Betöltés

Amit a hitelfedezetről tudnod kell

szerző: Singer Zoltán
2019-02-11

A banki ügyfelek fejében gyakran megfordul, hogy a pénzintézetek miért szeretnék magukat a lehető legjobban bebiztosítani, amikor hitelt nyújtanak az ügyfeleik számára. Tudvalevő, hogy vannak olyan hitelek, melyeknél szükséges valamilyen fedezetet biztosítanod a banknak, különben nem kaphatsz pénzt! Megmutatjuk, hogy milyen fedezetre lehet szükséged az egyes hiteltípusoknál.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Számos hiteltípus létezik. Bizonyára vannak olyanok, melyeket ismersz már, de létezhet olyan is, amelynek hallatán felkapod a fejedet! A lakáshitelről, a szabad felhasználású jelzáloghitelről, a személyi kölcsönről, a folyószámlahitelről, vagy épp a hitelkártyáról már nagyon sokan hallottak, de mi a helyzet például a lombardhitelekkel? Egymás után sorra vesszük, hogy az említett lakossági hiteleknél milyen fedezetet várnak tőlünk a bankok.

A pénzintézetek azért szeretnének bizonyos hiteleket fedezet megléte mellett folyósítani, hogy az adós nemfizetése esetén is a pénzükhöz juthassanak. A felajánlott és az elvárt biztosíték sokféle lehet: munkabér, kiegészítő jövedelem, vállalkozói jövedelem, ingatlan, adóstárs bevonása, kezesség, bankbetét vagy értékpapír egyaránt. Azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen hitelre van szükséged! Ugyanis teljesen ettől függ, hogy a felsoroltak közül mely biztosítékok felajánlását fogadja el tőled a hitelintézet.

A legfontosabb még a hitelek felsorolása előtt kiemelnünk, hogy a Központi Hitelinformációs Rendszerben nem szerepelhetsz a negatív adósok listáján!

Lakáshitel

A lakáshitel egy jelzáloghitel, melyet csak lakáscélra fordíthatsz. A hiteligényléshez a bankok ingatlanfedezetet várnak tőled. Ennek biztosítása nélkül nem kaphatsz pénzt. Természetesen szükséged van jövedelemigazolásra is, valamint legalább 3 hónapja fennálló munkaviszonyra. Az is további biztosítékot jelenthet a hitelintézet számára, ha a munkabéred a lakáshitelt folyósító banknál vezetett folyószámládra érkezik. A bírálat szempontjából azt is előnyként értékelik, ha a hiteledbe adóstársat is be tudsz vonni. A kamatkörnyezet várható alakulása miatt most a hosszú kamatperiódusú, akár a futamidő végéig fix kamatozással rendelkező lakáshitelek közül lehet érdemes választanod! Például a 20 éves futamidőre felvett végig fix kamatozású lakáshitel jelenleg 5,5-6,0 százalékos teljes hiteldíj mutató mellett elérhető.

Szabad felhasználású jelzáloghitel

A szabad felhasználású jelzáloghitel esetében bármire elköltheted a megkapott pénzt, de a hitelfolyósításhoz a bankok szintén ingatlanfedezetet várnak tőled. Ugyanúgy szükséged van jövedelemigazolásra és megfelelő ideje fennálló munkaviszonyra, mint az előző esetben. Az is fontos lehet a hitelintézet számára, hogy a hitelt folyósító pénzintézetnél vezetett bankszámládra érkezzen a fizetésed. A bírálat szempontjából pedig előnyként értékelik, ha a hitelszerződésben adóstárs is szerepel.

Ha szeretnéd megtalálni, hogy melyik lehet számodra a legkedvezőbb lakáshitel vagy szabad felhasználású jelzáloghitel, akkor az alábbi kalkulátorunk segítségével megtudhatod!

