Zavaros idők következnek – A legnépszerűtlenebb amerikai elnök borzolja a kedélyeket

Zavaros idők következnek – A legnépszerűtlenebb amerikai elnök borzolja a kedélyeket
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-01-28 Frissítve: 2021-08-06
 

Az utóbbi hónapokban szinte mindenhol az új amerikai elnökről, Donald Trumpról hallani, ami jelzi, hogy milyen mértékben foglalkoztatja a közvéleményt a világ legnagyobb gazdaságának sorsa. Hivatalos beiktatását követően pedig egyre többen kételkednek abban, hogy az új elnök gazdasági programja mennyire lesz sikeres, és az eddig optimista befektetők is egyre bizonytalanabbak a dolgukban. Az Alapblog írása éppen azzal foglalkozik, hogy az új elnök tevékenysége vajon mit hoz Amerika és a világ számára.

Nem véletlen, hogy ilyen sokat foglalkozik mostanság a média és a közvélemény Trumppal, hiszen a világ legnagyobb gazdaságának élére állva nekivághat az általa elképzelt intézkedések megvalósításának. Az elnök beiktatásával az eddig is a levegőben lévő félelmek sok amerikaiban tudatosulni kezdtek, mivel nagyon kérdéses, hogy az elnök választási ígéreteiből mi is fog majd megvalósulni. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy Amerika történelmében egy fejezet zárult le, hiszen a jövőben nagy eséllyel egy sokkal zárkózottabb országgal fogunk megismerkedni.

Félő, hogy a befektetők is hamar belátják, hogy a Trump ígéretei által fűtött tőzsdei árfolyam emelkedésnek nem volt igazi alapja és a hangulat túlzott pesszimizmusba csap majd át. Ráadásul az amerikai helyzet is egyre zűrzavarosabbá válhat, ami a Trump hívek és az ellenlábasok közti ellenségeskedésben csúcsosodhat ki. Az amerikai megosztottság pedig minden bizonnyal az európai térségre is kihatással lesz. Egyrészt a gazdasági növekedés még Európában sem talált igazán magára, ráadásul egy sor problémát Európai Uniós szinten kellene megoldani (például migránsválság) illetve a térségben is tényleges egyre reálisabb fenyegetést jelent a politikai radikalizálódás. Az Alapblog „Hurráoptimizmusból szélsőséges pesszimizmusba?„ című írásában bővebben is olvashatunk arról, hogy Trump elnöksége milyen veszélyeket jelent a világ számára.

Hirdetés
Hirdetés