loading

Így állták a sarat a válság alatt az OTP Alapkezelő díjazott befektetési alapjai

A „Privátbankár.hu – Klasszis 2020” megmérettetésen három kategóriában is első helyen végzett az OTP Alapkezelő. Megvizsgáltuk, hogyan teljesítettek az utóbbi években a díjazott alapok.

A Privátbankár.hu 2020-ban is kiosztotta a befektetési alapkezelői szakma legfontosabb díját, bár a vírushelyzet miatt rendhagyó módon, online formában került sor a díjátadóra. Különféle kategóriákban díjazták a piaci szereplők teljesítményét: mind az egyes alapok, mind az alapkezelők elnyerhettek bizonyos kitüntetéseket.

Az OTP Alapkezelő három kategóriában is 1. helyezéssel büszkélkedhet: az OTP Klímaváltozás 130/30 Alap A sorozat a „Legjobb Globális Részvény Alap 2020”, az OTP Orosz Részvény Alap C sorozat a „Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap 2020”, míg az OTP Optima Alap (megosztva) a „Legjobb Rövid Kötvény Alap 2020” díjat nyerte el.

A rangsort objektív módon, a 3 éves visszatekintő kockázatarányos hozam alapján állítják fel: ez már kellően hosszú időtáv ahhoz, hogy véleményt lehessen mondani a teljesítményekről. Az aranyérmes alapok valóban méltók a figyelemre: az alábbi ábra azt mutatja meg, hogy 2017. év elejétől 2020. augusztus 17-ig miként alakultak a Klímaváltozás 130/30 A, az Orosz Részvény C, illetve az Optima árfolyamai.

Az OTP Alapkezelő díjnyertes alapjainak teljesítménye az elmúlt három évben

 

A vizsgált időszak első három évében a két részvényalap nagyjából hasonló mértékű nyereséget termelt a befektetőknek. Aki 2017. január 2-án befektetett 1 millió forintot az OTP Klímaváltozás Alapba, az 2019. december 31-ig kb. 380 000 forinttal lett gazdagabb, ami 11,2%-os éves nominális hozamnak felel meg. Ugyanezen az időtávon az OTP Orosz Részvény Alapba fektetők 12,5%-os éves hozamot érhettek el: az ő vagyonuk 1 millió forintról 1,42 millió forintra növekedett.

Kissé másképpen alakultak az események azok számára, akik 2020-ban is megtartották a befektetési jegyeiket, hiszen ekkor már érvényesült a koronavírus által okozott válság hatása is. Jól látszik, hogy idén év elején mindkét részvényalap jelentős árfolyamesést szenvedett el. A Klímaváltozás Alap ezután gyors visszapattanást produkált, és az árfolyama már meghaladja a válság előtti csúcsot is. Mostanra 1 millió forintos induló tőkével már több mint 1,7 millió forintot érne a befektetés, ami 16,3%-os évesített hozamot jelent! Ezzel szemben az Orosz Részvény Alap máig nem tudott igazán magához térni. Jelenleg 1,24 millió forintot vehetne ki belőle az, aki 1 millió forinttal indított: ez 6,2%-os évesített hozamnak felel meg.

Elmondható tehát, hogy ezek a részvényalapok kedvező környezetben képesek voltak nagyon jól teljesíteni, azonban egy válság idején el kell viselni a jelentős mértékű árfolyam-ingadozásokat is. Semmiképpen nem javasolt ilyen magas kockázatú eszközökbe fektetni olyan pénzösszeget, amelyre rövidebb időtávon is szükség lesz. Ez a befektetési kategória kizárólag abban az esetben lehet jó választás, ha a megtakarító akár 6-7 évig is kitart mellette, és meg tudja várni, amíg az alapot alkotó részvények beteljesítik a hozzájuk fűzött reményeket.

A másik két alappal ellentétben az OTP Optima Alap befektetői a teljes vizsgált időszak során nyugodtan tudtak aludni. Az árfolyama ugyanis (rövid kötvényalaphoz híven) mindössze elhanyagolható mozgásokat produkált. Aki ilyen befektetést választ, annak valószínűleg a stabilitás a legfontosabb szempont. A vizsgált időszak kezdetekor ide fektetett 1 millió forint kb. 37 000 forintnyi hozamot termelt 3,5 év alatt, ami kereken 1%-os évesített hozammal egyenértékű.

Kapcsolódó tartalmak
Személyi kölcsön az OTP Banknál? Mutatjuk a havi törlesztőket

Megmutatjuk, mekkora havi törlesztőkre számíthatunk akkor, ha Magyarország legnagyobb bankjánál, az OTP-nél veszünk fel személyi kölcsönt. A személyi kölcsönöket a szabad felhasználás és a gyors ügyintézés teszi igazán vonzóvá, emellett...

Blogajánló
  • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

    Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

  • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

    Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

  • Haszon.hu Ez a startup nem az ételt, hanem a profi séfet viszi házhoz

    1,5 millió dolláros befektetéshez jutott a Yhangry nevű vállalat, amely ételek mellett séf-házhozszállítást is kínálna a szolgáltatásai között. Ahhoz kétség sem férhet, hogy a privát séfek szolgáltatásait jellemzően csak az igazán tehetősek engedhetik meg maguknak. Legalábbis eddig így volt. Heinin Zhang és Siddhi Mittal viszont megálmodott egy céget, amely lehetővé teszi a szélesebb közönség számára a privát séfek nyújtotta exkluzív...