Megint csökkentik a fix kamatozású állampapírok hozamát

Megint csökkentik a fix kamatozású állampapírok hozamát
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-09-26
 

Rossz hír a befektetőknek: október elejétől csökken a kamata a FixMÁP-nak, a MÁP Plusznak és a Kincstári Takarékjegynek is. A 25 bázispontos kamatvágás önmagában nem jelentős, ettől függetlenül fokozatosan eltűnik az infláció feletti extraprofit ezekből a befektetésekből.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt októbertől több lakossági állampapír kamatát 25 bázisponttal csökkentette. Az alábbi befektetéseket lehet alacsonyabb kamat mellett vásárolni a jövő hét keddtől:

  • A Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) egy 5 éves futamidejű, fix kamatozású befektetés. A papír kamata a futamidő előrehaladtával évről évre 25 bázisponttal emelkedik. A jelenleg vásárolható papír kamata 6,00-7,00% között alakul, az október elsejétől elérhető változatnál a kamat 5,75-6,75% között mozog. Az éves átlagos hozam ennek megfelelően (az EHM értéke 6,48%-ról 6,24%-ra) mérséklődik.
  • A FixMÁP egy 3 éves futamidejű, végig fix kamatozású befektetés. A jelenleg elérhető változat éves kamata fix 6,75%. Október elsejétől azonban már évi fix 6,5%-os kamat mellett lehet megvenni a befektetést. (A papír sajátossága, hogy negyedévente kifizeti a befektető számára az éves kamatot.)
  • A Kincstári Takarékjegy 2 éves verziójánál az éves kamat jelenleg 6,25%, ez a jövő hónaptól lecsökken évi 6,00%-ra.
  • Míg az 1 éves futamidejű Kincstári Takarékjegy éves kamata 5,75%-ról csökken le 5,50%-ra októbertől.

A változó kamatozású prémium állampapír és bónusz állampapír feltételei, kondíciói nem módosulnak.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyit veszítenek a befektetők a kamatvágás miatt?

A Bankmonitor szakértői ezt 10 millió Ft befektetésén keresztül mutatják be.

  • 1 éves Kincstári Takarékjegy jelenleg egy év alatt 575 ezer Ft hozamot termel, októbertől viszont már csak 550 ezer Ft lesz a befektetésünkön elérhető nyereség.
  • A 2 éves Kincstári Takarékjegy jelenleg a két évre 1 250 000 Ft hozamot termelne, az új befektetéssel azonban ennél 50 ezer Ft-tal kisebb hozamot érhetünk el.
  • A FixMÁP jelenlegi 6,75%-os kamata 3 évre 2 227 537 Ft-t hozamot tud termelni. Az új sorozat 3 évre viszont csupán 2 141 242 Ft-hozamot produkálna. (Az összehasonlíthatóság érdekében a két befektetést pont 3 éves futamidejűnek tekintettük, a negyedévente kapott hozamot azonos feltételekkel újra befektettük.)
  • A MÁP Plusz esetében a jelenlegi feltételekkel 5 év alatt a 10 millió Ft tőkénk 3 700 489 Ft hozamot termelne. Az új feltételekkel a teljes futamidő alatt már csak 3 540 437 Ft nyereség érhető el.

Természetesen a kamatvágás a hosszabb futamidő alatt elérhető nyereséget jobban csökkenti, hiszen minden egyes évben mérséklődik a kamat. Mondhatni, hogy a változás 5 évre gyakorolt 160 ezer Ft-os hatása sem jelentős a befektetett tőkére vetítve. Ez alapvetően igaz is, de ki mondana le ennyi pénzről csak azért, mert várt egyetlen hetet.

Melyik állampapírt érdemes választani az új helyzetben?

Ha csak az induló éves kamatokra tekintünk, akkor még mindig a változó kamatozású papírok a legjobbak:

  • Az inflációkövető 2032/J PMÁP aktuális éves kamata 7,90%
  • A Diszkont Kincstárjegy hozamához kötött 2029/N BMÁP jelenlegi éves kamata 7,89%
  • A rövidebb futamidejű bónusz állampapírnak, a 2027/N BMÁP-nak a jelenlegi éves kamata pedig 7,35%
  • A FixMÁP éves kamata 6,50%
  • A Magyar Állampapír Plusz éves átlagos hozama 6,24%, az induló éves kamat viszont csak 5,75%
  • A Kincstári Takarékjegy éves kamata futamidőtől függően 6,00%, illetve 5,50%.

Ezen induló kamatok alapján azonban nem lehet könnyedén befektetést választani. A futamidő és változó kamatozású konstrukcióknál a kamatfordulók pontos időpontja ugyanis hirtelen igen nagy mértékben felértékelődik.

A listavezető PMÁP éves kamata például csak jövő áprilisig érvényes, azt követően a papír kamata az inflációs várakozások alapján nagyságrendileg 4,2% lehet. Így egy teljes évre nagyságrendileg 6,3% körül lehet a hozam, ennél pedig már van kedvezőbb ajánlat egy éves időtávon.

A bónusz állampapírok hozama a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aukciós átlaghozamának megfelelően 3 havonta módosul. Az utolsó aukció átlaghozama 5,55%, ha ez lenne mostantól minden aukció eredménye, akkor a papír katama 7,05% lenne. (A kamatprémium 1,5%, ezzel növelik meg az aukciós hozam nagyságát.) Ez a 7,05%-os kamat még versenyképes is lenne, de ki tudja hogyan fog alakulni a jövőben a DKJ hozama. Csökkenő kamatkörnyezetben jellemzően az is mérséklődik.

Ami biztosnak tűnik, hogy 3 éves, vagy annál hosszabb befektetési idő esetén már a fix kamatozású papírok közül érdemes választani: 3 éves futamidőre a FixMÁP, míg annál hosszabb futaidőre a MÁP Plusz lehet a nyerő. Ez annak ellenére igaz, hogy ezen papírok kamatát csökkentik éppen.

3 évnél rövidebb befektetési idő esetén már nagy mértékben befolyásolhatja a döntést az, hogy mit várunk a piactól. De jó eséllyel még ezen rövidebb futamidőknél is jobban megérheti egy fix kamatozású papírt választani: 2 éves időtávon a FixMÁP, míg egy éves futamidő esetén a MÁP Plusz lehet a jó döntés. A bónusz állampapírba akkor érdemes pénzt helyezni, ha valaki hosszú távon is magas hozamkörnyezetre számít. Az inflációkövető befektetés pedig legfeljebb rövidebb időtávon, például 2025. április 22-ig lehet jó döntés.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés