1,4 millió forint felújítási támogatást hagy veszni egy átlagos magyar család!

1,4 millió forint felújítási támogatást hagy veszni egy átlagos magyar család!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-08-04
 

Novák Katalin bejelentése alapján már 10 500 család kapta meg eddig a lakásfelújítási támogatást. A Kincstár által kifizetett összeg pedig meghaladta a 17 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy átlagosan kicsivel több mint 1,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak a családok.

Az otthonfelújítási támogatás lehet az idei évben bevezetett egyik legnépszerűbb lakástámogatás. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy eddig 20 ezer család igényelte a kedvezményt, közülük 10 500 pedig már meg is kapta a támogatást. A Magyar Államkincstár által eddig kifolyósított felújítási támogatás összege meghaladta a 17 milliárd forintot.

Miért olyan népszerű a felújítási támogatás?

A lakásfelújítási támogatás keretében a gyermeket nevelő családok otthonuk korszerűsítésére, modernizálására kapnak vissza nem térítendő támogatást. Gyakorlatilag a felújítási munkálatok költségének a felét, legfeljebb 3 millió forintot visszatérít az állam a munkálatok befejezését követően.

Természetesen nincs ingyen a támogatás, bár azt hozzá kell tenni, hogy az igénylés feltételei sok szempontból kevésbé szigorúak, mint a többi otthonteremtési támogatás esetében:

  • Legalább egy gyermeket kell nevelnie az igénylőknek. (A terhesség 12. hetét betöltött magzat már meglévő gyermeknek minősül.)
  • Kizárólag lakás, lakóház újítható fel.
  • A család csak saját otthona korszerűsítésére fordíthatja az összeget. (Legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie az igénylőknek és kiskorú gyermekeiknek.)
  • Legalább egy éve az adott ingatlanban kell laknia a családnak, amit lakcímkártyával kell igazolni. (Természetesen az egy évnél fiatalabb gyermekeknek nem kell teljesíteniük ezt a feltételt, továbbá akkor sem ellenőrzik ezt az elvárás, ha a család éven belül vette a lakását.)
  • Minimum egy éves Tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie legalább az igénylők egyikének.
  • Az igénylők egyikének sem lehet köztartozása.

Emellett figyelni kell a felújítás munkadíjának és anyagköltségének megfelelő arányára is. Ugyanis a támogatás összegén belül fele-fele arányban kell szerepelnie a két költségelemnek. (A maximális 3 millió forintos támogatás kihasználásához mindkét költségelemnek el kell érnie legalább a 1,5 millió forintot, együttesen pedig a 6 millió forintot.)

Jogosultságod ellenőrizheted a Bankmonitor felújítási támogatás kalkulátorával is.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Hirdetés

Hirdetés

1,6 millió forint támogatást kap egy átlagos magyar

Az eddig folyósított összeg alapján egy átlagos magyar család kicsivel több, mint 1,6 millió forint támogatást kaphat. Nagyon fontos az igényelt összeg nagysága, hiszen egyetlen alkalommal lehet élni a lehetőséggel. Ez azt is jelenti, hogy egy átlagos magyar 1,4 millió forint kedvezményt „hagy veszni”. (Egy lakásra akár többször is igénybe lehet venni a támogatást, ennek azonban az a feltétele, hogy a lakás tulajdonosai megváltozzanak a két kedvezmény igénybevétele között. Illetve a jelenlegi és korábbi tulajdonosok nem lehetnek egymásnak hozzátartozói.)

A támogatott munkálatok köre igen széles: a kedvezményt többek között tetőfelújításra, nyílászárók cseréjére, külső-, belső burkolásra, szigetelésre, kerítés cserére is igénybe lehet venni. A munkálatok teljes körét a vonatkozó kormányrendelet tartalmazza.

Éppen ezért érdemes minden családnak elgondolkodnia azon, hogy az eredetileg tervezett korszerűsítés mellett más munkálatokat is elvégezzenek otthonukon. Hiszen jó eséllyel ezen plusz felújításokat is „féláron” lehetne elvégezni.

Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a támogatást csak utólag kapják meg az igénylők, vagyis a teljes költségvetést elő kell teremteni valamilyen forrásból: ha nincs elegendő saját megtakarítása a családnak, akkor akár hitelből is megfinanszírozhatók a munkálatok. Erre jó megoldás lehet egy személyi kölcsön, vagy éppen egy felújítási célú lakáshitel. De a család kihasználhatja a futamidő végéig fix 3 százalékos kamatozású támogatott otthonfelújítási kölcsönt is, melyet kifejezetten a támogatás előfinanszírozására alakítottak ki.

Hirdetés
Hirdetés