Betöltés

Amit a hitelfedezetről tudnod kell

szerző: Singer Zoltán
2019-02-11

A banki ügyfelek fejében gyakran megfordul, hogy a pénzintézetek miért szeretnék magukat a lehető legjobban bebiztosítani, amikor hitelt nyújtanak az ügyfeleik számára. Tudvalevő, hogy vannak olyan hitelek, melyeknél szükséges valamilyen fedezetet biztosítanod a banknak, különben nem kaphatsz pénzt! Megmutatjuk, hogy milyen fedezetre lehet szükséged az egyes hiteltípusoknál.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Számos hiteltípus létezik. Bizonyára vannak olyanok, melyeket ismersz már, de létezhet olyan is, amelynek hallatán felkapod a fejedet! A lakáshitelről, a szabad felhasználású jelzáloghitelről, a személyi kölcsönről, a folyószámlahitelről, vagy épp a hitelkártyáról már nagyon sokan hallottak, de mi a helyzet például a lombardhitelekkel? Egymás után sorra vesszük, hogy az említett lakossági hiteleknél milyen fedezetet várnak tőlünk a bankok.

A pénzintézetek azért szeretnének bizonyos hiteleket fedezet megléte mellett folyósítani, hogy az adós nemfizetése esetén is a pénzükhöz juthassanak. A felajánlott és az elvárt biztosíték sokféle lehet: munkabér, kiegészítő jövedelem, vállalkozói jövedelem, ingatlan, adóstárs bevonása, kezesség, bankbetét vagy értékpapír egyaránt. Azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen hitelre van szükséged! Ugyanis teljesen ettől függ, hogy a felsoroltak közül mely biztosítékok felajánlását fogadja el tőled a hitelintézet.

A legfontosabb még a hitelek felsorolása előtt kiemelnünk, hogy a Központi Hitelinformációs Rendszerben nem szerepelhetsz a negatív adósok listáján!

Lakáshitel

A lakáshitel egy jelzáloghitel, melyet csak lakáscélra fordíthatsz. A hiteligényléshez a bankok ingatlanfedezetet várnak tőled. Ennek biztosítása nélkül nem kaphatsz pénzt. Természetesen szükséged van jövedelemigazolásra is, valamint legalább 3 hónapja fennálló munkaviszonyra. Az is további biztosítékot jelenthet a hitelintézet számára, ha a munkabéred a lakáshitelt folyósító banknál vezetett folyószámládra érkezik. A bírálat szempontjából azt is előnyként értékelik, ha a hiteledbe adóstársat is be tudsz vonni. A kamatkörnyezet várható alakulása miatt most a hosszú kamatperiódusú, akár a futamidő végéig fix kamatozással rendelkező lakáshitelek közül lehet érdemes választanod! Például a 20 éves futamidőre felvett végig fix kamatozású lakáshitel jelenleg 5,5-6,0 százalékos teljes hiteldíj mutató mellett elérhető.

Szabad felhasználású jelzáloghitel

A szabad felhasználású jelzáloghitel esetében bármire elköltheted a megkapott pénzt, de a hitelfolyósításhoz a bankok szintén ingatlanfedezetet várnak tőled. Ugyanúgy szükséged van jövedelemigazolásra és megfelelő ideje fennálló munkaviszonyra, mint az előző esetben. Az is fontos lehet a hitelintézet számára, hogy a hitelt folyósító pénzintézetnél vezetett bankszámládra érkezzen a fizetésed. A bírálat szempontjából pedig előnyként értékelik, ha a hitelszerződésben adóstárs is szerepel.

Ha szeretnéd megtalálni, hogy melyik lehet számodra a legkedvezőbb lakáshitel vagy szabad felhasználású jelzáloghitel, akkor az alábbi kalkulátorunk segítségével megtudhatod!

A kalkulátor alatt a cikkünk folytatódik!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Személyi kölcsön

Ha személyi kölcsönt szeretnél, akkor a hitelintézetek a jövedelmed igazolását várják tőled. Fontos továbbá, hogy az előírt minimális munkaviszony időtartamot tudd igazolni! A személyi kölcsön más fedezeti követelményeket nem támaszt, ezért a fedezetlen hiteltípusok közé tartozik. Bizonyos esetekben kamatkedvezményt érhetsz el, ha a jövedelmedet a kölcsönt nyújtó bankhoz érkezteted. A személyi kölcsön akár már 7,6 százalékos teljes hiteldíjtól elérhető!

Ha szeretnéd megtalálni, hogy melyik lehet számodra a legkedvezőbb személyi kölcsön, akkor az alábbi kalkulátorunk segítségével biztosan sikerül!

A kalkulátor alatt a cikkünk folytatódik!

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
A megadott adatok alapján eddig ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge @
havi törlesztő
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Folyószámlahitel

A folyószámlahitel egy hitelkeretet jelent, melyet a folyószámládhoz tudsz igényelni. Szabadon tudsz pénzt felhasználni a keretedből, és bármikor visszafizetheted a tartozásod egy részét vagy egészét. A fennálló tartozásodra viszont kamatot kell fizetned! Az igénylés feltétele, hogy a munkabéred a bankhoz érkezzen, de legalábbis tudd igazolni, hogy legalább az elvárt ideje rendelkezzél jövedelemmel. A bankok más fedezetet nem kérnek az igénylőktől.

Hitelkártya

A hitelkártya egy hitelkeret típusú hitel. Az 1 hónapos költési időszak után jellemzően 15-23 nap áll rendelkezésedre, hogy törleszd az adósságodat. Ha ezt nem teszed meg, akkor a bankod kamatot fog felszámítani, ha pedig az előírt minimum befizetendőnél is kevesebbet fizetsz be, akkor késedelmi díjat is terhel a pénzintézet. Az igényléshez igazolnod kell, hogy legalább az elvárt ideje rendelkezel jövedelemmel. Ezen kívül más fedezetet nem várnak tőled a bankok, ezért a hitelkártyát is fedezetlen hitelnek tekintik.

Lombardhitel

Amennyiben van megtakarított pénzed, és szükséged lenne annak egy részére, de túl költséges lenne a megtakarításodhoz hozzáférni, vagy túl magas lenne az alternatívaköltsége (felhasználás esetén sok kamattól vagy árfolyamnyereségtől esnél el), akkor van lehetőséged lombardhitel felvételére is. A lombardhitelek sajnos jellemzően változó kamatozású hitelek, melyeknél a kamatkörnyezet emelkedése jelentős többletköltséget eredményezhet!

Lombardhitel igénylése esetén a bankok bankbetét és/vagy értékpapírok fedezetbe történő elhelyezését várják el tőled. Ilyen értékpapírok lehetnek például a lakossági állampapírok, befektetési alapok és részvények is. Ha a fedezetbe vont értékpapírjaid árfolyama az elvárt szint alá esik, akkor a lombardhitelt nyújtó bank pótfedezet bevonását írhatja elő. Ennek teljesítése nehézségbe ütközhet, ezért ha nem bankbetét, hanem értékpapír fedezetű hitelt vennél fel, akkor mindenképp kerüld el a hektikus árfolyammozgásúak fedezetbe helyezését! Inkább a bankbetéteket, a lakossági állampapírokat és a biztonságosabb befektetési alapokat lehet érdemes figyelembe venned!

Véletlenül se kerülje el a figyelmedet, hogy milyen a lombardhiteled kamatperiódusa és mekkora a minimális és a maximális futamidő! Ha például 1-5 éves futamidőre tudod felvenni a hitelt, akkor sem mindegy, hogy például 1 hónapos vagy 1 éves a kamatperiódus!

Ha másban lehetünk a segítségedre, az alábbi kalkulátor választóból bátran válaszd ki a Neked szükséges kalkulátort, és töltsd ki a szükséges adatokkal!


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Milyen bankszámlát érdemes nyitnia egy egyetemistának?

2019. 09. 16.

Sokan egyetemi tanulmányaik megkezdése előtt szembesülnek azzal, hogy szükségük lesz valamilyen bankszámlára. Ha másért nem is, hogy az ösztöndíjat vagy a diákhitelt megkaphassák. Nem mindegy azonban, melyik számlát választjuk, egy...

Blogajánló

 • alapblog

  Az MNB figyeli az extraprofit-vadászatot

  A Világgazdaság üzleti napilap mai nyomtatott lapszámában olvashat arról, hogy „Az MNB figyeli a lombardhitel-állományt”. A cikk bemutatja, hogy a (júliusi) statisztikák szerint a MÁP...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.