loading

Nyugdíj: szörnyű hírünk van a minimálbéreseknek

szerző: Bankmonitor

A következő 20 évben várhatóan nem kerül bajba a nyugdíjrendszerünk, ezt követően viszont az állami nyugdíjban nagyobb változtatások is elképzelhetők. Jelen állás szerint a közel 1,5 milliósra becsülhető minimálbéres kör van az egyik legnehezebb helyzetben, érdemi megtakarítás nélkül 40 ezer forint körüli nyugdíjra számíthatnak. De egy átlagkeresettel rendelkező dolgozó sincs jobb helyzetben, az államtól 100 ezer forintos juttatást kaphatnak, miközben a nettó átlagkereset 175 ezer forint. Cikkünkben azt járjuk körbe, hogy miként lehet megoldást találni erre a helyzetre.

Valószínűleg előbb-utóbb mindenkiben felmerül a kérdés, hogy mekkora nyugdíjra is számíthat időskorában. A kérdés megfogalmazása után viszont sokan elakadnak, mert annyira összetettek az állami nyugdíj kiszámításának szabályai, hogy annak kevesen futnak neki, így még csak nagyságrendileg sem tudják sokan, mennyi is az annyi. Mindemellett az általános nézet az, hogy rövidesen nem lesz állami nyugdíj, vagyis magára lesz teljes egészében utalva az ember.

Azok számára, akik hasonló cipőben járnak, van egy jó hírünk: jelen állás szerint lesz állami nyugdíj, méghozzá a mostani feltételek mellett egészen sokáig. Az MNB friss tanulmánya szerint a következő 20 évben nincs ok aggodalomra, viszont a 2030-as évek közepétől az egyre nagyobb hiányt valahogy fedezni kell. Azt még nem lehet tudni, hogy milyen megoldást találnak a politikusok és a szakemberek, de jobb elébe menni a dolgoknak és megragadni a lehetőséget az öngondoskodásra, például önkéntes nyugdíjpénztáron keresztül.

Nem osztogatják ingyen a juttatást

Az eligazodást segítendő készítettünk számításokat arra vonatkozóan, hogy milyen állami nyugdíjat kaphatunk. A nyugdíjunk két változótól függ: a munkában töltött évek alatt elért nettó (!) átlagkeresettől és az egyszerűség kedvéért attól, hogy mennyi évet dolgoztunk le. A szabályok úgy szólnak, hogy minél nagyobb bejelentett keresetünk volt és minél többet tudtunk dolgozni, annál nagyobb lehet a kezdőnyugdíjunk. A legtöbben évtizedeket töltünk el a munkában, és mindenki tudhatja, hogy teljesen más volt az értéke 10 ezer forintnak 30 évvel ezelőtt, mint most, de ezt a nyugdíj kiszámításakor figyelembe is veszik. (Az 1990-ben megkeresett havi 10 ezer forint 2015-ben 122 ezer forinttal volt egyenértékű az infláció miatt.)

Azt az esetet néztük meg, amikor is a cél az, hogy a mai nettó átlagkeresettel megegyező kezdőnyugdíjat vihessünk haza. A szomorú valóság az, hogy a nettó átlagkereset felett kell jóval keresnünk, hogy a kezdőnyugdíjunk 175 ezer forint körül lehessen. Egyrészt az életpálya átlagkereset (130 ezer körül lehet most) jelentősen elmarad az elvárt 175 ezres értéktől. Másrészt az állam nem adja oda teljes egészében az átlagkeresetre a nyugdíjat: 40 év munkában töltött év után 20 százalékkal kapunk kevesebbet, mint az átlagkeresetünk, míg 30 évnél már 32 százalék, 20 évnél pedig 47 százalék a csökkentés mértéke. A kettőt egybevéve az jön ki, hogy ha most szeretnék 175 ezer forintos nyugdíjat, akkor a 130 ezer forint helyett 218 ezer forintos (70%-kal nagyobb!) átlagjövedelmet kell felmutatnunk 40 év munkaviszonnyal a hátunk mögött.

mekkora havi átlagkereset kell 175 ezer forintos kezdőnyugdíjoz

Tegyük fel, hogy most akarunk nyugdíjba menni és a pályafutásunk során végig átlagkeresetet kaptunk, akkor a következőt láthatjuk. A 20-30-40 ledolgozott évre vonatkoztatva 75 ezer, 90 ezer és 105 ezer forintos kezdőnyugdíj jön ki. Az aktuális nettó átlagkereset 175 000 forint volt, vagyis attól függően mennyit dolgoztunk, a kezdőnyugdíjban 40-60 százalék közötti jövedelem-visszaesést szenvedünk el az utolsó bérünkhöz képest.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Mi történik, ha csak minimálbéren voltam bejelentve?

Igen ám, de hazánkban a foglalkoztatottak jelentős hányada (akár 1,5 millió fő) minimálbéren van bejelentve, ami indokolttá teszi, hogy az átlagkereset mellett a minimálbért keresőkre is kiterjesszük a számításokat. Már rögtön az elején érdemes megjegyezni, hogy a fő problémát az okozza a számukra, hogy a nyugdíjrendszerünk csak a hivatalosan bejelentett kereseteket ismeri el és utána jár nyugdíj, azzal nem tud foglalkozni, hogy valaki a minimálbér mellett kapott még kézbe meghatározott összeget. Nagyon fontos lenne, hogy aki valójában jóval a minimálbér felett keres, az célzottan nyugdíjra is takarítson meg, mert az állami nyugdíj esetükben tényleg nagyon alacsony lesz.

Kiindulásként látszik, hogy hátrányból indulnak a minimálbéresek, hiszen míg egy végig átlagkeresetet kapó esetében az életpálya átlaga 130-140 ezer forint között mozog, addig egy minimálbéres esetében 60-65 ezer forint között. Vagyis a viszonyítási alap bő 50 százakkal marad el, ami megmutatkozik a kezdőnyugdíjban is. A korábban említett 20-30-40 év munkaviszony mellett az induló nyugdíj értéke 32 ezer, 40 ezer és 45 ezer forint. 2008 január eleje óta 28 500 forint az öregségi nyugdíj legkisebb összege, amihez képest jelentősen nem kaphatunk sokkal többet a becslésünk szerint.

Eljátszottunk a gondolattal, hogy mihez lehetne kezdeni, ha tudnánk, hogy ilyen alacsony állami nyugdíjra számíthatunk. Adódik a válasz, államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítással a hiány fedezhető. Meg is néztük, hogy egy 55, 40 és 25 éves esetében mekkora havi takarékoskodás szükséges, ha végig minimálbért kapunk. A végeredmény minket is sokkolt, a legidősebb korosztálynál a teljes havi bért el kellene tenni nyugdíjra, hogy kipótolható legyen az állami nyugdíj a kívánt szintre. A 40 éves korosztály számára a felállított célt a havi jövedelem 60%-ának a megtakarításával érhető el, egy 25 évesnél is a kereset felét rögtön el kellene tenni.

szükséges megtakarítás

Amíg az állami nyugdíj a keresethez és a munkában töltött évekhez lesz kötve, addig csak úgy van esély nagyobb nyugdíjat kapni (arányaiban is), ha a bejelentett munkabérünk minél magasabb és/vagy évekkel ki tudjuk tolni a munkavállalást. Érdemes minél korábban elkezdeni a nyugdíjcélra a takarékoskodást, mert évtizedek múlva jelentősebb állami nyugdíjcsökkentés is jöhet, ami még a mi számításainknál is borúsabb képet fest.

Ne feledjük, ha az önkéntes nyugdíjpénztárba fizetünk, akkor mai értéken (!) havi 50 ezer vagy 100 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést (40 év múlva az infláció miatt ugyanez a nyugdíj-kiegészítés 160 ezer vagy 320 ezer lesz):

  • 10 év alatt havi kezdő 65 ezer vagy 135 ezer forintból,
  • 25 év alatt havi kezdő 30 ezer vagy 60 ezer forintból,
  • 40 év alatt havi kezdő 20 ezer vagy 40 ezer forintból ki lehet gazdálkodni, ha az első év után minden havi befizetést az inflációnak megfelelően növelünk.
26 Hozzászólás
 1. Szomorú fűz

  Itt csak egy gond van, hogy igazából is annyi a bére a dolgozónak /minimálbér/. Tehát nincs plusz pénz amit félre lehetne tenni. Na most legyen okos valaki! Így hogyan kalkulál?? Erre nem gondol senki?? Pedig sajnos nagyon sokan vagyunk ezzel így. Illetve ez a valóság! Nem elég, hogy a dolgozót kizsigerelik még nyugdíjas éveiben is nyomorogni fog. Szép kilátás!!!
  Meg lehet köszönni a kormányunknak! Szépen el bánt az emberekkel.

 2. Pista

  … ha valaki munkanélküli, miből tegyen félre? A családot miből lássa el, mikor a napi ennivalót is alig tudja előteremteni. A jelenlegi nyugdíjasok tartsák el a fiatalokat, de akkor miből lesz nyugdíjuk?

 3. Janó

  Egyszer már ellopták a magánnyugdíj megtakarításokat ,és ezek után még van pofájuk azt mondani, hogy bajba kerülnek azok akinek nem lesz magtakarítása ? Ha ennyire gáz azt a róhat nyugdíjt kifizetne a kormánynak akkor miért vették azt vissza a magánnyugdíj pénztáraktól ? Befizetni kötelező egész életében az embernek ha meg megöregszel akkor a gyerekeid nyakába varrják a felelősséget. Undorító egy ország lett Magyarország nem csoda ,hogy mindenki menekül innen.

 4. Tóth János

  A minimálbéres dolgozó havi 40 ezer forintra számíthat majd a hátralévő néhány évében.
  De ha havonta 30 éven át félretesz 40 ezer forintot, akkor garantáltan hozzászokik hogy csak havi 40 ezerből él!!

 5. Ottó

  És úgy jár, mint a cigány lova. Mire sikerült neki leszoktatni az abrakról, éhen döglött…

 6. roccobaba

  Lerágott csont. Mint a reklámok. Sulykolják belénk a pénzünk bankokba helyezését. Ebből élnek.

 7. Megalkuvó

  Nem értek egyet azzal, hogy “annyira összetett” a várható nyugdíj kiszámítása. Ügyfélkapun évente egyszer ingyen le lehet kérni a szolgálati időt, és a kereseti adatot. Ezt be kell pötyögni az ONYF honlapján rendelkezésre álló kalkulátorba, és kiszámolja.

 8. obsitos

  A dicsőséges szakszervezetek magukra hagyták a dolgozókat, a melósok minden sz@rt elvállaltak félelmükben, ha nem, elvállalta a másikuk !!!
  A Fidesz felemelte a minimálbért 25,000-ről 40,000-re 2000-ben, a szocik ordítottak, hogy tönkremennek a munkáltatók !!!
  A Fidesz felemelte a minimálbért 40,000-ről 50,000-re 2001-ben, a szocik sírtak !!!
  Nem kaptak bizalmat (ennek ellenére sem!) 2002-ben, jött fincsi NYÓCÉV, aztán most semmi sem jó, sem a 10 milliós lakástámogatás, sem az építkezések, semmi, a BALOLDALNAK.
  Hát a lakosságnak, mi a jó???
  Kiderül 2018-ban.

 9. megfigyelt

  OBSITOS !!!!
  A 2010 évi nettó minimál bér 60 236 ft volt a munkáltató államnak fizetett SARC 34 244 ft. 2016 ra a nettó minimál bért felemelte a CSÜRHE 22,5 %-al 73 815 ft-ra az államnak fizetendő SARCOT 100 %al 68 820 ft-ra. Ezt TE és a BÉKEMENETES BIRKANYÁJ nem tudja . A CSÜRHE pedig profimódon néz hülyének mindenkit akit lehet.

 10. Keri

  Ne akadékoskodjon a kormány a nyugdíjak miatt, hiszen éppen ők azok akik elnézik, hogy vidéken pl. a CBA-ban /ami a fidesz boltja/ csak 7 órára jelentik be az embereket. Nem számít az iskolai végzettség / ezért sulykolják, hogy tanuljunk/ sem. Másnaponta dolgoznak az emberek 13 órát, ebből csak 12 óra van elszámolva. Mindezt nettó 75 ezerért. Na ebből tegyen félre a sok nagyokos. Emelik lassan az összes dolgozó bérét/kiemelve az orvosok, ápolók tanárok/ csak a kereskedelemben dolgozók bérét felejtik el. Igaz, honnan jutna eszükbe, nem ők járnak üzletbe, nem látják, hogy mennyit dolgoznak a kereskedelemben.

 11. Ottó

  A fidesz felemelte 2010-ben NEM a minimálbért, csak az adóját. Mindjárt vagy 15ezerrel kevesebb pénzt vittek haza havonta. Hogy ez a nép hogy tud örülni egy ilyen ajándéknak…

 12. levaia

  Nem a kormány a hibás, hanem a felosztó – kirovó rendszer, melynek alapfeltevése, minden korosztály népesebb az előzőnél, így az újonnan munkába lépők minden gond nélkül tudják fizetni a korábbi generációk nyugdíjait.
  Hála a fejlett orvostudománynak, a nyugdíjban töltött évek meghosszabbodtak akár a 40 évvel ezelőttihez képest is,
  ugyanakkor népességfogyás és elvándorlás van, ami nem kedvez a fenti módszernek, s amiről nem tehet a kormány, de még a rómaiak sem.

 13. Gabcsi

  Minimálbéresek országa vagyunk. Még ebből a kis pénzből is gondoskodjunk a nyugdíjas évekre. Közalkalmazottként / ped . asszisztens / sajnos nem tudok. Felépítenek egy új piramisrendszert majd beállamosítják mint a magánnyugdíjat. Nem fogják egy összegben odaadni amikor aktuális lenne , nem rendelkezhetsz vele szabadon. Én tanultam belőle.
  NE ÖNKÉNTESBE FEKTESD A PÉNZED!

 14. megfigyelt

  Aki ekkora tájékozatlan tartózkodjon a hülyeség terjesztésétől. A kormányon lévő BARMOK hozták létre Magyarországon a világ legigazságtalanabb-legaránytalanabb nyugdíj rendszerét a HÜLYÉN megállapított valorizációs szorzókkal és a degressziós táblázatokkal.Itt nem a befizetett ADÓ-JÁRULÉK számít hanem a nyugdíjba vonulás éve, köszönhető a SENKIHÁZI EGOISTA barmoknak.

 15. megfigyelt

  Az előző válaszom LEVAINÁNAK szól.

 16. kovacs livia

  Demokracia neveben amit elraboltak az uj elit csaladok. Vissza az allamnak, amit szet herdaltak, szet lopkodtak maguk kozott buntetlenul.Mindjart tobb millio embernek lesz helyben nem ehberert munkahelyuk,, ne idegen bevandorlokat tamogassanak, a nep meg ehezik, akik megvalasztottak ezeket a csalokat, amitokat es meg mindig nem eleg, 26 even at gyulevesznek ezek az idegen szivuek, akik azert elnek ebben az orszagban, hogy a magyar nemzet veret szivjak.

 17. pistapapa

  Öngondoskodás nyugdíjpénztáron keresztül,-sulykolják a fejekbe-aztán amikor már összejött ott vagy 3 ezer milliárdnyi megtakarítás,akkor Olstein Zsiktor ráteszi koszos mancsát. Gyalázat!

 18. Vazul

  34 helyesírási hiba! Komolytalan kommentelő ,ostoba liba!!!!

 19. Tóth János

  És a közmunkások akik már elmúltak 55 évesek, így munkát nem kapnak de a rendelkezésre állási segélyt kapják, ők vajon mire számíthatnak??

 20. Gábor Ágnes Irén

  Én egyáltalán nem értek egyet az elemzés azon részével,mely a nyugdíj csökkenését taglalja ,ha a fizetésed átlagos.40 év munkaviszonnyal,átlagos keresettel simán megkaptam a fizetésem összegét nyugdíj gyanánt.Állandóan figyeltem mennyi az országos átlagkereset.Egészségügyiként mindig ezen a szinten voltam.Nyugdíjam 156.000 volt megállapításakor 2012-ben.
  Tudom a cikk főleg a minimálbéresekről szól,de a fentiek is tárgyalásra kerülnek.

 21. Andrea

  Fölösleges hisztéria, majd kellően felemelik a nyugdíjkorhatárt és nincs szükség nyugdíjra. Már az eu meglengette az egységes 70 éves korhatárt. Mindenki dolgozik, amíg beledöglik!

 22. Okos Tojás

  Valóban összetett a kérdés. Annak, akinek átlagos bejelentett jövedelme van, mint pl. Gábor Ágnes Irénnek, annak igazából nagyobb félnivalója nincs. Vélhetően a megállapított nyugdíjánál nem kapott lényegesen többet, mikor dolgozott, akkor sem, ismerve az egészségügy bérhelyzetét. A nyugdíjkorhatár 65 évre való emelése miatt alapvetően hosszabb lesz az elismert szolgálati idő 40 évnél, már annak, aki be volt jelentve és volt munkája. A foglalkoztatás bővülésével, a bérek emelkedésével pedig a várható nyugdíj összege sem fog lényegesen csökkenni.
  A nagyobb probléma nyilván azokkal van, akik vagy nem dolgoztak, vagy nem voltak bejelentve, vagy csak minimálbérrel. Ezeknél az embereknél nagyon nagy gond lesz a megélhetéssel, erre megoldást kell találni. Nyilván sokan vannak olyanok is, akik ténylegesen a minimálbéren vannak foglalkoztatva, ők szintén nehéz helyzetben lesznek, ez nem lehet kétséges. Mint ahogy az sem, hogy akinek alacsony a jövedelme, annak nem megoldás a takarékoskodás, előgondoskodás, mert a megélhetése is nehézségbe ütközik.
  Azért ha manapság szétnézünk a neten, akkor azt látjuk, hogy egyre nagyobb munkaerő hiány van, mintsem munkanélküliség. Aki akar és tud, az dolgozhat, sokan többet is mint napi 8 óra, jelentős a túlórák, másodállások száma. Meggyőződésem szerint, a gazdaság további fehérítése után nem lehet gond a bevallott és befizetett járadékok után a nyugdíjak kifizetése sem. Az biztos, hogy előre kell gondolkodni, és lehetőleg megtakarítani az idős korra, mert egy-két év alatt nem lehet biztonságot megalapozni.
  Végezetül abban is van sok igazság, hogy a várható élettartam alakulása is fontos tényező. A mai túlterhelt, zaklatott világban sokan nem fogják megélni a békés öregkort.

 23. Pepi

  Jól seggbe kéne rúgni a mostaniakat, hiszen magasról leszarják ezt. Szerintük mindenki pusztuljon éhen most és majd akkor is… Köszönjük!
  Nem kell itt a mellébeszélés. Valaki felelős mindezért!

 24. Májky

  Akkor mibe tegye az ember ha van pénze?

  1. bankmonitor.hu

   Amennyiben nyugdíjcélú megtakarítások között választana, akkor az önkéntes nyugdíjpénztár és NYESZ számlát tartjuk jobb termékeknek a nyugdíjbiztosításokkal szemben.

 25. András

  A rendszerváltás előtti évben aki ledolgozott legalább 20 évet az alapján a valorizációs szorzóval számolva akár 120 ezer ft is lehet a nyugdíja átlagkereset esetén. (azóta egy napot sem dolgozott volna )
  Azonban a rendszerváltás után a tömeges munkanélküliségnek köszönhetően sokan csak minimálbér körüli összegért tudtak munkát találni még a régebben jól kereső bányászok, mérnökök stb… is.
  Ledolgoztak ujabb 20 évet minimálbérért és ezért már a rendszerváltás előtti magas jövedelmüket nem veszik figyelembe csak az 1988 utánit. Így nekik csak kb 60 ezer Ft körüli nyugdíj jár. Ez nagy igazságtalanság hiszen az életük első 20 éves munkaviszonya már bebiztosította a nyugdíjra való jogosultságukat , hiszen akkor is fizettek nyugdíj járulékot. Ez a befizetés elveszett. Arra nem kapnak semmit. Miért csak a keresetük gyengébb szakaszát veszik figyelembe ? Miért nem veszik figyelembe az előző 20 év jövedelmeiket is ? Ezt a méltánytalanságot sűrgösen rendezni kell ! Ha valaki már elment nyugdíjba annak a nyugdíja évente csak 2-3 %-al emelkedhet az “alacsony ” infláció miatt. DE a jövedelmek viszont 40-50 %-al is emelkedtek és egyre jobban elmarad a nyugdíj még a minimál bértől is .Aki a minimálbér után mindig megfizette a járulékot annak a nyugdíja most 2018 ban a minimálbér kb harmadát éri el a hibás nyugdíj rendszer miatt. Ezért vissza kell állítani a svájci indexálást az emelésnél.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek