9 szemfüles kérdés a felújítási támogatással kapcsolatban

9 szemfüles kérdés a felújítási támogatással kapcsolatban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-18 Frissítve: 2021-01-29
 

A felújítási támogatás lázban tartja a családokat, hiszen ki hallott már olyat, hogy a felújítási költségek felét utólag megtéríti az állam. A lehetőség beindította sokak fantáziáját, és máris azon megy a tanakodás, hogy miként lehet minél többet nyerni vele. Az alábbiakban összegyűjtöttük a Bankmonitor.hu hitelszakértőihez beérkezett legérdekesebb kérdéseket, és természetesen meg is válaszoljuk azokat.

1. Kapok felújítási támogatást az anyagköltségre, ha magam, vagy egy ezermester ismerősöm végzi el a munkát?

Nagyon sokan teszik fel a Bankmonitor szakértőinek ezt a kérdést, hiszen számos olyan ügyes kezű ember van, akinek nem jelent gondot a lakás kifestése, az új konyhabútor összeszerelése vagy éppen a kerítés megépítése. A saját magunk – vagy az ismerőseink – által elvégzett munka anyagköltsége azonban nem számolható el, ugyanis kizárólag vállalkozói szerződéshez kapcsolódó számlákat fogad el a Magyar Államkincstár. Emiatt mindenképpen vállalkozót kell megbíznunk.

Hirdetés

Hirdetés

2. Ha én magam is vállalkozó vagyok, akkor köthetek magammal vállalkozói szerződést?

Nem, erre sincs leehetőség! Ugyanis a felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat végző vállalkozó által kiállított számla csak akkor fogadható el, ha a vállalkozó az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa. Illetve gazdálkodó szervezet esetében az igénylő vagy az igénylő közeli hozzátartozója vagy élettársa annak nem tagja, munkavállalója vagy vezető tisztségviselője. Együttes igénylés esetén az előbbi feltételeket mindkettőjüknek teljesíteniük kell.

3. Régóta vágyunk egy saját wellness-részlegre (szauna, jakuzzi), kaphatok erre is támogatást?

A felújítási támogatás szaniterek beépítésére vagy cseréjére használható fel, vagyis ha valaki a meglévő mosdóját vagy wc-jét cserélné le, esetleg a „normál” zuhanykabinja helyett esőztetős, masszázs funkciójú, zenelejátszós luxuskabint szereltetne be, akkor az erről kiállított számlát ugyancsak benyújthatja. A szauna és a jakuzzi azonban nem szaniter, így ezek költségei nem is számolhatók el.

Ezen kívül lehetőség van még komplett fürdőszobát is létrehozni, de ezt csak akkor, ha az adott ingatlanban jelenleg nincs ilyen.

4. Újépítésű ingatlant veszek jövőre. Erre is jár a felújítási támogatás?

Bármennyire is meglepőnek tűnhet, az újépítésű ingatlanok esetében is igényelhető a felújítási támogatás. Felmerülhet a kérdés, hogy egy frissen átadott lakáson vajon mit is kell felújítani? A helyzet az, hogy amennyiben a lakást például konyhabútor, redőny vagy éppen klíma nélkül vásároltuk meg (és ezek nem is szerepeltek a szerződésben), akkor ezek utólag is beszerelhetők, a költségek maximum 50%-át, legfeljebb 3 millió forintot pedig akár vissza is igényelhetjük.

5. Ha veszek egy lerobbant lakást, akkor ennek felújítására azonnal igényelhetem a támogatást, vagy legalább egy évig benne kell előbb laknom?

Valóban előírás, hogy az igénylőnek (együttes igénylők esetén mindkettőjüknek), valamint a támogatás kapcsán figyelembe vett valamennyi kiskorú gyermeknek legalább egy éve az adott ingatlanban kell élnie ahhoz, hogy a felújítási költségek felét vissza lehessen igényelni. (Ezt a lakcímkártya igazolja.) Ugyanakkor az előírás nem vonatkozik azokra az ingatlanokra, amelyeket 1 éven belül vásároltak meg, valamint azokra a családokra sem, ahol a gyermek 1 éven belül született.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

6. A velünk együtt élő gyermekünk már elmúlt 18 éves, időnként munkát is vállal, így van valamennyi saját jövedelme. Ettől még igényelhető rá támogatás?

A rendelet szerint nem probléma, ha a gyermek elmúlt 18 éves, a lényeg az, hogy a szülővel (vagy szülőkkel) a felújítással érintett ingatlanban éljen, valamint igényléskor ne töltse be a 25. életévét. (Megváltozott munkaképességű gyermek esetén nincs életkori megkötés.) Ezért, ha a gyermek hamarosan betölti a 25 éves kort, akkor az igénylés időpontját mindenképp ehhez kell igazítani.

A másik fontos feltétel az, hogy a gyermeket a szülő tartsa el, vagyis ne rendelkezzen akkora összegű saját jövedelemmel, amivel önmagát képes fenntartani. A Bankmonitor szakértői szerint ebbe az még belefér, ha a gyerek ösztöndíjas, vagy kisebb bevételei vannak alkalmi munkákból, hiszen ezekből nem lenne képes szülői segítség nélkül megélni.

7. Hamarosan lejár az LTP megtakarításom, amit felújításra fordítanék. Beadhatók ugyanazok a számlák ide és felújítási támogatáshoz is?

Jó hír az LTP-vel rendelkezők számára, hogy ugyanaz a számla benyújtható lesz a lakástakarékpénztárhoz, valamint felhasználható lesz a felújítási támogatás igényléséhez is. Ha például valaki 4 évig havi 20 ezer forintot fizetett a lakástakarékjára, akkor a 960 ezer forint saját megtakarítását 288 ezer forint állami támogatás (4 x 72 000 Ft) egészíti ki, vagyis összesen 1 248 000 Ft-tal gazdálkodhat. Amennyiben ezt saját ingatlanjának felújítására költi, akkor ezután a legjobb esetben akár 624 ezer forintot (1 248 000/2) is visszautalhat számára a Magyar Államkincstár. Vagyis optimális esetben a 960 ezer forint saját befizetésre akár 912 ezer Ft (288 ezer + 624 ezer Ft) támogatás vehető majd igénybe.

8. A legutolsó számla kifizetése óta már több mint 60 nap telt el, ám elfelejtettem beadni az igénylést. Buktam akkor a támogatást?

Nem feltétlenül. Ebben az esetben érdemes valamilyen ki értékű munkát elvégeztetni még a lakáson – szúnyogháló felszerelése az egyik ablakra, de akár egy régi csaptelep cseréje is megteszi –, és máris ez lesz az utolsó számlánk. Viszont arra ügyeljünk, hogy 2022. december 31-ig mindenképpen adjuk be az igénylést.

9. Van egy nyaralónk, jelenleg itt élünk, mert home office-t rendeltek el a munkahelyeinken. Ezt is felújíthatom a támogatásból?

Hiába vagyunk sokat a nyaralónkban, és hiába néz ki úgy, mint egy jól felszerelt családi ház, attól az még nem újítható fel az otthonfelújítási támogatással. A rendelet szerint ugyanis a felújítási támogatással érintett ingatlannak az ingatlan-nyilvántartásban lakásként, lakóházként, tanyaként vagy birtokközpontként kell szerepelnie.

A felújítási támogatásról minden fontos információt egy helyen megtalálsz a Lakásfelújítási Támogatás 2021 oldalon. 

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés