A kiegészítő tranzakciós illetéket is áthárítják a bankok a vállalkozásokra

A kiegészítő tranzakciós illetéket is áthárítják a bankok a vállalkozásokra
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-10-03
 

Október elsejével hatályba lépett a nyár közepén nagy port kavart extraprofitadóról szóló rendelet módosításának második része: az új kiegészítő tranzakciós illeték bevezetéséről. A devizaváltással járó műveleteket érintő adót a legtöbb pénzintézet szintén átterheli a vállalati ügyfeleikre.

A 183/2024. (VII.8.) Kormányrendelet értelmében az extraprofitadóról szóló módosításokat két lépcsőben vezették be.

Első körben augusztus 1-jén életbe lépett a tranzakciós illeték megemelése, melynek értelmében:

  • Az átutalások, postai befizetések, értékpapír tranzakciók után fizetendő tranzakciós illeték 0,3%-ról 0,45%-ra, a maximuma 10 ezer forintról 20 ezer forintra nőtt.
  • A készpénzfelvételekhez kapcsolódó tranzakciós illetéket 0,6%-ról 0,9%-ra emelték.

A mostanival pedig bevezetésre került az új kiegészítő tranzakciós illeték. Ennek értelmében október 1-jétől a devizaváltással járó műveleteket a már meglévő tranzakciós illetéken felül “konverziós” illeték is terheli. Mértéke 0,45 %, legfeljebb 20 ezer forint.

A tranzakciós illeték a bankokat terheli, amelyet jellemzően próbálnak átterhelni az ügyfeleikre. A kormány a lakossági bankszámlák esetében az év végéig díjemelési tilalmat rendelt el, ez a rendelkezés azonban ez a vállalkozói számlákra nem vonatkozik. Augusztus folyamán sorra jelentették is be a bankok, hogy az illetéket átterhelik az ügyfelekre. Nyár végéig az összes pénzintézet kijött a hirdetményei módosításával, mely tartalmazza a tranzakciós illeték növelését. Több pénzintézet már ekkor meghirdette a konverziós illeték bevezetését is.

Hirdetés

Hirdetés

Az alábbi bankoknál számítják fel a devizaváltással járó műveletekre vonatkozó extradíjat

  • Erste Bank október 31-től
  • K&H Bank október 10-től
  • MagNet Bank október 1-jétől,
  • OTP Bank október 1-jétől,
  • UniCredit Bank október 1-jétől.

Egyelőre a többi bank nem hirdette meg a konverziós illeték áthárítását, de az előzőek alapján ez csak idő kérdése. Amennyiben jelenlegi bankunk nem szerepel a listán, érdemes a hirdetményeket figyelni. Cikkünket újabb bejelentések esetén frissítjük.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Mostantól a vállalkozói számlán történő, konverzióval járó műveletek után plusz 0,45 % maximum 20 ezer forint extra illetéket kell fizetni, a már korábban áthárított tranzakciós illeték mellett. Összesen tehát 0,9% maximum 40 ezer forint terheli ezentúl a – például – forintról euróban történő átutalásokat.

Az adót tehát várhatóan az összes bank az ügyfeleivel fizetteti ki, ami elég nagy terhet jelenthet a vállalkozásokra nézve a meglévő banki költségek és a tranzakciós illeték mellett. Emiatt is fontos körültekintőnek lenni a bankszámlaválasztásnál, és megnézni a piaci kínálatot. A számlavezetési és fenntartási költségek ugyanis bankonként, azon belül pedig számlacsomagonként is eltérőek. Extra kedvezményekhez is juthatunk több helyen és optimalizálhatjuk a vállalkozói költségeinket egy jó számlaválasztással is. Ehhez pedig szakértői segítséget is kérhetünk: a Bankmonitor vállalati szakértői magas szintű tudással és naprakész információkkal rendelkeznek, amivel megkönnyítik a választást és az ügyintézést.

Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!

Mi a helyzet lakossági oldalon?

2024 év végéig a lakossági bankszámlákat díjstop védi, azaz addig biztosan nem terhelhetik át a tranzakciós illetékeket. 2025 januárjától viszont – amennyiben nem hosszabbítják meg a korlátozást – meglepő költségekkel szembesülhetünk a meglévő számlánkon. Az alábbi tételek esetén jelentős díjemelkedés várható:

  • forintátutalások, csoportos beszedések, állandó átutalások, postai befizetések, értékpapír tranzakciók után 0,45 %-ra (maximum 20 ezer forint) emelkedik az illeték, ami a tranzakciók 50 ezer forint feletti részére felszámításra kerül,
  • a készpénzfelvételhez kapcsolódó illeték 0,9 %-ra emelkedik, ez alól kivétel a 150 000 Ft-os készpénzfelvételi szabály, ami továbbra is megmarad,
  • devizaátutalások esetén a tranzakciós illetéken felül 0,45% maximum 20 ezer forint konverziós illetéket is meg kell fizetni devizaváltások esetén,
  • az eltérő devizanemről külföldön történő készpénzfeltételeket 0,9% tranzakciós illeték és 0,45% maximum 20 ezer forint kiegészítő tranzakciós illeték terheli,
  • a fentieket kívül számítani lehet a rendszeresen bekövetkező éves inflációs emelésre is.

Az is elképzelhető, hogy nem minden pénzintézet hárítja át közvetlenül a megemelt illetékeket, az eddigi tapasztalatok alapján más formában, akár az egyéb díjtételeken történő áremeléssel terhelik rá a fogyasztókra. A változtatásokra fel tudunk készülni előre, és nem kell megvárnunk azok bevezetését. A Bankmonitor kalkulátora segítségével már most több olyan csomag közül válogathatunk, amelyeket valamilyen formában „díjstop” védi. Például megfelelő érkeztetés, használat esetén díjmentesség a tranzakciókra, számlavezetésre, extra szolgáltatások és kedvezmények. A számunkra legjobb számla kiválasztásában és a megnyitás, számlaváltás lebonyolításában pedig segítséget nyújtanak a bankszámla szakértők.

Hirdetés
Hirdetés