Sokat nyerhetnek a vállalkozások az elektronikus fizetési megoldásokkal! (x)

Sokat nyerhetnek a vállalkozások az elektronikus fizetési megoldásokkal! (x)
Hirdetés

Cikk2024-10-16
 

Ma már az elektronikus fizetési megoldások széles skálája segíti a vállalkozásokat abban, hogy az ügyfeleik minél gyorsabban és kényelmesebben tudjanak fizetni. A Raiffeisen Banknál a vállalkozások mérettől és tevékenységi körtől függetlenül megtalálják a számukra ideális elektronikus fizetési megoldást. Mutatjuk a lehetőségeket.

2021. január 1-től minden online pénztárgépet üzemeltető üzletnek, vendéglátóhelynek, szolgáltatnak kötelező biztosítania valamilyen készpénzmentes, digitális fizetési lehetőséget. Ezek közül a bankkártyás fizetést lehetővé tevő POS terminál a legelterjedtebb, egyes helyeken azonnali átutalás vagy QR-kódos fizetés lehetősége is adott.

A vállalkozások is nyerhetnek az elektronikus fizetési megoldásokkal

Bár a vállalkozók számára egy jogszabályi kötelezettség sokszor nyűg, az elektronikus fizetés lehetőség is az számukra, hiszen kutatások szerint a kártyával fizetők rendszerint többet költenek, illetve ebben az esetben nincs a készpénzkezelésnek költsége.

Ráadásul az elektronikus fizetés mind népszerűbb Magyarországon, az MNB statisztikái szerint a vásárlásra aktívan használt bankkártyák száma már eléri a 7,1 millió darabot, ami a teljes bankkártyaállomány 71,2 százaléka. A mobiltárcák is mind kedveltebbek, egy év alatt 32 százalékkal nőtt a Google Pay-be és az Apple Pay-be regisztrált kártyák száma, így már 2,3 millió ilyen van.

Az is beszédes adat, hogy a lakossági ügyfelek 89 százaléka indított 2023-ban legalább egy elektronikus tranzakciót a számlájáról, az aktívan elektronikusan tranzaktáló ügyfelek aránya pedig 49 százalékra emelkedett. Az üzletek harmadában pedig már többször fizetnek a vásárlók elektronikusan, mint készpénzzel!

Mindez a kártyaelfogadói oldalra is hatással van, hiszen az elmúlt év során a hazai szolgáltatók által üzemeltetett POS terminálok száma 11,4 százalékkal, 255 ezer darabra nőtt, ezzel már egyre szélesebb körben, 152 ezer elfogadóhelyen érhető el az elektronikus fizetés lehetősége. Még nagyobb mértékben, 20,7 százalékkal bővült az internetes elfogadóhelyek száma, amely így már meghaladta az 50 ezret.

Hirdetés

O Ft-os Vállalkozói Számla a Raiffeisen Banknál kártyaelfogadói megoldásokkal

A fentiekhez kapcsolódóan a 2025. március 31-ig megnyitott Raiffeisen Vállalkozói Aktív Számlákhoz 0 Ft-os havi számlavezetési díjat és kedvezményes bankon kívüli elektronikus forint átutalási lehetőséget kapnak a cégek az első 12 hónapban. A Vállalkozói Számla négy változatban érhető el aszerint, hogy mekkora az adott vállalkozás havi bankszámla forgalma.

Közös mindegyikben, hogy az első 12 hónapban nincs havi számlavezetési díj, ha pedig a feltételek teljesülnek, akkor ezt követően sem kell számlavezetési díjat fizetni. Ezen kívül a POS terminálnak nincs telepítési és kiszállítási díja, míg a kereskedői díj egységesen 0,39%-ról indul.

A Vállalkozói Számlához az első évben díjmentesen jár a Mastercard Business bankkártya, valamint végig ingyenes a DirektNet Banking szolgáltatás, a MyRaiffeisen mobilbanki alkalmazás, a VideoBank szolgáltatás, a Scan&Go QR-kódos fizetési mobilalkalmazás, valamint 2024. végéig ingyenesen lehet készpénzt befizetni a Raiffeisen Bank ATM-jein keresztül.

Raiffeisen fizetési megoldás internetes kereskedőknek

A Raiffeisen VPOS terminál kifejezetten az internetes kereskedőknek lehet jó választás, hiszen ügyfeleik ezen keresztül bankkártyával, valamint Apple Pay és Google Pay digitális pénztárcával egyaránt fizethetnek. Hasznos funkció még az úgynevezett egygombos fizetés (One click), ami lehetővé teszi, hogy a vásárlók egyetlen kattintással, az első fizetés alkalmával elmentett és banki környezetben tárolt kártyaadatok felhasználásával fizessenek a webáruházban. Ennek a megoldásnak köszönhetően lerövidíthető és egyszerűsíthető a vásárlási folyamat.

Ugyancsak népszerű az úgynevezett ismétlődő fizetési megoldás (Recurring), amikor a vásárlók beállíthatják, hogy a rendszer például havonta vagy évente vonja le a díjat a bankkártyájukról. Ez csökkenti az elmaradt fizetések kockázatát, így biztosítva a folyamatos bevételt.

Mind népszerűbb a linken keresztül (Pay by link) történő fizetés is. Ez lehetővé teszi, hogy a megosztott linkre kattintva biztonságosan és gyorsan fizethessenek a vásárlók. A vállalkozások küldhetnek fizetési linket e-mailben, vagy QR kódot készthetnek a linkből, de rátehetik azt akár egy kibocsátott számlára, vagy éppen megoszthatják a social médiában.

Mobiltelefonra telepíthető bankkártyaelfogadó terminál

A mobiltelefonra letölthető Raiffeisen SCAN&GO alkalmazással az okostelefon alkalmassá tehető a kártyaelfogadásra, de az Azonnali Fizetési Rendszeren alapuló qvik fizetés és a fizetési kérelem küldése is elérhető lesz ezt követően.

Qvik fizetési megoldások

Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) 2020. március 2-án indult el Magyarországon, melynek köszönhetően az év minden napján 5 másodperc alatt teljesülnek a 20 millió forint alatti belföldi, elektronikus átutalások. Az Azonnali fizetésre épülő új, modern mobilfizetési szolgáltatások „qvik” márkanév alatt 2024. szeptember 1-től ingyenesen és automatikusan elérhetővé váltak az összes lakossági ügyfél számára. A qvik megoldások között megtalálható a QR-kódos, az NFC alapú és a Deeplink alapú fizetés.

A QR-kódon alapuló fizetési megoldások használata nagyon egyszerű: a vásárló az okostelefonja kamerájával vagy telepített saját banki alkalmazásával beolvassa a QR kódot és átutalási tranzakciót kezdeményez.

Az NFC alapú fizetést már rutinszerűen használják a vásárlók, amikor „odaérintik” a mobiltelefonjukat fizetésnél a POS terminálhoz. Ehhez hasonlóan a qvik fizetéseknél is lehetőség van az NFC képes mobiltelefonok segítségével gyorsan és kényelmesen fizetni az erre alkalmas pénztárgépeknél, POS terminálokon vagy arra alkalmas mobil alkalmazásban (Raiffeisen Scan&Go).

A deeplink a mobiltelefonon történő online vásárlásokat teszi kényelmesebbé és biztonságosabbá. A webshopban a qvik választása után a fizetés gombra kattintva automatikusan megnyílik a mobilbanki alkalmazás, melyben már csak jóvá kell hagyni az átutalást.

A cikk elkészítését a Raiffeisen Bank támogatta

Hirdetés