Mire elég a Babaváró 11 milliója? Lakáscélok, autóvásárlás, esetleg mindkettő?

Mire elég a Babaváró 11 milliója? Lakáscélok, autóvásárlás, esetleg mindkettő?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-10-16
 

Tervezitek a Babaváró hitel igénylését? Számos cél megvalósításában gondolkodhattok. A kamatmentes kölcsön jelenleg a legkedvezőbb lehetőség a gyermekvállalás előtt álló házaspároknak, legyen szó ingatlanvásárlásról, felújításról, házbővítésről, vagy akár energetikai korszerűsítésről. De nem csak lakáscélra működhet. Sőt, akár több terv és álom is megvalósulhat egy időben. Mutatjuk, mire lehet elég az akár 11 millió forintos szabad felhasználású hitel.

A legfontosabb tudnivalók a Babaváró hitelről

A Babaváró hitel egy legfeljebb 11 millió forintos, kamatmentes, szabad felhasználású kölcsön, amelyet házaspárok igényelhetnek. A hitel maximum 20 éves futamidőre vehető fel, és a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg az 51 ezer forintot. A Babaváró különösen vonzó lehetőség a lakásvásárlás előtt állóknak, hiszen más állami támogatásokkal, például Falusi CSOK-kal vagy épp CSOK Plusszal is kombinálható.

A kölcsön kamatmentesen indul, és ha gyermek születik 5 éven belül, akkor a kedvező díj a futamidő végéig megmarad.

Gyermekszületés esetén a következő kedvezmények lépnek életbe:

  1. gyermek: kamatmentesség a futamidő végéig, kérhető a 3 év törlesztési szünet.
  2. gyermek: további 3 év szüneteltetés kérhető a törlesztésben, és a fennálló tartozás 30%-a elengedésre kerül.
  3. gyermek: a teljes fennálló tőketartozás elengedésre kerül, vagyis a hitel megszűnik.

A hitel ingatlanfedezet nélkül igényelhető, akár már a várandósság alatt is.

A Babaváró felhasználási lehetőségei rendkívül szélesek, mivel nem kötődik konkrét célhoz, tehát lakásvásárlásra, felújításra, autóvásárlásra, adósságrendezésre, de akár befektetésre, vagy egy vállalkozás beindítására is felhasználható. Sőt, a hitelcélok kombinálhatók igény szerint, ez teszi a kölcsönt rendkívül népszerűvé a fiatal párok körében.

Hirdetés

Hirdetés

Lakásvásárlás önerőként a vételárba beforgatva

A Babaváró hitel 11 millió forintos összege számos módon hasznosítható ingatlanvásárlásra, nem véletlen, hogy az igénylők több mint kétharmada lakáscélra fordítja a támogatást. Attól függően, hogy rendelkezünk-e további megtakarítással, akár önerőként, akár a vételárba beforgatva kivételes lehetőség lehet. Mutatjuk, hogyan használható fel a hitel különböző ingatlanvásárlási szituációkban, valamint megnézzük, hogy mennyi önerő és hitel szükséges egy vidéki városi lakás vagy ház megvásárlásához a Babaváró támogatás segítségével.

Önerőként történő felhasználás

Amennyiben a Babaváró hitelt önerőként kívánod használni egy piaci alapú lakáshitel mellé, figyelembe kell venni, hogy a lakáskölcsön és a Babaváró igénylése között el kell telnie 90 napnak ahhoz, hogy a teljes 11 millió forint önerőként felhasználható legyen. Ha ez az időszak nem telik el, akkor csak 75%-a használható önerőként, a maradék 25% hitelnek számít.

A Babaváró hitel teljes beforgatása a vételárba

Az aktuális piaci árak figyelembevételével egy átlagos vidéki városi lakás megvásárlásához saját önerő, Babaváró hitel és piaci lakáshitel (vagy más otthonteremtési támogatás vagy hitel) is szükséges lehet. A család pénzügyi helyzetétől és megtakarításaitól függően a támogatott kölcsön segíthet csökkenteni a szükséges lakáshitel összegét, ezáltal alacsonyabb havi törlesztőrészleteket biztosítva.

Jó tudni
Ha a lakásvásárlók rendelkeznek elegendő megtakarítással, akkor nem merül fel az önerő kérdésköre, ettől függetlenül jó döntés lehet beforgatni a Babaváró összegét a vételárba. Például, ha van 5-10 millió forintnyi megtakarításuk, a Babaváró hitel közvetlenül a lakás vételárába számíthat be, így kevesebb piaci hitel felvétele szükséges.

