Felújítási támogatás: az anyagköltség és a munkadíj arányára vonatkozó feltétel félreértése több százezer forintba kerülhet

Felújítási támogatás: az anyagköltség és a munkadíj arányára vonatkozó feltétel félreértése több százezer forintba kerülhet
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-20
 

Az otthonfelújítási támogatás a 2021-es év egyik nagy lehetősége. A gyermeket nevelő családok otthonuk korszerűsítésekor visszakaphatják a munkálatok költségének a felét, legfeljebb 3 millió forintot. Azonban nagyon kell figyelni a munkadíj és az anyagköltség arányára is. A szabály nem egyszerű, ráadásul egy félreértés miatt akár több százezer forintot is veszíthetünk.

Akár 3 millió forintot is kaphat egy család otthona korszerűsítésére. A gyermeket nevelők ugyanis a felújítási munkálatok költségének a felét, legfeljebb 3 millió forintot utólag visszakaphatják az államtól. Fontos, hogy a felújítási támogatás utólagos, a teljes költségvetést meg kell finanszíroznia a családoknak valamilyen forrásból.

Szerencsére erre a célra is bevezetett az állam egy kedvezményes, futamidő végéig fix 3 százalékos kamatozású otthonfelújítási támogatott hitelt. Így az utólagos vissza nem térítendő támogatás mellett a munkálatok megfinanszírozására is igényelhető kedvezményes, olcsó kölcsön.

Hirdetés

Hirdetés

A felújítási támogatás igénylésének feltételei

Természetesen számos feltételt kell teljesíteni a családoknak ahhoz, hogy a támogatást megkapják:

  • Legalább egy gyermeket kell nevelnie az igénylőnek.
  • Lakás, családi ház modernizálására fordítható az összeg.
  • Legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie az igénylőknek és kiskorú gyermekeiknek együttesen a felújítandó lakásban.
  • Legalább egy éve a lakásban kell élnie az igénylőknek és gyermekeiknek. Ez alól kivételt képez az az eset, ha lakást éven belül vásárolta a család.
  • Legalább egy éves Tb jogviszonnyal kell rendelkeznie az igénylők egyikének.
  • Nem lehet köztartozása az igénylőknek.

Jogosultságodat ellenőrizheted a Bankmonitor felújítási támogatás kalkulátorával.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Figyelni kell a felújításon belül az anyagköltség és a munkadíj arányára is

Kiemelten fontos, hogy a támogatás összegén belül az anyagköltség és a munkadíj fele fele arányban lehet. (Ez azt is jelenti, hogy nem kaphatjuk meg a támogatást, ha teljes egészében mi magunk végeznénk el a munkálatokat.)

Fontos, hogy ez az arány nem a munkálatokra teljes költségvetésére érvényes, hanem csak a támogatás összegére.

Példa a támogatás hibás számítására

Sokan ugyanis mind a mai napig úgy értelmezik ezt a szabályt, hogy a támogatás kérelemhez benyújtott számlákon belül kell teljesülnie az 50-50 százalékos aránynak. Ez azonban HIBÁS ELKÉPZELÉS.

Tegyük fel, hogy a ház kerítésének a teljes felújítása 2 millió forintba került. Ebből 1,2 millió forint volt az anyagköltség és 800 ezer forint a munkadíj. Emellett a család kifestette maga a lakását, ennek az anyagköltsége további 100 ezer forint volt. Azaz összesen 2,1 millió forintot költöttek el két munkálatra.

A hibás elképzelés alapján a család benyújtana 800-800 ezer forint számlát a munkadíjról és az anyagköltségről és megigényelné a támogatást. Jogosultak is lehetnének 800 ezer forint támogatásra, látszólag elégedettek is lehetnének.

Példa a támogatás helyes számítására

Valójában azonban a fenti esetben a család kevesebb támogatást kapna, mint amire jogosult lehetne. Valójában ugyanis a család benyújthatja a teljes 2,1 millió forint számlát a támogatás igényléséhez és jogosultak lehetnek 1 050 000 forint támogatásra.

Ezen összegen belül kell ugyanis fele-fele arányban lennie a munkadíjnak és az anyagköltségnek. Márpedig mindkét díjtétel külön-külön eléri az 525 ezer forintot, vagyis ez a feltétel teljesül.

Bankmonitor tipp: alaposan gondolja át mindenki a feltételeket, érdemes lehet független kalkulátorral is utánaszámolni az igényelhető összegnek. A fenti példán is jól látszik, hogy egy félreértés miatt bizony akár 250 ezer forintot is bukhat egy család.

Hirdetés
Hirdetés