A kalkulátor alatt a cikkünk folytatódik!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Személyi kölcsön

Ha személyi kölcsönt szeretnél, akkor a hitelintézetek a jövedelmed igazolását várják tőled. Fontos továbbá, hogy az előírt minimális munkaviszony időtartamot tudd igazolni! A személyi kölcsön más fedezeti követelményeket nem támaszt, ezért a fedezetlen hiteltípusok közé tartozik. Bizonyos esetekben kamatkedvezményt érhetsz el, ha a jövedelmedet a kölcsönt nyújtó bankhoz érkezteted. A személyi kölcsön akár már 7,6 százalékos teljes hiteldíjtól elérhető!

Ha szeretnéd megtalálni, hogy melyik lehet számodra a legkedvezőbb személyi kölcsön, akkor az alábbi kalkulátorunk segítségével biztosan sikerül!

A kalkulátor alatt a cikkünk folytatódik!

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
A megadott adatok alapján eddig ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge @
havi törlesztő
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Folyószámlahitel

A folyószámlahitel egy hitelkeretet jelent, melyet a folyószámládhoz tudsz igényelni. Szabadon tudsz pénzt felhasználni a keretedből, és bármikor visszafizetheted a tartozásod egy részét vagy egészét. A fennálló tartozásodra viszont kamatot kell fizetned! Az igénylés feltétele, hogy a munkabéred a bankhoz érkezzen, de legalábbis tudd igazolni, hogy legalább az elvárt ideje rendelkezzél jövedelemmel. A bankok más fedezetet nem kérnek az igénylőktől.

Hitelkártya

A hitelkártya egy hitelkeret típusú hitel. Az 1 hónapos költési időszak után jellemzően 15-23 nap áll rendelkezésedre, hogy törleszd az adósságodat. Ha ezt nem teszed meg, akkor a bankod kamatot fog felszámítani, ha pedig az előírt minimum befizetendőnél is kevesebbet fizetsz be, akkor késedelmi díjat is terhel a pénzintézet. Az igényléshez igazolnod kell, hogy legalább az elvárt ideje rendelkezel jövedelemmel. Ezen kívül más fedezetet nem várnak tőled a bankok, ezért a hitelkártyát is fedezetlen hitelnek tekintik.

Lombardhitel

Amennyiben van megtakarított pénzed, és szükséged lenne annak egy részére, de túl költséges lenne a megtakarításodhoz hozzáférni, vagy túl magas lenne az alternatívaköltsége (felhasználás esetén sok kamattól vagy árfolyamnyereségtől esnél el), akkor van lehetőséged lombardhitel felvételére is. A lombardhitelek sajnos jellemzően változó kamatozású hitelek, melyeknél a kamatkörnyezet emelkedése jelentős többletköltséget eredményezhet!

Lombardhitel igénylése esetén a bankok bankbetét és/vagy értékpapírok fedezetbe történő elhelyezését várják el tőled. Ilyen értékpapírok lehetnek például a lakossági állampapírok, befektetési alapok és részvények is. Ha a fedezetbe vont értékpapírjaid árfolyama az elvárt szint alá esik, akkor a lombardhitelt nyújtó bank pótfedezet bevonását írhatja elő. Ennek teljesítése nehézségbe ütközhet, ezért ha nem bankbetét, hanem értékpapír fedezetű hitelt vennél fel, akkor mindenképp kerüld el a hektikus árfolyammozgásúak fedezetbe helyezését! Inkább a bankbetéteket, a lakossági állampapírokat és a biztonságosabb befektetési alapokat lehet érdemes figyelembe venned!

Véletlenül se kerülje el a figyelmedet, hogy milyen a lombardhiteled kamatperiódusa és mekkora a minimális és a maximális futamidő! Ha például 1-5 éves futamidőre tudod felvenni a hitelt, akkor sem mindegy, hogy például 1 hónapos vagy 1 éves a kamatperiódus!

Ha másban lehetünk a segítségedre, az alábbi kalkulátor választóból bátran válaszd ki a Neked szükséges kalkulátort, és töltsd ki a szükséges adatokkal!


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A hitelből történő lakásvásárlás 5+1 lépése

2019. 06. 19.

Lakást vennél? Hitelre? Kemény menetre számíthatsz, sok izgalommal, a procedúra végére pedig jó esetben is pár hónap után kerülhet csak pont. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, és persze adunk néhány hasznos...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.