10 gyakori kérdés a Babaváró igényléséhez szükséges munkaviszony kapcsán

10 gyakori kérdés a Babaváró igényléséhez szükséges munkaviszony kapcsán
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-17
 

A Babaváró hitel igénylésének egyik legfontosabb pillére, hogy az igénylők elegendő jövedelemmel és igazolható munkaviszonnyal rendelkezzenek, amelyek kapcsán nap mint nap merülnek fel kérdések olvasóinktól. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabbakat, amelyekre természetesen a szakértői válaszok sem maradhatnak el.

A Babaváró Program a 2019. júliusi megjelenése óta az egyik legnépszerűbb támogatott hitel a házasok körében. Az állam célja a gyermekvállalás és gyermeknevelés támogatása, így a kedvezményes kölcsön keretében maximum 10 millió forint igényelhető, amely a gyermekek születése esetén akár vissza nem térítendő támogatássá is alakulhat.

Az igénylőknek ugyanakkor több feltételnek kell eleget tenniük, mint például egy személyi kölcsön esetén, és ezek részben jogszabályban meghatározott, részben pedig a hitelt nyújtó bank jogkörébe tartozó elvárások. Lássuk, mik a leggyakrabban előforduló kérdések, amelyek a Babaváró igényléséhez szükséges munkaviszony kapcsán felmerülnek.

Hirdetés

Hirdetés

1. Mennyi munkaviszony szükséges a Babaváró hitelhez?

Az egyik legfontosabb feltétel, hogy legalább a házaspár egyik tagja rendelkezzen 3 év folyamatos Tb jogviszonnyal, amelyhez általában valamilyen keresőtevékenység kapcsán juthat hozzá, például bejelentett munkaviszonnyal.

Ezen kívül pedig a társadalombiztosítás szempontjából ellátottnak minősül, aki:

  • főállású egyéni- vagy társas vállalkozó
  • álláskeresési járadékban részesül
  • egyházi személy
  • mezőgazdasági őstermelő
  • főállású kisadózó.

Ezeken kívül a nappali felsőoktatási intézményben töltött évek is beleszámítanak a jogviszonyba, de csak akkor, ha legalább az igénylést megelőző 180 napban volt munkaviszonyból, vagy vállalkozásból származó bevétel. Ezesetben a tanulmányok befejezése és a munkábaállás között maximum 6 hónap telhet el.

A szakképzésben résztvevő, tanulószerződéssel rendelkezők sajnos 2020. január 1-től kiestek az elfogadható jogviszonyok köréből.

A közmunkával eltöltött évekből viszont csak maximum 1 számíthat bele a 3 éves Tb jogviszonyba.

Korábbi cikkünkben néhány konkrét példával is szemléltetjük az itt leírtakat, 

2. Gond lehet-e, ha megszakítás történik a Tb jogviszonyban?

Sokaknak kedvező hír lehet, hogy folyamatosnak számít a Tb jogviszony akkor is, ha abban legfeljebb 30 nap megszakítás történt.

A bankoknak egyedi elvárása lehet a munkaviszony hosszára vonatkozóan is: jellemzően 3-6 hónapos munkaviszonyt várnak el minimum, letöltött próbaidővel.

3. Elfogadható a külföldi Tb jogviszony is?

A külföldi munkaviszony is elfogadható a Tb jogviszony igazolásakor, sőt, a közelmúltban napvilágot látott könnyítések értelmében nem muszáj a 3 éves jogviszonyt 2 és fél év külföldi, plusz 6 hónap (180 nap) magyar jogviszonnyal igazolni. 

Ezentúl ugyanis egy külföldön élő és ott dolgozó házaspár akkor is jogosult Babavárót igényelni, ha hazaköltöznek, és a pár egyik tagja itthon legalább 90 napra magyar Tb jogviszonyt tud igazolni. Ez pedig lehet akár egy friss vállalkozói jogviszony is.

Azt viszont fontos tudni, hogy a jogszabályban meghatározott feltételek teljesítése a bankoknál sok esetben nem törvényszerűen elfogadható, sok esetben megvizsgálják az adott ügyfélet több szempontból és egyedi döntés születhet. 

4. Elfogadható a külföldről származó jövedelem?

A Babaváróhoz szükséges jövedelem akár külföldről is származhat, de az imént leírt Tb jogviszony szabályait ugyanúgy figyelembe kell venni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az igényléskor a pár egyik tagjának – amelyikük a 3 éves Tb jogviszonyt igazolja – már legalább 3 hónapos magyar munkaviszonnyal, vagy vállalkozói jogviszonnyal kell rendelkeznie.

A pár másik tagja azonban dolgozhat külföldön és az onnan származó jövedelmet a hitelbírálati döntés során a pénzintézet figyelembe veheti. Ugyanakkor van olyan pénzintézet, amely a külföldi jövedelmet már csak korlátozottan fogadja el, és sajnos egyik bank sem fogadja el a külföldről származó vállalkozói jövedelmet.

5. Határozott idejű munkaszerződés is megfelelő a Babaváró hitelhez?

A bankok gyakorlata a határozott idejű munkaszerződés kapcsán igen eltérő lehet. Amíg a határozatlan idejű szerződéseket preferálja minden pénzintézet, addig a határozott idejűek némi rizikót jelenthetnek a bankoknak, ezért van, ahol egyáltalán nem fogadják el. 

Olyan bankot is találunk, amely elfogadja, ugyanakkor csak különböző feltételekkel, például hogy legalább már fél éve fennálljon a munkaviszony, vagy még legalább egy évig érvényben legyen a jövőben.

Ha valamely feltétel nem teljesül, az sem ritka, hogy a bank egy munkáltatói szándéknyilatkozatot is bekér azzal kapcsolatban, hogy megbizonyodhasson róla, hogy a munkáltató a jövőben is foglalkoztatni tervezi az igénylőt. 

6. Próbaidő alatt is benyújtható az igénylés?

Alapesetben a próbaidő alatt álló ügyfél igen nagy kockázatot jelent a pénzintézetnek bármely hitelfelvétel kapcsán. Emiatt a Babaváró hitelnél sem érdemes igénylést indítani addig, amíg le nem telt a próbaidő. 

Ha munkahelyváltás történt, akkor pedig az előbb részletezett 3 éves, folyamatos Tb jogviszony kapcsán is fontos figyelembe venni azt, hogy a két munkahely között eltelt idő nem lehet több, mint 30 nap.

Babaváró hitel igénylése - a munkaviszonyhoz kapcsolódó gyakori kérdések

7. Mik fogadhatók el jövedelemként?

Az elfogadható jövedelmek közé alkalmazottak esetén a munkabér, vállalkozók esetén a vállalkozásból származó bevétel fogadható el, illetve a Babaváró esetében gyakran előfordulhat, hogy az anya jövedelme a terhesség alatt éppen táppénz. Ez utóbbi akár önálló jövedelemként is elfogadható, de nem minden banknál. 

A bírálat szempontjából a jövedelemmel kapcsolatban sok esetben igen nagy lehet a szórás. Eltérés mutatkozik abban, hogy a legtöbb bank nem fogadja el a készpénzben kapott alkalmazotti jövedelmet, több esetben pedig feltétellel fogadható csak el, illetve sok esetben a családi vállalkozásból származó jövedelem is szigorúbb elbírálás alá esik.

Lényeges eltérések mutatkoznak a vállalkozói jövedelem elfogadásában is, ugyanis alapesetben legalább 1 éve fennálló vállalkozói múlttal kell rendelkezni, de van, ahol csak azt fogadják el, ha a vállalkozás rendelkezik legalább 1 lezárt üzleti évvel.

8. Mekkora jövedelemmel igényelhető a Babaváró program?

A maximális 10 millió forint, 20 évre történő igénylése kapcsán maximum 50.000 Ft-os törlesztőrészlettel számolhat a házaspár, és ez azt feltételezhetné, hogy a jövedelem terhelhetőségi (JTM) szabályok szerint akár már a mindenkori minimálbér is elég lehet az igényléshez. 

Ugyanakkor a gyakorlatban az tapasztalható, hogy inkább a 150 ezer forintos nettó jövedelemszint (az igénylők együttes jövedelme) az, ahol pozitív irányba billenhet a mérleg nyelve (abban az esetben, ha a jövedelmet nem terhelik egyéb törlesztőrészletek és az igénylők az alapvető feltételnek is megfelelnek).

A legjellemzőbb gyakorlat szerint ugyanakkor inkább a nettó 200 ezer forintos jövedelemszint tekinthető biztonsággal elfogadhatónak, hiszen sok esetben más, korábbi hitelek is fennállnak és azokat csak a legritkább esetben szokták a Babaváró segítségével kiváltani. Vagyis a fennálló hiteltartozások mértéke jelentősen befolyásolja azt, hogy az adott jövedelembe belefér-e még a Babaváró hitel kapcsán keletkező plusz törlesztőrészlet is. 

A fogyasztási hitelekre vonatkozó JTM szabályok szerint nettó 500.000 Ft alatti összjövedelem esetén ez 50%-ban terhelhető törlesztőrészletekkel. Nettó 500 ezer forint felett pedig a 60%-os szabály érvényes. Itt pedig halmozottan érvényes, hogy ez csak a jogszabályi plafon, ettől a bankok jóval szigorúbbak is lehetnek. 

Főleg a vállalkozók kerülhetnek hátrányosabb helyzetbe, hiszen az ő jövedelmükről a NAV állít ki igazolást, ez például KATA-s vállalkozók esetében a teljes éves bevétel csupán 60%-a lesz. 

Azt is fontos figyelembe venni, hogy a baba érkezésével az anya keresete általában drasztikusan lecsökken, így az sem mindegy banki szempontból, hogy melyik szülő keresete vehető nagyobb mértékben figyelembe. Például ha az anya az egyetlen kereső a családban és az apa munkanélküli, akkor kevésbé kedvező a helyzet, mintha az apa keresete tartaná el a családot. Ez pedig éppen a Babaváró hitelkonstrukció sajátossága miatt fontos, hiszen a leendő anya előbb-utóbb a gyermekkel lesz otthon, jóval kevesebb lesz a bevétele.  

9. Milyen dokumentumokat kell benyújtani a munkaviszony kapcsán?

A munkaviszony kapcsán tehát a szükséges Tb jogviszony és jövedelemszint igazolása a legfontosabb, mellett pedig a munkaszerződés típusára is figyelni fognak a bankok (határozott vagy határozatlan). 

Amiket mindenképpen elő kell készítenünk az igényléshez a munkaviszony kapcsán:

  • a Tb jogviszony igazolást, amelyet a kormányhivatalban lehet igényelni, emellé
  • alkalmazottak esetén a munkáltatótól származó jövedelemigazolás, amely 30 napnál nem lehet régebbi,
  • vállalkozók esetén a NAV állít ki jövedelemigazolást, amely szintén 30 napnál nem lehet régebbi,
  • vállalkozók a NAV-tól köztartozás mentességet igazoló “0-ás” igazolást is ki kell kérniük. illetve
  • a bank 3-6 hónapra visszanyúló bankszámlakivonatot is bekér.

Az igényléshez szükséges további dokumentumokról a Babaváró hitel aloldalunkon tájékozódhatsz részletesebben.

10. Hol igényeljem a Babavárót a fentiek tükrében?

Cikkünkből is kiderül, hogy a pénzintézetek igencsak eltérő módon kezelhetik a különböző élethelyzeteket, mind az elfogadható jövedelmek körében, mind a jövedelmek mértéke kapcsán, de különbséget tesznek az igénylők között a családban betöltött szerepük szerint is.

Mindezeket figyelembe véve az igénylés előtt érdemes körültekintően megvizsgálni az alapvető feltételeknek való megfelelést (házasság ténye, elvárt Tb jogviszony, gyermekvállalás) és ha idáig minden rendben, akkor keressünk fel egy bankfüggetlen pénzügyi szakértőt, aki naprakészen tisztában van a bankok eljárásrendjével, és tudja, hogy az egyes élethelyzetekben melyik bankot érdemes választani.

A Bankmonitor szakértői díjmentesen segítenek megtalálni az optimális pénzintézetet, ahol a legkönnyebben pozitívan zárulhat a hiteligénylés, és a folyamat során, valamint az igénylést követően sem hagyja magára a családot. 

Kérj személyes tanácsadást, és ha sürgős, élj a kizárólag a Bankmonitornál elérhető gyorsított igénylés lehetőségével!

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés