Teljesítsd felül az állampapírt
lakástakarékpénztárral!

Bemutatjuk, hogyan lehetséges ez 2024-ben

 • Egy lakástakarékpénztári megtakarítással évente 6% fölötti nyereség érhető el.
 • Az állampapír is használható rendszeres megtakarításként, amely most magas hozamot termel, de a jövőben csökkenhet a jövedelmezősége.
 • A Magyar Nemzeti Bank az infláció gyors mérséklődését vetíti előre.
 • Aki 4-8 éven keresztül türelmesen folytatja a megtakarítást, ő várhatóan több pénzt vehet majd ki a lakástakarékból, mint az inflációkövető állampapírból.
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

  Milyen feltételezésekkel éltünk?

  • Számításaink során 4 és 8 éves futamidejű lakástakarékokat hasonlítunk össze az inflációkövető állampapírral.
  • Feltételezzük, hogy a megtakarító havi 50 ezer forintos befizetést vállal.
  • Feltételezzük, hogy az infláció a Magyar Nemzeti Bank 2023. szeptemberi előrejelzése szerint alakul.
  • Feltételezzük, hogy a futamidő során mindig elérhető lesz a mostanihoz hasonló elven működő inflációkövető állampapír.
  • A lakástakarékpénztár hozama ismert, a legkedvezőbb esetben 4 év alatt évi 6,22 százalék, 8 év alatt évi 6,14 százalék.
  • Az állampapír változó kamatozású: kamatának megállapítása során az előző naptári év inflációjához hozzáadnak 0,25 százalékpont kamatprémiumot.
  • Jelen tudásunk szerint az állampapírt a futamidő vége előtt 1%-os tőkeveszteséggel adhatjuk el.
  • A számítások a 2023. novemberben ismert állapotot tükrözik.

  Mekkora profitot érhetünk el a különböző stratégiákkal?

  A havi rendszerességgel folytatott állampapír-befektetéssel 8 év alatt várhatóan 739 ezer forint nyereségre tehetnek szert a megtakarítók, míg egy 8 éves LTP-vel összesen 1,44 millió forint hozam üti a markukat. Az LTP tehát közel kétszer akkora haszonnal kecsegtet.

  4 évig folytatott, havi rendszerességű állampapír-befektetéssel a várható hozam 255 ezer forint, ezzel szemben a 4 éves lakástakarékpénztár 351 ezer forint nyereséget biztosít. A lakáskassza pénzügyi előnye itt is közel 40 százalék.

  asdÉrdekel

  Érdekel a lehetőség? Kérj részletes tájékoztatást!

  A jelen oldal tartalma nem minősül befektetési tanácsadásnak, vagy állampapírra vagy lakástakarékpénztárra vonatkozó ajánlattételnek, kizárólag tájékoztatás és figyelemfelhívás céljával készült. A Bankmonitor nem garantál az ügyfél számára hozamot. A példában feltüntetett lakástakarékpénztári és állampapír forgalmazási kondíciók változhatnak, ami alapvetően megváltoztathatja a példában leírt számításokat.

  Érdekel

  Jó tudni!

  Hogyan működik egy lakástakarékpénztár?

  A lakástakarékpénztár egy igen egyszerű, havi rendszerességű befizetésekből felépülő, fix futamidejű megtakarítási forma. A lakástakarékok segítségével magánszemélyek és társasházak valósíthatnak meg lakáscélú megtakarítást. A jelenleg elérhető lakástakarékok az elhelyezett betétekre akár 30%-os egyszeri kamatbónuszt/prémiumot fizetnek, a korábban elérhető 30%-os állami támogatáshoz hasonlóan. Ezen kívül némi betéti kamat is jár a befizetett összegekre. A megtakarítási időszak végén limitált összegű lakáshitel is igényelhető.

  Milyen célokra lehet felhasználni a lakástakarékot?

  A megtakarítás számos módon hasznosítható: lakáscélú felhasználásnak minősül az ingatlanvásárlás, felújítás, korszerűsítés, építés, bővítés, illetve egy lakáshitel előtörlesztése vagy végtörlesztése is.

  Kell adót fizetni a lakástakarék után?

  A lakástakarékpénztári megtakarítás teljes adómentességet élvez, azaz sem személyi jövedelemadó, sem szociális hozzájárulási adó, sem tranzakciós illeték nem terheli.

  Meddig lesznek elérhetők ezek a lakástakarékok?

  2023-ban két szolgáltató is úgy döntött, hogy ismét belép a lakástakarékok piacára, hiszen a magas piaci hozamszintek által most zsebből is képesek kigazdálkodni az akár 30%-os kamatbónuszt/prémiumot. Azonban a hozamszintek rendeződése (csökkenése) után erre valószínűleg nem lesz lehetőségük, így feltételezhetjük, hogy belátható időn belül rosszabbodni fog a most elérhető lakástakarékok ajánlata.

  Mi a lakástakarék fő kockázata?

  Fontos, hogy likviditási szempontból a Prémium Magyar Állampapír előnyösebb a lakástakaréknál. Az államkincstár mostani (bár nem kőbe vésett) gyakorlata szerint a megvásárolt kötvény 1%-os tőkeveszteség árán a futamidő vége előtt is eladható, miközben az időarányosan felhalmozott kamatokat a befektető zsebre teheti. Ezzel szemben az LTP 4 évnél korábbi felmondás esetén egyáltalán nem fizet kamatbónuszt. 4 és 8 év közötti felmondásnál – ideértve a 4 éves futamidejű szerződések lejártát is – még csak az alacsonyabb, 15%-os kamatbónusz jár. A 30%-os kamatbónusz megszerzésére pedig csak úgy nyílik lehetőség, ha a befektető fegyelmezetten, lejáratig kitart a 8 éves megtakarítás mellett.

  Miben segít a Bankmonitor?

  • Személyre szabott számítások: a Te pénzügyi adottságaid mellett kiszámítjuk, hogy mennyi profitot érhetsz el egy lakáskassza segítségével.
  • Minden részletre kiterjedő tájékoztatást és válaszokat adunk minden kérdésedre.
  • Felkutatjuk a legjobb lakástakarékpénztárat, ami elérhető számodra.
  • Az ügyintézési folyamat teljes lebonyolítását elvégezzük.
  • Rendelkezésre állunk személyesen (250 pénzügyi szakértő az ország egész területén), vagy online felületeken keresztül.

  Bízd pénzügyeidet a Bankmonitorra,
  Magyarország legnagyobb független pénzügyi közvetítőjére!

  Hirdetés

  Blogajánló

  Hirdetés
  Hirdetés