Betöltés

10 ok, amiért azon nyomban kezdj takarékoskodni a nyugdíjra!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-11-07

Van úgy, hogy a csillagállás a lehető legkedvezőbben alakul és minden egy irányba mutat. Most éppen ebben a helyzetben vagyunk, hiszen sejtjük, hogy nem lesz elég az állami nyugdíj, havi néhány ezer forinttal is lehetne ellene tenni, de mégsem jutunk el a döntő lépéshez. Most bemutatunk 10 okot, ami megerősíthet mindenkit arról, hogy igenis megéri pénztárat választani. Egy fociban használatos példánál maradva, hatalmas gólhelyzetben, egyedül visszük kapura a labdát, már csak be kell lőnünk!

Valószínűleg sokat gondolkozunk azon az év végéhez közeledve, hogy milyen megtakarítási lehetőség lehet megfelelő számunkra. A legjobban akkor tesszük, ha azok között nézünk szét, amelyek mellé adó-visszatérítést kapunk, hiszen akkor a befizetésünk sokkal többet ér. Számos felmérés jutott arra a megállapításra, hogy a legkevésbé a nyugdíjra vagyunk felkészülve, éppen ezért azokat az okokat vesszük sorra, ami miatt elengedhetetlen, hogy erre is célzottan félretegyünk.

Sokkal tovább élünk

A társadalmunk öregszik, ami alól sajnos mi sem tudjuk kivonni magunkat. Az egyik legszembetűnőbb folyamat, hogy egyre tovább élünk. Például, ha megérjük a 65 éves kort, akkor még 16,5 évet élhetünk most, néhány évtizeden belül viszont már 20 évre tolódik ki ez az érték. Ez egyben azt is magával hozza, hogy a nyugdíjban is több évet tölthetünk el, vagyis tovább kell kitartania az állami nyugdíjnak és a megtakarításainknak is.

Ki fogja így fizetni az adókat és a járulékokat?

Az öregedéssel párhuzamosan gondot jelent, hogy az egyensúly a fiatalok és az idősebb korosztályok között megbomlik. Míg most közel 4 aktív korúra jut egy idős, addig 2050-ben a várakozások szerint már kettőnél is kevesebb. Érezni lehet, hogy így az állami nyugdíj kifizetése is nehézségekbe ütközik.

A családra már alig támaszkodhatunk

Ráadásul egyre több olyan háztartás van, ahol nincsen gyermek, így idősebb korban megtakarítás hiányában nem lesz kire támaszkodni, csak az államra. Nem véletlen, hogy gyakorta találkozunk azzal a mondással, hogy a legjobb befektetés a gyermek. Sok fejlődő országban még most is a család gondoskodik az idősek anyagi biztonságáról, és nagy valószínűséggel ennek a szerepe újfent felerősödik.

Nincs mit tenni, jön a nyugdíjak visszavágása

A jegybank számításai szerint a 2030-as évek közepéig a nyugdíjrendszerünk a mai formájában egyensúly közeli helyzetben lehet, utána viszont a romló demográfiai viszonyok miatt a hiány is tetemesre nőhet. Nehéz megbecsülni, hogy az állami nyugdíjjal mi történhet, de az biztos, hogy 20-40% közötti nyugdíj-csökkentésre is sor kerülhet.

Látjuk a problémát, de nem teszünk ellene

Egy friss kutatás ismét azt a meglepő eredményt hozta ki, miszerint az emberek 70%-a tisztában van azzal, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő a megélhetéshez, viszont ugyanekkora arány mégiscsak az államtól várja a segítséget. Pedig logikusan azokra a dolgokra tudunk előre készülni, amiről sejtjük, hogy bekövetkezik. Nem is kell óriási összegre gondolni, már havi néhány ezer forintos összegtől is elindulhatunk, ami később valós nyugdíj-kiegészítést tud majd adni.

Kíváncsi vagy, mennyit kell félretenned, hogy anyagi biztonságot teremts magadnak idős korodra? Alábbi kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatod! Sőt, azt is megmondjuk, hogy mekkora nyugdíjra számíthatsz!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Többet kapsz most készhez, de megéri?

Az állami nyugdíj alapját leegyszerűsítve a ledolgozott éveink és a nettó keresetünk határozza meg. Sok helyen elmondták már, hogy Magyarországon nagyon nagy gondot jelent, hogy rendkívül sokan minimálbéren vannak bejelentve (1-1,5 millió fő). Aki ebben a cipőben jár és a valós keresete ennél nagyobb, az jóval alacsonyabb nyugdíjat fog kapni, mint gondolná. Egyik korábbi cikkünkben bebizonyítottuk, hogy nagyon nehéz ebből az ördögi körből kitörni.

Nőnek a bérek, most kellene tartalékot képezni

Egyre többen tapasztaljuk, hogy magasabb a kereset, a friss statisztikák szerint átlagosan 8,5%-kal nőttek a bérek éves szinten. Ha a 170 ezer forintos nettó átlagbérre vetítjük ezt, akkor havi alapon 14 ezer forinttal maradhat több a pénztárcánkban. A kilátások is sokat javultak, így éppen ezeket az időszakokat kell megragadni, hogy megtakarítsunk, főleg igaz ez a sokszor hátrébb sorolt nyugdíjra.

Nem mondhatjuk azt, hogy ne kapnánk segítséget

Több lehetőségünk is van arra, hogy félretegyünk a nyugdíjra, ezek közül viszont kiemelkedik az önkéntes nyugdíjpénztár. A legtöbbek elvárásainak ez felelhet meg, hiszen olcsó, kis összeggel is elindítható, mindent megkapunk egy csomagban és 20%-os adó-visszatérítés jár a befizetéseink után (éves szinten maximum 150 000 forint). Egyszerűen összehasonlíthatók ma már a pénztárak és gyorsan el is kezdhetjük ilyen formában az öngondoskodást.

A betéti kamatok eltűntek

A saját bőrünkön tapasztaljuk meg, hogy visszaestek a betéti kamatok, egy nem akciós betét ma már 0,5% körül hoz, ami sokak ingerküszöbét már nem üti meg. Ezzel szemben az önkéntes nyugdíjpénztárak kecsegtetőek, főleg ha még az állami kedvezményt is hozzászámítjuk. Azért az elég jól hangzik a mostani környezetben, hogy az éves befizetéseken 20%-os hozamot elérhetünk az adó-visszatérítés jóvoltából. Persze adott célra használhatom csak fel, de hol kapok még egy ilyen ajánlatot.

Óriási tévedés az államosítástól való félelem

Sokszor kapunk olyan visszajelzéseket, hogy a magánnyugdíjpénztárak államosítása miatt nem mernek az emberek elköteleződni az önkéntes nyugdíjpénztárak mellett. Ettől nem kell tartani, mert utóbbi megtakarítás olyannak számít, mintha egy lekötött betétünk lenne. Az a miénk és jogi védelmet élvez. Ezt meghaladóan stabil az ország pénzügyi helyzete, amit a sorozatban érkező hitelminősítői felminősítések is alátámasztanak.

1 Hozzászólás
 1. Ásvány Attila

  Milyen érdekes és egyben nagyon gonosz cikk a fenti–10 ok amiért azon nyomban ……! hatalmas gólhelyzetben vagyunk, már csak be kell lőnünk !! Meccs az van , nagy meccs ! –az életünk a tét , szószerint ! .–bár ezt még sajnos akik dolgoznak nem érzékelik! Még a magyarságnak az 1120 év alatt, soha nem volt ilyen rossz esélye a tuléléshez, soha nem volt ennyire ostoba , gonosz és csak idegen érdekeket támogató kormánya ! Mindig volt valami remény , most elfogyott és ostoba módon hallgatunk és türjük az igazi rabigát !! MIÉRT ????? Az egyedüli igaz a cikkben , hogy EGYEDÜL visszük a labdát! De ha elhiszel mindent, viszed, viszed a labdát, 35-40-45 évig kinkeservesen, majd mielött odaérsz és be akarod rugni, BECSUKJÁK a KAPUT , és lefujják a meccset !VOLT NINCS !! mehetsz haza üres kézzel és még az öltözőbe se engednek be lezuhanyozni !! A 10 okot most nem akarom közgazdász szemmel elmagyarázni, hogy miért nem igaz, mert ha TI is megértenétek a nyers valóságot, sokan ön gyilkosok lennének inkább ! Gondolkozzatok a saját életetekről és csak magatokba bizzatok , senki másban , NEM !!!
  72 éves repszerelő

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Kapcsolódó tartalmak
Könnyebb lesz nyugdíj megtakarítást választani
2019. 10. 15.

Az MNB új ajánlása alapján jövő év elején bevezetésre kerül a TKM mutató az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások esetében is. Mi az a TKM? Mire jó? Mennyivel lesz könnyebb az átlagembernek...

Blogajánló
 • alapblog Mennyit fizetünk az államnak?

  A gazdasági válságból valló kilábalás óta kedvezően alakult a magyar költségvetés bevételi oldala, az erős munkaerőpiacnak, magas fogyasztásnak és a dinamikus béremelkedésnek köszönhetően. A 2008-2009-es... The post Mennyit fizetünk az államnak? appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.