Mi az a változó kamat?
Hirdetés
Hirdetés

2012-03-26 Frissítve: 2016-10-28
 

Beszéltünk arról, hogy a kamatozás hogyan, milyen módszerekkel számolható, de sajnos néha az is megkérdőjelezhető, hogy mivel számolunk.

Beszéltünk arról, hogy a kamatozás hogyan, milyen módszerekkel számolható, de sajnos néha az is megkérdőjelezhető, hogy mivel számolunk. De biztosan „sajnos” ez?

a.       mit jelent?

A változó kamat az, amikor a futamidő alatt a kamat mértéke megváltozhat valamilyen külső tényező hatására, vagy a bank döntése alapján.

b.      mihez köthető?

A változást általában egy a banktól független érték változásához kötik; leggyakrabban a jegybanki alapkamathoz, de vannak betétek melyek kamatozása az inflációhoz kötött például. Ilyenkor a bank a hirdetményben azt teszi közzé, hogy a kamat például 2%-al több mindig, mint az aktuális infláció értéke.

c.       miért lehet jó?

Egy fix kamatozású betétnek az lehet a hátránya, hogy ma lekötöm a pénzemet pl. 7%-on egy évre annak tudatában, hogy 4-5% infláció van a gazdaságban és erre számítok a következő egy évben is (azaz a pénzromlás mértékénél magasabb kamatot kapok). Amennyiben ezzel szemben 3 hónap múlva az infláció 8%-ra emelkedik és esetlegesen a futamidő hátralévő részében még tovább, akkor a betét lejáratakor a pénzem értéke (inflációt is figyelembe véve) kevesebb lesz mint az elhelyezéskor.

A Bankmonitor oldalán több száz betéti ajánlat közül választhatsz. Keresd meg a számodra legkedvezőbbet:
1

Hirdetés
Hirdetés