Hogyan vásárolhatunk befektetési alapot kezdő befektetőként?

Hogyan vásárolhatunk befektetési alapot kezdő befektetőként?
Hirdetés
Hirdetés

OTP Alapkezelő cikksorozat2020-06-30 Frissítve: 2023-11-08
 

A befektetési alapok sok kezdő befektető számára jelentenek szimpatikus alternatívát: segítségükkel úgy részesedhetünk a piacon elérhető hozamokból, hogy közben nem a mi vállunkra nehezednek a vagyonkezelés terhei. Ebben a cikkben azok számára gyűjtöttük össze a leghasznosabb információkat, akik szeretnék megtenni az első lépéseket egy ilyen jellegű befektetés irányába.

Mik azok a befektetési alapok?

A befektetési alapok összevonják a kisbefektetők megtakarításait egy nagy vagyontömeggé és azt fektetik be egy előre meghatározott befektetési politika szerint. Ezáltal sokkal hatékonyabb megoldások is elérhetővé válnak, mintha mindegyikük egyedül, külön-külön próbálkozna. További előny, hogy itt a befektetőknek nem kell foglalkozniuk pénzük kezelésével, mivel a portfóliómenedzser ezt is átvállalja tőlük. Akik szeretnének részt venni egy ilyen befektetési alapban, ők ezt úgynevezett „befektetési jegyek” megvásárlásával tehetik meg.

Hirdetés

Hirdetés

Kik vásárolhatnak befektetési jegyeket?

A befektetési alapok minden esetben magukkal hordoznak bizonyos kockázatot. Habár mindenki a hozam elérésére törekszik, mégis fel kell készülnünk a veszteség lehetőségére is, és ennek tudatában kell felelős döntéseket hoznunk. Éppen ezért a befektetési jegyek vásárlására (a legtöbb pénzügyi szolgáltatáshoz hasonlóan) csak 18 éven felüliek jogosultak. Fontos technikai előfeltétel továbbá, hogy az ügyfélnek rendelkeznie kell értékpapírszámlával, ahol majd a befektetési jegyét tárolhatja.

Mit jelent az értékpapírszámla?

Az értékpapírszámla lényegében nagyon hasonlít egy bankszámlához. A legfontosabb különbség, hogy egy bankszámla csak pénz tárolására alkalmas, míg az értékpapírszámlán különféle értékpapírokat is elhelyezhetünk. Ahhoz, hogy befektetési alapot vásárolhassunk, értékpapírszámlát kell nyitnunk egy banknál vagy befektetési szolgáltatónál. A számlanyitáshoz mindössze a személyes okmányainkra lesz szükség, sok esetben pedig online és offline egyaránt elintézhetjük.

Hogyan válasszunk befektetési szolgáltatót?

Befektetési szolgáltató választásakor saját preferenciáink alapján válasszunk. Vannak, akiknek a stabil banki háttér a legfontosabb, míg másoknak a kedvező költségek, vagy éppen a felhasználóbarát folyamatok lényegesek. Nagyon fontos, hogy először azt döntsük el, milyen jellegű alapba szeretnénk befektetni, és csak ezután válasszunk szolgáltatót, aki az általunk kiszemelt befektetési alapokat forgalmazza. Az egyes szolgáltatók kínálatai között ugyanis előfordulhatnak jelentős eltérések.

Milyen költségekre kell felkészülnünk?

A befektetések világában nagyon jelentős szempont, hogy milyen költségek hárulnak a megtakarítóra. A költségeket általában a kezelt vagyon százalékában határozzák meg: érdemes számolnunk némi számlavezetési díjjal, tranzakciós díjakkal, alapkezelési díjjal és adott esetben közterhekkel is. Hosszú távon igen sok pénz múlhat néhány százalékpontnyi költségkülönbségen is, ezért a költségeknek mindig körültekintően járjunk utána. Érdemes tudni, hogy bizonyos költségtípusok elkerülhetők: például a TBSZ-számla segítségével a megtakarítók mentesülhetnek a kamatadó megfizetése alól.

Hogyan vásárolhatunk befektetési jegyeket?

Fentebb említettük, hogy egy befektetési alaphoz úgy csatlakozhatunk, ha befektetési jegyeket vásárolunk. Ezt az alapkezelő által meghatározott forgalmazási helyeken tudjuk megtenni, amelyek bankfiókokat vagy egyéb hasonló intézményeket jelentenek. Számos szolgáltató lehetővé teszi a telefonon keresztül történő, vagy online vásárlást is. Befektetési jegyekhez mindig az adott napi árfolyamon lehet hozzájutni, mint ahogy eladni is a napi árfolyamon tudunk majd. Akkor keletkezik nyereség, ha alacsonyabb árfolyamon vásároltunk, mint amilyenen eladtunk.

Mikor szállhatunk ki egy befektetési alapból?

Ebből a szempontból megkülönböztetünk nyíltvégű és zártvégű alapokat. A nyíltvégű alapoknak nincs lejárati idejük, ezért bármelyik banki munkanapon lehet vételi vagy visszaváltási megbízást adni. Ez nagyfokú likviditást biztosít a befektetők számára, de arra figyelni kell, hogy a megbízások melyik napon teljesülnek. A legalacsonyabb kockázatú pénzpiaci alapok befektetési jegyeire adott megbízások a legtöbb szolgáltatónál aznap teljesülnek, míg a többi alapkategória esetében jellemzően néhány nappal később, általában a megbízást követő napi piaci záróárak alapján számított árfolyamon. Tehát amikor a megbízást megadjuk, még nem tudjuk pontosan, hogy az milyen árfolyamon fog teljesülni. A zártvégű alapok futamideje ezzel szemben előre meghatározott, a futamidő lejárta előtt nincs lehetőség a visszaváltásra, ezért a megtakarítók csak úgy szállhatnak ki a befektetésből, ha a tőzsdén találnak vevőt a saját részesedésükre.

Hol követhetjük a befektetési alapunk teljesítményét?

A befektetési alapok teljesítménye nyilvánosan elérhető. Magyar alapok múltbéli hozamairól a BAMOSZ (Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége) honlapján érdemes tájékozódnunk, az aktuális árfolyamokat pedig az adott alapkezelő honlapján illetve az alap forgalmazójának oldalán követhetjük. Fontos, hogy egy alap múltbeli teljesítménye semmilyen garanciát nem jelent a jövőre nézve, pusztán tájékoztató jelleggel szabad ezeket figyelembe venni.

Hirdetés
Hirdetés