Általánosságban a KSH adatai alapján 2024. I. negyedévében egy fővárosi átlagos használt lakás vételára 49,2 millió Ft volt, míg országosan 31,4 millió Ft-ba került egy ingatlan. Előbbi árának a 22,35%-át, míg utóbbi értékének már a 35,03%-át teszi ki a maximális Babaváró összege. Így nézve már nem tűnik olyan kevésnek a kedvezmény.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Október végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Egy vidéki városi lakás vásárlása Babaváró hitellel és piaci lakáshitellel

Tegyük fel, hogy egy család Szombathelyen szeretne vásárolni egy 38 millió forintos lakást, és rendelkeznek 5 millió forint megtakarítással. A Babaváró hitel 11 millió forintját önerőként felhasználják. Ez 16 millió forint önerőt jelent, így további 22 millió forintot kellene piaci lakáshitel formájában felvenni.

A piaci lakáshitel kamata jelenleg 7,3% körül mozog​, és egy 22 millió forintos hitel esetén egy 600 ezer forintos nettó családi jövedelemmel a hitel havi törlesztőrészlete körülbelül 162-180 ezer forint között mozog, a választott futamidőtől és kamatfeltételektől függően.

A hitelkalkulátor szerinti jelenleg legkedvezőbb lakáscélú jelzáloghitellel (6,25%-os kamattal, 10 éves kamatperiódussal, 600 ezer forintos nettó családi jövedelemmel) a 22 millió forint összegű kölcsön havi törlesztőrészlete 162 257 Ft. A Babaváróval törlesztőrészletével kiegészítve összességében 213 ezer Ft körüli összeget kellene havonta fizetni.

Ha Babaváró nélkül a teljes 33 millió forintot 20 éves futamidejű piaci lakáshitelből igényelnénk, akkor a havi részlet a 6,25%-os kamat mellett is 243 385 Ft lenne. Vagyis az önerő segítség mellett a törlesztő is érdemben csökken a kamatmentes kölcsön miatt. 

Ötlet
Ha a szóban forgó legolcsóbb lakáshitel ajánlatot a Bankmonitoron keresztül igényitek, akkor összesen 4 223 776 Ft kedvezményt kaphattok! Ennyit megtakarítást eredményezhet a kamatkedvezmény és más egyedi engedmények együttesen.

Lakásfelújítás, korszerűsítés, vagy bővítés Babaváró hitelből

A Babaváró hitel maximális összege nemcsak lakásvásárlásra, hanem a meglévő otthon felújítására, bővítésére és akár energetikai korszerűsítésére is felhasználható. Ez az összeg komoly segítséget nyújthat a családoknak, különösen akkor, ha régebbi ingatlanban laknak, és a gyermek(ek) érkezésére szeretnék azt korszerűbbé, kényelmesebbé tenni.

A hitelösszeg számos felújítási és korszerűsítési munkálatra elegendő lehet, beleértve a nyílászárók cseréjét, a fűtési rendszer korszerűsítését, a fürdőszoba felújítását, valamint tetőfelújítást vagy bővítést. Az ilyen fejlesztések hosszú távon növelik az ingatlan értékét és csökkentik az energiaköltségeket, így a Babaváró hitel remek befektetés lehet az otthonodba.

Nézzünk néhány konkrét példát, hogy milyen munkálatok kivitelezésére elegendő ez az összeg.

  • Nyílászárók cseréje: a régi ablakok és ajtók cseréje nemcsak esztétikai, hanem energetikai szempontból is fontos. A modern, hőszigetelt nyílászárók jelentősen csökkenthetik a fűtési és hűtési költségeket. Egy átlagos méretű családi ház esetében a nyílászárók cseréje nagyjából 2-3 millió forint körül mozog, a felhasznált anyagok és a nyílászárók minősége alapján.
  • Fűtési rendszer korszerűsítése: a régi, elavult fűtési rendszerek cseréje energiatakarékossági szempontból is fontos lehet. A gázkazán korszerűsítése vagy hőszivattyú telepítése komoly megtakarítást eredményezhet a fűtési költségek terén. Egy modern fűtési rendszer telepítése (például kondenzációs kazán) körülbelül 1,5-3 millió forintba kerül, a rendszer bonyolultságától és a telepítési munkálatoktól függően.
  • Fürdőszoba felújítása: a teljes felújítás – amely magában foglalja a burkolatok, szerelvények és vízvezetékek cseréjét – egy kisebb fürdőszoba esetében körülbelül 1,5-3 millió forintba kerülhet. A felújítási költségek az alkalmazott anyagok és a munkaerő árától függően változhatnak.
  • Tetőfelújítás: egy régi tető felújítása, beleértve a tetőszerkezet javítását és a tetőfedő anyagok cseréjét, komoly feladat, jelentős kiadással járhat. Egy átlagos méretű családi ház esetében a teljes tetőfelújítás költsége alsó hangon 6-8 millió forint körül alakul. Az összeg a munkálatok bonyolultságától, a felhasznált anyagoktól és a tető nagyságától jelentősen változhat.
  • Energiatakarékos rendszerek telepítése: a napenergia hasznosítása egyre népszerűbb megoldás. Napelemek telepítése, amely fedezheti a ház villamosenergia-szükségletének egy részét vagy akár egészét, körülbelül 2,5-5 millió forintba kerül, attól függően, hogy mekkora rendszert szükséges telepíteni.
  • Ingatlan bővítése: a Babaváró hitel házbővítésre is felhasználható, például egy új szoba (szülői háló. baba-, vagy gyerekszoba), terasz vagy garázs hozzáépítésére. A költségek a bővítés típusától és méretétől függően változnak, de egy egyszerűbb bővítés esetén körülbelül 5-7 millió forint is elég lehet.

Autóvásárlás Babaváró hitelből

A különböző lakáscélok után az autóvásárlás szintén népszerű felhasználási cél, különösen a családok körében, akik a gyermekek érkezésével gyakran keresnek tágasabb, megbízható és biztonságos járműveket. A 11 millió forintos hitel segítségével új és használt autók széles választéka elérhető. Az alábbiakban néhány, a családok körében legnépszerűbb autómodellt mutatunk, amelyek tökéletesek lehetnek a mindennapi használatra, akár városi közlekedéshez, vagy hosszabb utazásokhoz is.

  • Suzuki Vitara: Az egyik legkedveltebb családi autó Magyarországon. A Vitara tágas belső térrel rendelkezik, és jó vezetési élményt nyújt mind városban, mind hosszabb utazások során. A Vitara alapára körülbelül 7-8 millió forint, így a Babaváró hitelből egy magasabb felszereltségi szintű modellt is választhatunk​.
  • Dacia Duster: szintén rendkívül népszerű a családok körében. Ez az autó tágas, jól felszerelt, és kedvező árú SUV, amely kiválóan alkalmas nagyobb családok számára is. Az alapmodell ára 6-7 millió forint körül van, így a Babaváró hitel elegendő lehet egy magasabb felszereltségű változat megvásárlására​.
  • Toyota Corolla Cross: a Toyota Corolla Cross egy újabb modell, amely egyre népszerűbbé válik a családok körében. A Toyota híres megbízhatóságáról és hosszú élettartamáról, így a Corolla Cross remek választás lehet azok számára, akik hosszú távra keresnek autót. Az autó hibrid változata különösen népszerű, amely használtan is elérhető, ára 10-11 millió forint körül mozog​.
  • Kia Sportage: a Kia Sportage egy modern megjelenésű, jól felszerelt családi SUV, amely a biztonság és a kényelem szempontjából is ideális választás lehet. Az alapmodell ára 9-10 millió forint körül van, és a Babaváró hitellel egy közepes felszereltségi szintű modell elérhető lehet​.
  • Skoda Octavia Combi: a nagycsaládosok körében egy közkedvelt választás, mivel hatalmas csomagtérrel és tágas belső térrel rendelkezik. Az Octavia Combi különösen hosszabb utazásokra ideális, és ára körülbelül 10-11 millió forint körül mozog, így a Babaváró hitel éppen elegendő a vásárláshoz.​
  • Az autóvásárlás terén tehát számos lehetőség áll rendelkezésre, attól függően, hogy milyen igényeknek szeretnél megfelelni. Ha prémium autót szeretnél, például egy magasabb kategóriájú SUV-t, akkor a 11 millió forint akár a vételár felét is fedezheti, és a fennmaradó összeget autóhitellel vagy lízinggel lehet kiegészíteni.

Költséghatékony autó ötletek

Ha egy praktikusabb, kisebb költségű megoldást keresel, akkor a következő modellekből is választhatsz, ezek akkor is jó lehetőséget jelenthetnek, ha a Babaváróból nem csak autóvásárlás a cél, hanem másra is fordítanátok a hitelösszeget.

  • Mitsubishi Space Star: Az egyik legolcsóbb modell, 4,4 millió forinttól kezdődik, és egy 71 lóerős benzinmotorral szerelt kisautó, amely városi használatra tökéletes választás.
  • Suzuki Swift: Kiváló ár-érték arányú kisautó, amely 5,8 millió forinttól elérhető. A 83 lóerős motor és a hibrid rendszer miatt alacsony fogyasztású, ezért hosszú távon gazdaságos fenntartani​
  • Dacia Sandero: 4,9 millió forintért elérhető, és kompakt mérete ellenére tágas belső teret és praktikus használhatóságot kínál. Városi autóként kiváló választás​.

A felhasználás szabadsága: kombináld a hitelcélokat

A Babaváró hitel a gyermekvállalás céljából jött létre, így a család bővülésével egyidejűleg több cél is felmerülhet, például ha lakásfelújítás is szükséges, illetve egy új autót is szeretnénk vásárolni, lecserélni a meglévőt egy nagyobbra, esetleg egy új szobát építenénk a házhoz, de annak berendezésére, illetve a babakelengyékre is tennénk félre a a kamatmentes kölcsön összegéből.

Ötlet
A 11 millióból például megvalósíthatunk egy házbővítést 6 millió forint értékben, vásárolhatunk egy kisebb használt családi autót 4 millióért és még az új szoba festésére, burkolására, berendezésére is futhatja a maradék 1 millió forintból.
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Október végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés