10 millió forintot nyerhetsz a lakáshiteleden, ha 5 milliót le tudsz alkudni az árból!

10 millió forintot nyerhetsz a lakáshiteleden, ha 5 milliót le tudsz alkudni az árból!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-04 Frissítve: 2022-11-10
 

Sokan viszolyognak az alkutól még egy lakásvásárlásnál is, pedig ez ilyenkor szinte kötelező, az így megtakarítható összeg pedig különösen akkor lesz jelentős, ha egyébként hitelből fizetnénk ezt a részt is. Amennyiben például sikerül 5 millió Ft-ot lefaragni az irányárból, akkor a jelenlegi kamatok mellett 9,8 millió Ft-ot takaríthatunk meg teljes visszafizetésben, vagyis ennyivel kevesebb pénzt kell a bank részére visszafizetnünk 20 év alatt.

Bizonyos ingatlantípusok esetében most jóval többet tudunk alkudni vevőként, mint korábban, mert bár még mindig kelendőek bizonyos lakások, egyre kevésbé kizárólag az eladók diktálnak. A Duna House friss (2022. III. negyedévére vonatkozó) Barométere szerint például Kelet-Magyarországon 4%-ot, míg Nyugat-Magyarországon 1%-ot engednek végül a panelek árából az eladók az eredeti irányárhoz képes, míg a tégla építésű lakásoknál 7%, illetve 2% ugyanez. Az ingatlanközvetítő saját adatai szerint a fővárosi panelek esetében 3% az átlagos árcsökkenés mértéke, míg a tégla lakásoknál 4% az átlag függetlenül attól, hogy Budáról, Pestről vagy az ingatlanpiaci szempontból külön kezelt Belvárosról beszélünk.

Mennyit lehet alkudni a használt lakások irányárából?

Hirdetés

Hirdetés

Duplán nyerhetünk az alkuval

A sikeres alku akkor is nettó megtakarítás, ha saját forrásból veszünk meg egy ingatlant, ám hitelfinanszírozás esetén a pénzügyi előny duplázódhat, amennyiben ennyivel kevesebb hitelt kell felvennünk. Ha például 5 millió Ft-ot sikerül lefaragnunk az árból, akkor 9,8 millió Ft törlesztőrészletet úszhatunk meg összegégében, ugyanis ennyit kellene a jelen kamatszint mellett visszafizetnünk a banknak. (A Bankmonitor lakáshitel kalkulátor által megadott három legkedvezőbb ajánlat átlagával számoltunk, 20 éves futamidőt és 450 ezer Ft nettó jövedelmet feltételezve.) Egy 10 millió Ft-os alkunál pedig a teljes megtakarítás már csaknem 20 millió Ft, de a havi 82 ezer Ft-tal kevesebb havi törlesztő is nagyon impozáns. Ez egyáltalán nem irreális, hiszen a nagy értékű ingatlanok forgalmi értéke nehezen határozható meg pontosan, így a kereslet-kínálat alakulása szerint bizony komoly eltérés lehet az irányár és a vételár között.

Mennyit takaríthatunk meg egy alkuval akkor, ha ezt az összeget egyébként hitelből fizetnénk ki

Még jobb helyzetbe kerülhetnek a vevők

Az ingatlanpiac jövője a jelenlegi bizonytalan gazdasági, pénzügyi és világpolitikai helyzetben meglehetősen kiszámíthatatlan, ám az már most látszik, hogy a bizonytalanság és a dráguló hitelek hatására a fizetőképes kereslet biztosan vissza fog esni. Különösen igaz ez a nagy alapterületű, energetikailag korszerűtlen ingatlanok esetében, hiszen ezek fenntartási költsége a jövőben horribilis összegeket emészthet fel. Éppen ezért az ingatlanpiac polarizálódni fog, bizonyos területek és ingatlantípusok esetében drágulás, míg máshol komoly áresés következhet be, ami első körben az alku mértékének növekedésével jár majd. A vevők számára ez jobb pozíciót jelent, ám csak akkor, ha pontosan ismerik a piaci trendeket és az adott terület árváltozásait.

Mi a sikeres alku titka?

Először is, nem szabad szégyellni alkudni, vagyis ebből nem érdemes elvi kérdést csinálni. Ugyanakkor célszerű betartani néhány alapvető szabályt. Az első és legfontosabb alapelv az, hogy az alku során igyekezzünk racionális, lehetőleg számokkal alátámasztható érveket felsorakoztatni, mert az eladók leginkább ezekkel győzhetők meg. Ha például nem szigetelt a fal, ha rosszak a nyílászárók, esetleg elavult a fűtési rendszer, akkor a korszerűsítés költségeivel érdemes előhozakodni. Ha komoly a vételi szándékunk, akkor a környék hasonló paraméterű ingatlanjainak árait is érdemes begyűjteni, és ha a kiszemelt objektum ezeknél lényegesen drágább, akkor ez is jó érv lehet.

Segíthet az alkuban az is, ha készpénzben fizetünk, hiszen az eladók általában igyekeznek minél gyorsabban pénzhez jutni, ám egy hitelnél is van lehetőség gyorsítani az ügymeneten. Egy hitelközvetítő például ismeri az egyes bankokra jellemző átfutási időket, hiszen van bank, ahol 1-1,5 hónap alatt szinte minden kérelmet elbírálnak, míg máshol 3-5 hónapra is beragadhatnak kérelmek. Még inkább felgyorsítható a dolog azzal, ha már a lakás megtalálása előtt megkeressük a hitelező bankot, sőt, akár előzetes hitelbírálatot is kérhetünk, hogy kiderüljön, a jövedelmünk alapján mekkora összegre számíthatunk.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés