100 ezer eurót meghaladó összeg van a Sberbankos számládon? Megjelent, hogy mit kell tenned!

100 ezer eurót meghaladó összeg van a Sberbankos számládon? Megjelent, hogy mit kell tenned!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-07
 

A Sberbank Magyarország Zrt.-nél végelszámolást kezdeményezett a Magyar Nemzeti Bank. Az OBA 100 ezer euróig kártalanítja a pénzintézet ügyfeleit, de mit tehet az, akinek ennél nagyobb  értékű betétje van a banknál? A végelszámoló számos fontos részletről adott ki tájékoztatást.

A hazai Sberbanknál végelszámolást kezdeményezett az MNB – ezt megelőzően a pénzintézet osztrák tulajdonosánál indult hasonló eljárás -, a bank betéteseit az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer euró összegig kártalanítja. A kártalanítás minden esetben forintban történik, a kártalanítás maximális összege 38 470 000 Ft lehet.

Az OBA 10 munkanapon belül fizeti ki az összeget, azaz március 18-ig kapják meg a pénzünket a Sberbank ügyfelei.

Mi történik abban az esetben, ha 38 milliót meghaladó összeg volt a számlán?

Nagyságrendileg 61 ezer ügyfél kapja vissza teljes egészében a pénzét, ugyanakkor ezer ügyfélnek 100 ezer eurót meghaladó összeg volt a számláján. Azonban számukra sem veszik el a kártalanítási összeghatár feletti pénz. A végelszámoló oldalán közzétették mit kell csinálni ebben a helyzetben.

Az OBA által nem biztosított követelésekkel kapcsolatban az ügyfeleknek hitelezői igényt kell benyújtaniuk a végelszámoló felé.

A maximális kártalanítási összeget meghaladó vagy az OBA által nem biztosított betétkövetelésekre vonatkozó igényüket a betétesek a cégbíróság végelszámolás megindításáról hozott végzésének Cégközlönyben történő közzétételétől számított 60 napon belül jelenthetik majd be a végelszámolónak.

A cégbíróság közzétette a Sberbank végelszámolásáról szóló végzést, vagyis a 60 napos határidő megkezdődött: a hitelezői igénybejelentés határideje május 3. napja, legkésőbb eddig kell postára adni az igénybejelentő nyomtatványt.  (A nyomtatvány megtalálható a végelszámoló oldalán.)

A hitelezői igénybejelentőt az alábbi címre szükséges elküldeni: Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. 1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78. I. em.

A borítékon az alábbi szöveget fel kell tüntetni: „Hitelezői igénybejelentés – Sberbank”

A végelszámoló az igénybejelentés határidejét követő 15 napon belül a követelésekről jegyzéket készít, melyben kimutatja az elismert és vitatott követeléseket is. Az igénybejelentési határidőt követő 45 napon belül a végelszámoló értesíti az összes bejelentőt követelésük minősítéséről.

Fontos, hogy az értékpapír megtakarításokra teljesen más szabály vonatkozik. Az értékpapír-állományt nem az OBA biztosítja, az összes ügyfél a későbbiek során meg fogja kapni a Sberbanknál lévő teljes értékapapír-állományát. Ennek menetéről később a végelszámoló fog tájékoztatást nyújtani.

A Bankmonitor szakértői azt javasolják, hogy az érintettek folyamatosan kövessék a releváns, kapcsolódó oldalakat, ahol még számos tájékoztató jelenhet meg:

Hirdetés
Hirdetés