennyi a jatt, és ha nem is szólnak róla, azt még fizetés előtt változtassuk meg szabadon vagy hagyjuk az alapbeállításon.

Egyébként van arra is lehetőség, hogy helyben kérjünk egy Hello Pay plasztikkártyát. Ennek díja 500 forint, amin természetesen nincs pénz, azt fel kell tölteni, valamint regisztrálni. Ez utóbbi nem kötelező, de növeli a biztonságot, mert csak regisztrált kártyát lehet letiltani. Ha nem vásárolt vele más, vagy még maradt rajta pénz, akkor azt így tudjuk megvédeni (kódot nem kér fizetéskor a rendszer). Vélhetően ezt már csak egyszer kell odaérinteni a leolvasóhoz.

A feltöltésre visszatérve, három módszer létezik:

  • Készpénzben a helyszínen, amikor elvileg nincs a feltöltésnek díja.
  • Bankkártyával teszünk rá pénzt, maximum 200 ezer forint értékben, aminek díja a feltöltött összeg 2%-a.
  • Online is feltölthetjük a kártyát, az OTP Bank rendszerét használva tudjuk ezt megtenni. Ekkor a felső limit 100 ezer forint, a díja szintén 2%, ami a kártyabirtokos felé nem visszatérítendő.

A külön plasztikkártyán lévő összeget az utolsó fizetést követően 180 napon belül lehet visszaváltani. A szabályok szerint, ha fél évig nem használjuk, akkor az egyenleget nem használhatjuk, de amint teszünk rá pénz, ismét aktiválódik a kártya. A visszaváltásról pénztárbizonylatot kapunk, a le nem vásárolt összeget pedig az öt forintra kerekítés szabályai szerint adják vissza.

Nézz rá a bankszámla keresőnkre, amivel a számodra legjobb ajánlatot is megtalálod könnyedén!

Hirdetés
Hirdetés